Bekijk hele assortiment
Geschreven door TOM

Alles over elektrische fietsen

Ben jij van plan deze lente of zomer een elektrische fiets aan te schaffen, maar weet je niet zo goed waar je allemaal op moet letten? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt. Na het lezen van de informatie kun jij een weloverwogen beslissing maken bij de aanschaf van een elektrische fiets. Heb jij al een elektrische fiets? Dan vind je hier ook relevante informatie over het onderhoud van een elektrische fiets en tips om de kans op diefstal te verkleinen!


Een zwarte elektrische fiets van het merk Vogue

Snel naar:

 

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, lijkt in veel opzichten op een gewone fiets. Echter verschilt het ook op meerdere punten van de gewone fiets. Een elektrische fiets heeft bijvoorbeeld een elektrische motor, een accu en hij is zwaarder en duurder dan een gewone fiets. Een elektrische fiets haalt een maximale snelheid van 25 km/u. Wil jij nog harder fietsen? Met een speed pedelec haal je maximale snelheden van 45 km/u. Voor de speed pedelec gelden echter dezelfde regels als voor bromfietsen, dit is bij gewone elektrische fietsen niet het geval.

Wat zijn de voordelen?

 • Altijd de wind in de rug. Door de ondersteuning fiets je altijd een stuk lichter! Zo is een heuvel op fietsen of tegen de wind in fietsen een stuk minder intensief.
 • Milieuvriendelijk. Uit een elektrische fiets komen, in tegenstelling tot een auto, geen schadelijke stoffen.
 • Gezondheidsvoordelen. Je blijft in beweging. Ook voor ouderen zijn elektrische fietsen superfijn. Je blijft in beweging maar hoeft niet zo veel kracht te zetten als bij een gewone fiets.
 • Gemakkelijker langere afstanden afleggen. Doordat je lichter fietst is het ook een stuk eenvoudiger om lange afstanden af te leggen.

Wat zijn de nadelen?

 • Relatief duur. Na verloop van tijd is een elektrische fiets wel kostenbesparend. De terugkomende kosten zijn een stuk kleiner in vergelijking met een auto.
 • Zwaarder dan een gewone fiets. Lastiger om op te pakken of op het standaard te zetten.
 • Kans op ongelukken is wat groter, doordat je snelheid hoger is. Oftewel, je moet altijd nog beter opletten dan op een gewone fiets.
 • Je kunt met een lege accu komen te zitten.
   

Hoe laad je hem op?

Accu’s voor een elektrische fiets hebben vaak een inhoud van 250 tot 600 Wh. Voor 6 tot 12 eurocent is een accu weer volgeladen. Gemiddeld duurt het opladen tussen de vier en acht uur. Dit opladen zul je meestal gewoon thuis doen. Met een losse accu is dit helemaal gemakkelijk. Dan neem je hem eenvoudig mee naar binnen om hem aan de stroom te leggen. Naast thuis opladen is het ook fijn om te weten dat je hem onderweg ook op kan laden indien nodig. In Nederland vind je namelijk verschillende oplaadpunten. Zoek voor je gaat fietsen op waar je een oplaatpunt voor je elektrische fiets kunt vinden, zo kom jij niet met een lege accu te staan. Je kunt natuurlijk ook nog altijd een tweede accu met je meenemen.
 

Waar kun je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Bij het kopen van een elektrische fiets kun je met verschillende zaken rekening houden. Dit is vooral afhankelijk van hoeveel je de fiets gaat gebruiken, hoe ver je ermee gaat fietsen en waar je ermee gaat fietsen. Ook is het handig van tevoren te bekijken wat voor display er bij de fiets zit. Wil je een uitgebreid display, extra grote letters of enkel wat basisgegevens? Andere zaken om rekening mee te houden zijn:

Prijs

Een elektrische fiets is een stuk duurder dan een gewone fiets. Over het algemeen beginnen de prijzen rond de 1000 euro. Prijzen kunnen vervolgens oplopen tot enkele duizenden euro’s. In veel gevallen zijn duurdere fietsen beter dan goedkopere fietsen. Maar het is ook slim om na te denken over hoe je de fiets gaat gebruiken. Wil je hem eigenlijk alleen af en toe voor een fietstochtje of ritje naar de supermarkt gebruiken? Dan is een wat goedkopere fiets echt prima. Wil je er flinke kilometers mee gaan maken? Dan is het aan te raden altijd goed te kijken naar alle overige zaken waar we hieronder op in gaan, en niet enkel naar de prijs te kijken.

Motorpositie

Er zijn drie motorposities waar je uit kunt kiezen bij de aanschaf van een elektrische fiets, namelijk:

 1. Voorwielmotor. Deze fietsen zijn goedkoop. Ook kun je met een voorwielmotor in een versnelling wegrijden. De kans is wel groter dat je voorwiel in een bocht wegglijdt. Daarnaast is dit type minder geschikt in heuvelachtig landschap en geeft het een beetje een trekkerig gevoel tijdens het fietsen.
 2. Middenmotor. Deze zit vlak boven de trappers. Voor de verdeling van gewicht is dit type ideaal. Dit type biedt over het algemeen de meest prettige rijervaring. Elektrische fietsen met middenmotor zijn vaak wel wat duurder en minder stil dan de andere types.
 3. Achterwielmotor. Vaak wat mooier vormgegeven dan elektrische fietsen met een voormotor of middenmotor. Een motor in het achterwiel heeft minder rendement. Hierdoor kun je dus minder ver op één accu rijden. Daarnaast hebben fietsen met dit type motor altijd een open kettingkast en derailleurversnelling. Dit vergt meer onderhoud. Ook is de fiets aan de achterkant zwaarder en daardoor dus moeilijker op te tillen.

Accu en actieradius

Het bereik, ook wel de actieradius genoemd, van je elektrische fiets is afhankelijk van de capaciteit van je accu, de snelheid die je rijdt, jouw eigen gewicht en het niveau van trapondersteuning wat je in hebt gesteld. Met een minimale ondersteuning kun je mogelijk bijna 200 km op één accu rijden, met een maximale ondersteuning zou dit dan ongeveer 20 km zijn. Gebruik je de fiets alleen voor korte afstanden, bijvoorbeeld van en naar werk, dan hoeft de capaciteit van je accu niet super hoog te zijn. Maak je vooral langere toertochten met de fiets, dan is een grote accu wel noodzakelijk.

Accu van een elektrische fiets
De actieradius van een elektrische fiets wordt onder andere bepaald door de capaciteit van de accu. 

Een accu van een elektrische fiets zit altijd onder de bagagedrager of in het frame verwerkt. De accu’s onder de bagagedrager zijn altijd afneembaar, die in het frame zijn dat niet altijd. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer accu’s in het frame die ook afneembaar zijn.

Duurdere elektrische fietsen hebben betere accu’s die onder andere langer meegaan en sneller opladen. Houd er rekening mee dat een accu meestal na een jaar of vijf vervangen moet worden en dat de kosten voor een nieuwe accu rond de €500 euro kunnen zijn. Bij een goedkope elektrische fiets is de accu meestal sneller aan vervanging toe. Hierdoor kan het toch aantrekkelijk zijn om ook fietsen te overwegen die iets duurder in aanschafwaarde zijn, maar dus ook een betere accu hebben.

Versnelling

Versnellingen kunnen invloed hebben op het rijgedrag van je elektrische fiets. Om goed te weten welk type versnellingen ideaal is voor jou, is het slim om te weten welke verschillende type versnellingen er zijn en hoe ze van elkaar verschillen. Er zijn drie verschillende type versnellingen voor een elektrische fiets:

 1. Naafversnelling. Zo goed als onderhoudsvrij. Je kunt met dit type schakelen als je stilstaat. De kettingkast bij een naafversnelling is daarnaast gesloten, waardoor de versnellingen zo goed als onderhoudsvrij zijn.
 2. Traploze versnelling. Hiermee kun je terwijl je stilstaat een versnelling selecteren. Je kunt ook je cadans instellen, waardoor je het systeem altijd automatisch in de juiste versnelling kan instellen.
 3. Derailleurversnelling. Dit type heeft meer versnellingen dan de naafversnelling, namelijk tot wel 27. Hierdoor is dit type super geschikt voor gebruik in een heuvelachtig of bergachtig gebied. Een derailleurversnelling vergt wel veel onderhoud, maar een voordeel is dat je goed bij de versnelling kunt komen dus dat het onderhouden relatief eenvoudig is.

Sensoren

Een sensor bepaald wanneer en hoeveel ondersteuning je krijgt van je motor. Er zijn twee type sensoren voor elektrische fietsen:

 1. Rotatiesensor. De kracht van de ondersteuning wordt bepaald aan de hand van je snelheid en de ondersteuningsstand die je kiest. Het maakt niet uit hoeveel kracht je op de pedalen zet. Zolang je pedalen ronddraaien krijg je ondersteuning. Deze ondersteuning is niet meteen werkbaar als je wegrijdt en vraagt daarnaast ook meer energie van de accu dan een trapkrachtsensor.
 2. Trapkrachtsensor. De kracht van de ondersteuning wordt bij deze sensor bepaald door de kracht die je op de pedalen uitoefent. Hoe harder je trapt hoe sneller je gaat. Dit systeem moet regelmatig gekalibreerd worden, zodat de trapper zonder gewicht ook weer echt nul registreert. Daarnaast is dit type wat prijziger dan de rotatiesensor.

Type fiets

Je kunt van verschillende soorten fietsen ook een elektrische variant aanschaffen. Denk hierbij aan een elektrische mountainbike, - racefiets, - stadfiets of - vouwfiets. Wat voor type fiets je wilt hangt af van hoe je met je fiets wilt gaan rijden. Eigenlijk is dit hetzelfde als bij een gewone fiets. De meeste mensen zullen voor een elektrische stadsfiets gaan. Deze is beschikbaar in een uitvoering met een lage instap.

Maat 

Het is natuurlijk ook wel fijn als je een fiets koopt in de juiste maat. Kijk hiervoor even in de handige framemaat tabel hieronder:

Lichaamslengte Geschikte framematen dames Geschikte framematen heren
155 - 165 cm 43 - 47 cm 47 - 49 cm
165 - 170 cm 45 - 49 cm 49 - 51 cm
170 - 175 cm 49 - 53 cm 51 - 53 cm
175 - 180 cm 53 - 57 cm 53 - 57 cm
180 - 185 cm 55 - 61 cm 55 - 57 cm
185 - 190 cm 57 - 61 cm 56 - 61 cm
190 - 195 cm 59 - 61 cm 61 - 63 cm
195 - 200 cm 59 - 61 cm 63 - 65 cm

*Verende zadelpen? Trek er bij bovenstaande afmetingen 4cm af. 

Extra lage instap?

Een extra lage instap is ideaal voor oudere mensen. Wanneer je minder goed je benen op kunt tillen kan zelfs opstappen op een damesfiets een uitdaging zijn. Er zijn echter nog steeds grote verschillen bij fietsen die verkocht worden als ‘lage instap’ fiets. In sommige gevallen zijn deze fietsen toch nog best hoog door bijvoorbeeld de accupositie of een extra verstevigingsbuis. Kijk voordat je een fiets met het stempel ‘lage instap’ koopt goed hoe hoog deze lage instap is.


Welke merken e-bikes zijn er?

Vogue

Vogue is een Nederlands fietsmerk met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast kenmerken de fietsen zich door een elegante stijl en hoog comfort gehalte. Vogue is gespecialiseerd in elektrische fietsen en de fietsen zijn uitgerust met onderdelen van kwalitatieve merken zoals Shimano, AXA en Bafang.

Puch

Puch is een merk met Nederlandse roots. De elektrische fietsen van Puch zijn geschikt voor dagelijks gebruik. Daarnaast kenmerken de fietsen zich door een stijlvolle afwerking, waarbij de draadjes en kabels zijn weggewerkt in het frame. Puch maakt gebruik van kwalitatieve merken zoals Bosch, Shimano Steps en Bafang.

Popal

Popal is een jong, hip Nederlands fietsmerk. De elektrische fietsen van Popal zijn betaalbaar en hebben hippe designs. Popal maakt daarnaast gebruik van betrouwbare merken, zoals get Shimano Steps motorsysteem en de Bafang motor. Zo weet je zeker dat je met Popal kwaliteit in huis haalt.

AMIGO

AMIGO is ons eigen merk. AMIGO fietsen zijn ontzettend voordelig geprijsd, zonder op kwaliteit in te leveren. De prijzen kunnen laag gehouden worden omdat we de fietsen zelf ontwerpen, onder toezicht laten produceren en in eigen magazijnen opslaan. Kortom, ben je op zoek naar kwaliteit voor de laagste prijs, ga dan voor een AMIGO fiets.

Bekijk onze elektrische fietsen:

 

Hoe onderhoud je een elektrische fiets?

Een elektrische fiets moet je net wat anders onderhouden dan een gewone fiets. Er zijn bijvoorbeeld elektrische onderdelen waar je rekening mee moet houden en een accu die na een tijdje vervangen moet worden. Als je jouw elektrische fiets goed onderhoudt verleng je ook nog eens de levensduur van je fiets.

Schoonmaak

Maak je fiets gewoon schoon met emmer en een sopje. Gebruik daarna een tuinslang om je fiets schoon te sproeien. Gebruik ontvetter op de complete aandrijflijn, dus: cassette, derailleur, ketting en tandwielen. Daarna is het noodzakelijk de fiets goed te drogen en de ketting en kabels te smeren.

 • Gebruik nooit een hogedrukspuit. De kracht van de straal kan de accu en de motor namelijk beschadigen.
 • Haal je accu van je fiets voordat je hem schoon gaat maken, hiermee voorkom je dat de accu te nat wordt.
 • Reinig de accu regelmatig met een licht vochtige doek en houd de contacten schoon.

Accu onderhouden en vervangen

Om ervoor te zorgen dat je de accu niet sneller hoeft te vervangen dan verwacht, moet je hem goed onderhouden. De gemiddelde levensduur van een accu is 4 tot 6 jaar. Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee kunt houden om de levensduur van je accu te optimaliseren:

 • Laad de accu niet op bij temperaturen onder 0 graden en sla de accu niet voor langere tijd op bij temperaturen lager dan 0 graden of hoger dan 30 graden.
 • Zorg ervoor dat de accu nooit volledig leeg raakt, ook niet als je jouw elektrische fiets langere tijd niet gebruikt. Laad de accu minstens 1 keer per maand op, om de kans te verkleinen dat de accu in diepontlading raakt en onbruikbaar wordt.
 • Laad de accu niet 100% op. De accu slijt minder snel als je hem voor slechts 90 – 95% oplaadt.


Hoe verklein je de kans op diefstal: 5 tips

Elektrische fietsen worden steeds meer gestolen. Dit heeft als voornaamste oorzaak dat ze een stuk meer opleveren dan een gewone fiets, omdat de waarde aanzienlijk hoger ligt. Om de kans te verkleinen dat je elektrische fiets gestolen wordt, kun je verschillende voorzorgsmaatregelen nemen:

1. Extra slot

Maak gebruik van een goed tweede slot, of zelfs ook nog een derde slot. Denk hierbij aan een ring-, ketting-, beugel- en/of kabelslot. Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één type slot, met een extra slot verklein jij dus de kans dat je fiets meegenomen wordt. Koop een slot met een ART keurmerk. Deze zijn getest en dus ook zeker stevig en veilig. Daarnaast is het slim je fiets altijd aan een vast voorwerp vast te maken, zo kan je fiets niet zomaar opgepakt en verplaatst of meegenomen worden.

 1. Ringslot. Dit is een klassiek slot en zit in veel gevallen vast aan je fietsframe. Je zult dit slot dan ook nooit kwijtraken. Nadeel: het biedt maar een gemiddelde beveiliging.
 2. Kettingslot. Kettingsloten met ART keurmerk zijn bovengemiddeld veilig en sterk, vooral de versies met gehard staal. Nadeel: ze kunnen best zwaar zijn.
 3. Beugelslot. Een beugelslot is vaak gemaakt van gehard staal en daardoor ontzettend sterk en veilig. Het is ook minder zwaar dan een kettingslot. Nadeel: lagere mate van flexibiliteit.
 4. Kabelslot. Deze zijn het meest flexibel. Je kunt met een kabelslot ook meerdere fietsen aan elkaar vastzetten. Nadeel: minder sterk en geen ART keurmerk.
 

Kabelslot, vouwslot en een kettingslot
Ga altijd voor een tweede slot, zoals een beugelslot, vouwslot of kettingslot.

2. Losse onderdelen

Het beste is om alle losse onderdelen, zoals een display of kilometerteller met je mee te nemen. Daarnaast is het aan te raden de accu, indien mogelijk, ook mee te nemen of binnen in huis op te bergen. Dit maakt het meteen een stuk minder aantrekkelijk voor een dief om de fiets mee te nemen.

3. GPS-trackers

Met een tracker kun jij jouw fiets met je smartphone volgen. Gebeurt er iets verdachts met je fiets, zoals een snelheid hoger dan 50km/u, dan krijg je een melding op je smartphone. Ook is de kans dat je fiets gestolen wordt kleiner. Vaak staat op het frame van de fiets aangegeven dat hij beschermt is met een gps-tracker. Daarnaast is een verzekering vaak een stuk lager dan bij een elektrische fiets zonder GPS-tracker, omdat de kans kleiner is dat de fiets gestolen wordt.

4. Framenummer

Ken je fiets! Noteer altijd het framenummer van je fiets. Mocht je fiets toch gestolen worden dan kun je bij je aangifte het framenummer doorgeven. Dit framenummer maakt je fiets uniek. Mocht een elektrische fiets die op de jouwe lijkt teruggevonden zijn, ook al is de kans klein, dan weet je in ieder geval zeker dat het jouw fiets is.

5. Verzekering

Met een fietsverzekering is je elektrische fiets verzekerd tegen diefstal, vandalisme, schade aan de accu, kortsluiting, valschade en/of bedieningsfouten. Zo voorkom je hoge kosten wanneer je fiets wordt gestolen of gerepareerd moet worden. Bij Internet-Bikes sluit je een fietsverzekering af via Simplesurance. Je hoeft deze optie alleen maar aan te vinken in de checkout.
 

Alles op een rijtje over elektrische fietsen

Je weet nu bijna alles over elektrische fietsen. Na het lezen van de informatie op deze pagina kun jij een weloverwogen keuze maken in de aanschaf van een elektrische fiets, maar ben je ook in staat de fiets beter te onderhouden en beveiligen. We vatten de belangrijkste punten nog één keer voor je samen:

 • Voordelen: wind in de rug, milieuvriendelijk, gezondheidsvoordelen.
 • Nadelen: duurder en zwaarder dan een gewone fiets, kans op ongelukken iets groter.
 • Let bij de aanschaf van een elektrische fiets op: prijs, accu, motorpositie, type sensor, versnellingen en het type fiets.
 • Onderhoud je fiets én accu goed.
 • Schaf extra sloten aan, haal losse onderdelen van je fiets als je hem ergens neerzet en/of maak gebruik van een GPS-tracker om de locatie van je fiets altijd te kunnen achterhalen.


In ons assortiment vind je een uitgebreid aanbod elektrische fietsen. Heb je nog vragen over elektrische fietsen? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze elektrische fietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm