1. Hoe ver kun je fietsen op één accu?
2. De positie van een accu op een fiets.
3. Verschillende fietsaccu's
Alles over de accu van een elektrische fiets
De elektrische fiets wint enorm aan populariteit. Ze hebben even wat tijd nodig gehad om de meesten te overtuigen, maar e-bikes zijn nu hip én gemakkelijk te gebruiken voor iedereen! Heb jij al een elektrische fiets of ben je van plan er een aan te schaffen, maar heb je nog vragen over fietsaccu’s? Op deze pagina lees je alles over de accu van een elektrische fiets, zodat je daarna met een gerust hart op deze fiets kunt stappen.
Snel naar:
Hoe ver kun je fietsen op één accu?
Hoe ver je kunt fietsen met een volle accu heeft met een aantal factoren te maken. Ten eerste het vermogen van de accu, dit wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Hoe hoger de capaciteit (het aantal Wh), des te groter de actieradius. Ten tweede is het ook belangrijk hoe je met de accu omgaat, dit kan de levensduur van de accu verbeteren/verslechteren en daarmee ook de actieradius. Ten derde is het materiaal waarvan de accu gemaakt ook belangrijk, onder verschillende fietsaccu’s lees je daar meer over. Je eigen input en externe omstandigheden hebben ook invloed op de actieradius. Trap je bijvoorbeeld harder, dan kom je verder dan wanneer je alles door de motor laat oplossen. Fiets je tegen de wind in en heb je een slappe band? Dat komt de actieradius niet ten goede.
De actieradius
De meeste accu’s voor elektrische fietsen hebben een capaciteit van 300 tot 600 Wh. Voor het berekenen van de actieradius kun je aanhouden dat je met 100 Wh ongeveer 12 tot 14 kilometer kunt fietsen. Dit kan natuurlijk afwijken door de manier waarop met de accu wordt omgegaan.
De positie van een accu op de fiets?
De perfecte positie van de accu op een elektrische fiets lijkt nog niet gevonden. Verschillende merken plaatsen de accu’s op verschillende plaatsen.
Achter op de bagagedrager
De accu zit dan vaak op of net onder de bagagedrager. Je kunt hem hier makkelijk in- en uitschuiven voor het opladen. Hierdoor is dit een gemakkelijke oplossing, die vaak ook netjes in het design van de fiets past. Het nadeel aan deze plaats is de hoogte waarop de accu is bevestigd. De accu is namelijk best zwaar (een paar kilo) een hoe hoger de accu geplaatst is, des te minder stabiel de fiets wordt.
Het aansluiten van een fietsaccu op de bagagedrager.
Op de plek van de jasbeschermers
Bij deze optie zit de accu bevestigd aan de zijkant van de bagagedrager op de plek waar normaal ook de fietstassen zitten. Deze accu’s zijn dus mooi voor het design, omdat deze weggewerkt kunnen worden met een fietstas. Daarnaast zijn ook deze accu’s makkelijk uitneembaar en ligt het zwaartepunt lager dan bij een accu op of onder de bagagedrager. Het nadeel is dat de fiets niet in evenwicht is als de accu maar aan één kant geplaatst is.
Onder het zadel
Deze accu’s zitten onder het zadel en achter de zitbuis bevestigd. Hierdoor is het design van de fiets net iets langer. Dit kan ervoor zorgen dat de fiets niet op alle fietsendragers past of dat deze uitsteekt. Het voordeel van deze plaats voor een accu is dat de accu met zijn gewicht mooi centraal op de fiets is bevestigd en dat is goed voor de stabiliteit.
In het frame
De accu is in dit geval weggewerkt in het frame. Vaak is dit in de framebuis tussen trappers en voorvork. Dit is wat betreft design de mooiste optie voor het plaatsen van een fietsaccu. Daarnaast is het ook veel lastiger om een accu die weggewerkt is in de fiets te stelen. Het nadeel van een accu in het frame is dat deze vaak niet uitneembaar is. Dit geeft problemen wanneer je de accu wilt opladen aangezien dan de hele fiets dicht bij het stopcontact moet staan in plaats van alleen de accu.
Verschillende fietsaccu’s
Er zijn fietsaccu’s gemaakt van verschillende materialen. Het soort materiaal bepaalt het gewicht, de levensduur, oplaadsnelheid en de capaciteit. In ons assortiment hebben de meeste fietsen een Lithium Ion accu. We lichten deze en drie andere veelgebruikte accu’s voor je toe:
Nikkel metaal hybride (NiMH)
Een NiMH accu is een relatief goedkope accu. Hier staat dan ook tegenover dat het een kwalitatief een wat mindere accu is. Veel elektrische fietsen hebben nog een NiMH accu, maar dat aantal neemt snel af doordat er betere accu’s worden ontwikkeld.
- Deze accu is het goedkoopst.
- Het opladen van een NiMH-accu duurt met 4-6 uur erg lang.
- Deze accu is relatief groot en zwaar.
- Dit type accu is erg slecht bestand tegen hoge of lage temperaturen.
- In de winter verliest de accu capaciteit (kan oplopen tot 50%).
- Deze accu’s hebben een hoge mate van zelfontlading (leeglopen wanneer hij niet gebruikt wordt).
- Een levensduur van ongeveer 3 jaar.
Lithium Ion (Li-ion)
In ons assortiment hebben de meeste elektrische fietsen dit accu-type. De Li-ion accu’s zijn van betere kwaliteit dan de NiMH-accu’s maar zijn daardoor ook iets duurder.
- Het opladen van een Li-ion accu duurt ongeveer 2 à 3 uur.
- Deze accu is goed bestand tegen verschillende temperaturen.
- Een levensduur van ongeveer 4 jaar.
- Lage zelfontlading.
- Bij diepontlading (ontlading verder dan 2,8 - 3,0 volt) kan de accu beschadigen.
- Duurder dan de NiMH-accu.
Lithium Polyme (LiPo)
Dit is een verbeterde versie van de Li-ion accu. De LiPo gaat iets langer mee, is kleiner en laadt sneller op. Dit type is wel weer een stuk duurder dan de Li-ion.
- Het opladen van deze accu duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.
- Deze accu is goed bestand tegen verschillende temperaturen.
- Een levensduur van ongeveer 4 - 5 jaar.
- Klein en licht van gewicht.
- Dit is een duur type als je prijs-kwaliteit vergelijkt.
Lithium ijzer fosfaat (LifePo4)
De LifePo4 is de nieuwste en beste accu tot op heden. Doordat deze accu nog nieuw is, zie je hem nog niet vaak op elektrische fietsen. De prijzen van zulke accu’s zijn ook nog erg hoog omdat ze nieuwer zijn. Het voordeel van de LifePo4 is de levensduur, deze accu zou ongeveer even lang mee moeten gaan als de fiets zelf.
- Een LifePo4 accu laad je binnen één uur op.
- Deze accu is goed bestand tegen verschillende temperaturen.
- Een levensduur van ongeveer 6 jaar.
- Erg licht en compact.
- Vrijwel geen zelfontlading.
- Doordat ze zo nieuw zijn, zijn deze accu’s nog erg duur.
Bekijk onze elektrische fietsen:
Fietsaccu reviseren?
Zoals hierboven is beschreven hebben accu’s vaak een kortere levensduur dan de elektrische fietsen zelf. Om meteen een nieuwe fiets te kopen wanneer de accu kapot is, kan een dure keuze zijn. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de accu te vervangen. Dit is niet goedkoop, maar het kost je wel minder dan een nieuwe fiets. Het probleem is dat er niet voor iedere elektrische fiets een vervangende accu te koop is. Dan is er nog een derde optie: reviseren. Bij het reviseren worden cellen uit de oude accu vervangen. Dat zorgt ervoor dat je accu weer als nieuw werkt! Het repareren van je accu moet dan wel goed uitgevoerd zijn, daarom adviseren wij ook om dit altijd door een professional te laten doen!
9 tips voor het gebruiken en bewaren van een fietsaccu
- Lees altijd de gebruikersaanwijzing.
- Accu opladen op temperatuur en in het zicht.
Wanneer je de accu gaat opladen, zorg er dan eerst voor dat de accu op kamertemperatuur is, doe dit dus niet direct na het fietsen in de kou. Laad de accu vervolgens op in een ruimte op kamertemperatuur, en zorg ervoor dat je zelf thuis bent om een oogje in het zeil te houden. - Laad en ontlaad de accu minimaal één keer in de maand voor het beste resultaat. Sommige accu’s laden en ontladen automatisch wanneer je de laadkabel erin laat zitten. Dit kun je lezen in de gebruiksaanwijzing van de accu.
- Vermijd extreme temperaturen.
Sommige accu’s zoals de NiMH kunnen niet goed tegen zowel warme als koude temperaturen. Andere accu’s kunnen er wel iets beter tegen, maar goed is het nooit. Vermijd daarom weersomstandigheden van onder de 10°C en boven de 60°C. Dat betekent niet dat je niet de weg op kunt bij een temperatuur van 5°C, maar vooral dat je hem binnen op kamertemperatuur moet bewaren of stallen. Daarnaast is het ook niet verstandig de fiets met accu in de volle zon te zetten. - Berg de fietsaccu altijd binnen op.
Het is niet goed voor de accu om hem hele dagen in de regen, zon of kou te laten staan. Neem hem daarom mee naar binnen en berg hem op kamertemperatuur en droog op. - Zorg dat je accu niet helemaal leeg is wanneer je hem oplaadt.
Wanneer je accu helemaal leeg is wanneer je hem opbergt, kan de accu nog verder ontladen en is er kans op diepontlading. Dan zal de oplader niet meer opladen en verlies je ook het recht op garantie. Je kunt de oplader het beste opbergen wanneer hij tussen de 40 – 80% opgeladen is. - Droog de contactpunten na een regenbui of nachtelijke kou (condens) voordat je de accu terugplaatst.
- Verder zijn er nog een aantal kleine dingen waar je op kunt letten tijdens het fietsen, om de levensduur van de accu te verlengen. Denk hierbij aan een goede bandenspanning (3,5-4 bar), niet wegrijden met trapondersteuning maar deze pas aanzetten onder het fietsen, niet in een te hoge versnelling fietsen en je accu niet helemaal leegrijden.
- Bescherm je accu door hem in een hoes te bewaren wanneer je deze gebruikt. Hierdoor voorkom je beschadigingen door weersomstandigheden zoals kou of regen.
Bekijk onze accuhoezen:
Wanneer moet een fietsaccu vervangen worden?
Er zijn een aantal redenen waarom een accu vervangen moet worden. We lichten deze hieronder voor je toe.
De actieradius wordt snel minder
Wanneer je steeds minder ver kunt fietsen met één volle accu is dit een signaal dat de accu het aan het begeven is. Je kunt dan met dezelfde inspanning niet meer dezelfde afstand afleggen als voorheen. Als je alleen maar korte afstanden rijdt met je fiets, heb je dit niet zo snel in de gaten hebben. Toch kan de maximale actieradius lang niet meer gehaald worden. Dit is hetzelfde als wat er gebeurt bij een mobieltje: naarmate je deze langer hebt, moet je hem steeds sneller opladen.
Er is schade aan de accu
Wanneer je met de elektrische fiets bent gevallen of de accu hebt laten vallen, kan het zijn dat de behuizing van de accu schade heeft opgelopen. Als de accu zichtbare schade heeft is het verstandig deze te vervangen of te laten controleren bij een fietsspeciaalzaak. Door een harde val kan er ook schade zijn ontstaan aan de binnenkant van de accu. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan. Dit kan leiden tot rookontwikkeling of zelfs brand.
Het opladen duurt steeds langer
Net als een teruglopende actieradius is een langere oplaadtijd een signaal dat de batterij zwakker wordt. Dit zal zich op kleine schaal bij elke accu voordoen, maar wanneer het opladen van de accu echt té lang duurt, moet de accu vervangen worden. Ditzelfde geldt wanneer een accu niet meer tot 100% oplaadt. Wanneer je met een mindere accu nog ver genoeg kunt fietsen is dit geen probleem, maar het is wel een aanwijzing dat de accu binnenkort vervangen moet worden.
Je kan de accu helemaal niet meer opladen
Wanneer de accu helemaal niet meer oplaadt als je alle draden juist hebt aangesloten, is dit het teken dat hij op is. Je moet dan een nieuwe accu of fiets aanschaffen. Dat de accu helemaal niet meer oplaadt kan ontstaan door diepontlading. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je hem nooit leeg opbergt. Daarnaast kan het ook ontstaan doordat de accu erg verouderd is. De levensduur van een accu is nu eenmaal minder lang dan die van de fiets zelf.
Een accu achterop de bagagedrager schuif je gemakkelijk in- en uit. Handig voor het opladen!
Alles over de accu van een elektrische fiets
Met een elektrische fiets kun je extra genieten van een mooie fietstocht zonder daar zelf al te veel moeite voor te doen. De accu van een elektrische fiets is wel kwetsbaar, maar als je er zelf goed mee omgaat kun je de levensduur flink verlengen. We vatten de punten van deze pagina nog één keer samen!
- De actieradius van een elektrische fiets wordt voornamelijk bepaald door het vermogen van de accu.
- De accu kan op meerdere plaatsen op de fiets bevestigd zijn, bedenk hiervoor wat je persoonlijk het fijnste vindt.
- Er zijn accu’s van verschillende materialen. Meestal worden de Lithium-Ion batterijen gebruikt, omdat deze redelijk goedkoop zijn maar toch een goede kwaliteit hebben.
- Ga voorzichtig om met je accu en kijk uit bij extreme weersomstandigheden.
- De accu moet vervangen worden als hij ernstig beschadigd is, niet volledig oplaadt of wanneer het opladen veel langer duurt. Ook als de actieradius extreem verminderd is, is het slim om de accu te vervangen.
- Meer weten over elektrische fietsen? Lees dan onze pagina 'Alles over elektrische fietsen' eens door.
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
Bekijk hier onze elektrische fietsen