Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over BMX fietsen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over BMX fietsen

BMX'en is een extreme sport en wordt ook wel fietscross genoemd. Je kunt de sport op elk niveau beoefenen, gewoon voor de lol of in wedstrijdvorm. Zit je eraan te denken om te beginnen met BMX'en, dan zul je een echte BMX fiets aan moeten schaffen. Weet je niet zo goed waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een BMX fiets? Lees dan de informatie op deze pagina eens door. Je leest er alles over de BMX fiets, maar ook wat meer over wat de sport inhoudt, welke disciplines er zijn en hoe het verschilt van bijvoorbeeld mountainbiken. 

Snel naar:

 

Wat is een BMX fiets?

Een BMX fiets is een off-road fiets die er speciaal voor is gemaakt te racen en stunten. Maar wat betekent BMX dan? Of anders gezegd, waar staat BMX voor? BMX staat voor ‘bicycle motorcross’, wat precies aangeeft wat voor fiets het is. Het is een fiets waarmee je kunt ‘motorcrossen’. BMX fietsen zijn een stuk kleiner dan andere fiets-typen. Ze hebben een simpel frame, dikke banden en in sommige gevallen geen versnellingen en remmen. Alles is ervoor gemaakt om tegen hoge krachten te kunnen, zelfs de handvatten. Want je moet met deze fiets natuurlijk mee kunnen 'motorcrossen'. De fietsen zijn daarnaast een stuk goedkoper dan andere type fietsen. De meeste BMX fietsen uit ons assortiment zitten tussen de €100 - €300. Let er bij het kopen van een BMX fiets altijd even op dat er voor verschillende BMX disciplines kleine verschillen tussen de fietsen zitten. Deze worden een stukje verder in het artikel besproken.

Kinderen kunnen al vroeg beginnen met BMX'en, eigenlijk gewoon vanaf dat ze leren fietsen. Daarnaast zijn er ook nog loopfietsjes die al veel lijken op een BMX fiets. Zo kan je kind al vanaf het moment dat hij of zij kan lopen beginnen met BMX'en (nog niet echt natuurlijk, maar het lijkt er al wel op).

Twee mensen op BMX fietsen in een skatepark
Alles bij BMX fietsen is ervoor gemaakt om tegen hoge krachten te kunnen, de fietsen zijn speciaal gemaakt om mee te racen en stunten.

Hoe verschilt een BMX van een mountainbike?

Het kan zijn dat je niet zeker weet of je wilt gaan BMX'en of mountainbiken. De twee stijlen lijken wel wat op elkaar, en het kan soms wat verwarrend zijn om nu echt te weten wat je wilt. Daarom leggen wij hier even de verschillen tussen BMX fietsen en mountainbikes uit. Hoe verschilt een BMX van een mountainbike?

 • Een mountainbike frame is er echt op gericht om schokken te absorberen, terwijl een BMX frame er voor gemaakt is om tijdens harde schokken heel te blijven. Een mountainbike rijdt dus over het algemeen comfortabeler dan een BMX. Schokabsorptie is er nagenoeg niet op een BMX fiets.
 • Daarnaast zijn BMX wielen kleiner dan mountainbike wielen. Dit ook weer zodat alles bij hoge krachten heel blijft. De wielen van een mountainbike zijn groter om meer grip te kunnen hebben op allerlei verschillende ondergronden.
 • Tot slot zijn BMX fietsen meestal uitgerust met V-brakes en mountainbikes met schijfremmen. De remmen van een mountainbike moeten namelijk bij hoge temperaturen, als je bijvoorbeeld over een afdaling naar beneden rijdt, heel blijven.


Met een mountainbike kun je dus echt tochten gaan maken, met een BMX fiets rijd je meestal geen lange afstanden. Een mountainbike is er echt voor gemaakt om comfortabel te fietsen, terwijl een BMX fiets gewoon sterk en duurzaam moet zijn. Toch nog meer lezen over mountainbiken? Je leest er alles over op onze pagina 'Alles over mountainbikes'.  
 

Welke maat BMX fiets heb ik nodig?

BMX fietsen zijn er in verschillende maten. Het maatsysteem is wat anders dan bij gewone fietsen, en kan wat verwarrend zijn als je niet precies weet waar je naar moet kijken. De verschillen tussen BMX fietsen zitten vooral in de framematen. Elke framemaat heeft een andere naam: micro mini, mini, junior, expert, pro en pro XL / XXL. Zie in onderstaande tabel een handig overzichtje van BMX maten:

  Lengte rijder Framemaat
Micro mini < 122 cm 38 – 40 cm
Mini 122 – 142 cm 40 – 43 cm 
Junior 137 – 149 cm 43 – 47 cm
Expert 147 – 163 cm 47 – 49 cm
Pro 163 – 181 cm 50 – 52 cm
Pro XL / XXL > 181 cm 52 cm en meer

Naast deze algemene maten hebben wij in ons assortiment ook BMX model fietsen voor de allerkleinsten. Voor het kopen van een BMX fiets die kleiner is dan de ‘micro mini’ framemaat, kijk je gewoon naar de maattabel voor reguliere kinderfietsen.  

Bandenmaat

Er zijn ook nog verschillende bandenmaten waar je uit kunt kiezen, al is wel één standaard wielmaat voor BMX'en, namelijk de 20 inch grootte. Deze maat wordt door de meeste mensen gekozen. Verder heb je nog een onderscheid tussen BMX fietsen voor kinderen en voor volwassenen:

  BMX wielmaat
Kinderen 12 – 14 – 16 inch
Volwassenen 18 – 20 – 24 inch

Na de 20 inch wielmaat is de 24 inch maat het meest voorkomend. Deze maat wordt vaak gebruikt op sommige trial BMX fietsen en bij sommige race BMX fietsen (vooral voor langere rijders zijn grotere wielen soms fijner).
 

Welke BMX disciplines zijn er?

BMX'en kent verschillende disciplines. En voor al deze disciplines zijn de fietsen net wat anders. Je kunt eerst al een grof onderscheid maken tussen BMX racen en BMX freestylen. Bij het racen gaat het erom om zo snel mogelijk een parcours af te leggen, bij alle verschillende freestyle varianten gaat het erom om trucs te doen of sprongen te maken. Zoals je waarschijnlijk al verwacht moet een BMX fiets die wordt gebruikt om mee te racen vooral er licht zijn. Een BMX fiets waar je vooral mee gaat stunten moet erg duurzaam zijn. De verschillen tussen de disciplines en bijbehorende fietsen worden hieronder verder uitgelegd:

Racen

Zo snel mogelijk een parcours afleggen. Het parcours is meestal een zandpad met heuvels en bochten. Je racet tegen andere rijders en moet als eerste over de finish komen om te winnen. Deze BMX fietsen moeten erg licht zijn, om dus zo snel mogelijk te kunnen fietsen. De banden zijn vaak smal en hebben over het algemeen weinig profiel. Deze fietsen zijn niet geschikt om trucs mee te doen of hele harde landingen mee te maken.

Daarnaast zijn de pedalen van BMX racefietsen vaak klikpedalen. Op deze manier kan de energie die je op de pedalen overbrengt optimaal benut worden. De gehele rotatie kun je namelijk kracht op je pedalen uitoefenen, in plaats van enkel tijdens de duwbeweging naar beneden. 

BMX racer op een race-parcours
Smalle banden hebben minder rolweerstand dan brede banden, waardoor je sneller kunt rijden. Ideaal voor BMX racers. 

Freestyle disciplines:

Bij BMX racefietsen is er bij alle onderdelen op gewicht bespaard, terwijl bij BMX fietsen voor freestyle disciplines het vooral belangrijk is dat alles bestand is tegen hoge krachten. Daarnaast zie je bij dit type BMX fiets vaak ook voetsteunen bij het voor- en achterwiel. Met deze steunen kun je nog beter verschillende trucs uitvoeren. 

De verschillen tussen de BMX freestyle disciplines worden hieronder uitgelegd:  

Straat

Bij deze discipline rijd je vooral over straat (zoals de naam al zegt). Je rijdt voornamelijk over trappen en rails om zo de vetste trucs uit te halen. Omdat je vooral over asfalt rijdt is het noodzakelijk dat je banden redelijk glad zijn. Zo heb je meer grip en kun je meer snelheid maken. De meeste straat BMX fietsen hebben zowel voor- als achterremmen.

Park / vert

Bij deze discipline rijdt je voornamelijk in skateparken. Je fiets moet in dit geval goed tegen een stootje kunnen, omdat je vooral over ramps rijdt en trucs uitvoert. Zoals je bij het rijden over straat stunts uithaalt met de verschillende obstakels die je tegenkomt, doe je dat in het skatepark ook, maar dan met geprepareerde obstakels. Voor straat of park BMX'en heb je ongeveer dezelfde soort fiets nodig. Alleen als je voornamelijk halfpipes (vert) gaat rijden, heb je wel echt een extra stevige fiets nodig die goed tegen een stootje kan.      

Trails

Bij trails probeer je een obstakel of meerdere obstakels te beklimmen. Je moet hiervoor ontzettend veel controle over je fiets hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de fiets licht en makkelijk te besturen is. Ook zijn krachtige remmen onmisbaar, dit om je fiets goed onder controle te kunnen houden. Daarnaast hebben deze fietsen een breed stuur, lichte versnellingen en een heel laag zadel (of zelfs geen zadel).

Trail racen wordt soms ook ‘dirt jumping’ genoemd. Er zitten echter wel kleine verschillen tussen trail racen en dirt jumping. Over het algemeen draait trail racen om souplesse en het uitvoeren van stijlvolle trucs terwijl bij dirt jumping alles draait om de gekste trucs uit te voeren.

Flatland

Deze vorm van freestyle BMX'en verschilt het meest van de andere disciplines. Flatland BMX'en is een soort breakdancen op de fiets. Je haalt allerlei trucs uit, zonder daar een ramp of trap voor nodig te hebben. Deze fietsen zijn kort, licht en hebben vaak steunen waar je met je voeten op kunt gaan staan.

Bekijk onze BMX fietsen:

 

Waar kan ik op letten bij het kopen van een BMX fiets?

Als je een BMX fiets wil gaan kopen, moet je ten eerste bepalen welke discipline bij jou past. Daarna zijn er verschillende andere dingen waar je rekening mee moet houden:

Maat

Het eerste ding waar je op moet letten is de maat. Welke maat is voor jou geschikt? Bekijk hiervoor bovenstaande tabellen om de framemaat en bandenmaat te bepalen. De framematen en bandenmaten in deze tabellen zijn in principe enkel richtlijnen, mocht jij toch net wat fijner fietsen op een ‘te kleine’ of ‘te grote’ fiets, dan moet je die vooral aanschaffen en je niet vasthouden aan deze richtlijnen. Maar de richtlijnen geven natuurlijk wel een goede indicatie van welke maat het beste bij jouw lengte past.

Gewicht

Ook is het belangrijk om naar het gewicht van de fiets te kijken. Vooral bij de ‘race discipline’ heb je een zo licht mogelijke fiets nodig. Maar ook bij andere disciplines kan gewicht een rol spelen. Let hier dus altijd op voordat je een fiets aanschaft. Even bedenken wat je ermee wilt doen en wat jij denkt dat het fijnste is. Vooral bij BMX racen wordt soms elk onderdeeltje wat ook maar voor een beetje extra gewicht zorgt, weggelaten. Zo hebben deze fietsen vaak niet eens remmen (want: extra gewicht zorgt ervoor dat je net wat minder snel bent dan je tegenstander).

Ook op het aantal en het materiaal van de spaken wordt gewicht bespaard. Een BMX fiets voor freestyle rijden heeft vaak 36 of 48 stalen spaken, om ervoor te zorgen dat de wielen onder de hoge krachten heel blijven. Een BMX fiets voor racen heeft vaak maar 28 tot 36 spaken, gemaakt vaan een metaal-legering. De wielen zijn hierdoor een stukje lichter dan de wielen van een freestyle BMX fiets.

Jongen op een BMX freestyle fiets
Een BMX freestyle fiets is te herkennen aan de dikke banden, voetsteunen bij de wielassen (en vaak aan kleine ketting-tandwielen).

Materiaal

Voor BMX racen wil je in principe altijd een zo licht mogelijke fiets, vaak gemaakt van aluminium. Maar BMX fiets die een echt super laag gewicht heeft kan nogal duur zijn. Vooral je eerste fiets hoeft niet super lichtgewicht te zijn. Mocht je echt doorzetten met je BMX race-carrière, dan kun je altijd op een later moment een super lichtgewicht fiets kopen. Een duurdere lichtgewicht fietsen kosten misschien wel meer, maar gaan vaak ook stukken langer mee omdat eigenlijk alle onderdelen van de fiets een hogere kwaliteit hebben dat goedkopere fietsen.

Naast dat het in sommige disciplines fijn is als je BMX een erg licht gewicht heeft, kan het in freestyle disciplines juist zwaarder wegen dat de fiets erg duurzaam is. Een BMX fiets moet altijd goed tegen een stootje kunnen, maar bij bijvoorbeeld vert racen is het echt cruciaal dat de fiets erg stevig is. Dan wordt er vaak gekozen voor een fiets van staal. Wil je toch een iets lichtere fiets? Ga dan voor een frame dat gemaakt is van chromoly staal. Dit is zwaarder dan aluminium, maar wel wat lichter dan standaard staal.

De voorvork van een BMX fiets is over het algemeen eigenlijk altijd gemaakt van staal. Er zijn dure fietsen die een carbon voorvork hebben, maar dit zijn echt uitzonderingen. Dit zijn de echte BMX fietsen voor professionals, die in prijs vaak rond de €1000,- zitten.

Remmen

Als een BMX fiets is uitgerust met remmen zijn dit meestal simpele V-brakes. Maar vaak remmen BMX’ers hun fiets door hun voet tegen het achterwiel te duwen waardoor wat wrijving ontstaat. Vooral de rem bij het voorwiel wordt eigenlijk altijd weggedaan, om zo gewicht te besparen. Als je freestyle BMX fiets achter V-brakes, is deze meestal ook uitgerust met een ‘gyro’. Met deze gyro komen de kabels van de remmen niet in de knoop te zitten als je allerlei stunts uithaalt. Sommige freestyle BMX fietsen hebben helemaal geen remmen. Heb je ze niet nodig, waarom zou je ze dan op je fiets willen? Maar wil je ze wel, dan zijn daar ook genoeg opties voor.

 

Enkele tips voor beginners

 1. Bedenk voordat je gaat rijden welke discipline je het meest bevalt (of zal bevallen). Aan de hand daarvan kun je de perfecte fiets uitkiezen.
 2. Houd je fiets netjes schoon. Zo heb je er langer plezier van.
 3. Begin met simpele trucs: J-hop, Manual, Bunny Hop.
 4. Draag skate-bescherming: een helm, knie-, elleboog en polsbescherming.
   

Alles op een rijtje over BMX'en

Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over BMX fietsen. Hopelijk helpt de informatie je bij het maken van de juiste keuze voor de aanschaf van een BMX fiets. Hieronder lees je beknopt de belangrijkste punten van deze pagina:

 • Een BMX fiets is een stuk kleiner dan ander typen fietsen.
 • Maar een BMX fiets is ook een stuk goedkoper dan een reguliere fiets.
 • Er zijn verschillende BMX disciplines, maar je kunt grofweg onderscheid maken tussen BMX racen en BMX freestylen.
 • Let bij het kopen van een BMX fiets vooral op de maat en het gewicht van de fiets. En bepaal van tevoren even welke discipline het beste bij jou past.
   

Ben je enthousiast geworden over BMX fietsen en overweeg je om er een aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.
 

Bekijk hier al onze BMX fietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm