Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietskleding Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over fietskleding

Als jij van plan bent om te gaan fietsen, of het nu wielrennen is of mountainbiken, heb je niet alleen een goede fiets nodig. Met de juiste fietskleding fiets je een stuk fijner. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van fietskleding? Of wat zijn nu echt de essentiële dingen die je nodig hebt? Je leest het allemaal op deze pagina. We werken van boven, je hoofd, naar onder, je voeten. Na het lezen van deze informatie kun jij goed voorbereid aan je fietstochten beginnen!

Snel naar:

 

Waarom fietskleding aanschaffen?

Met de juiste fietskleding wordt een fietsrit een stuk aangenamer. Niks is vervelender dan dat je kleding na een tijdje begint te irriteren. Dit voorkom je door goede kleding aan te schaffen. Goede fietskleding moet niet alleen fijn zitten, het is ook fijn als het geschikt is voor de weersomstandigheden waarin je gaat fietsen. De kleding kan wat prijzig zijn of lijken, maar als je het goed onderhoudt gaat het over het algemeen lang mee. En je hebt er jarenlang plezier van!
 

Speciale eigenschappen fietskleding

Fietskleding heeft enkele eigenschappen die ervoor zorgen dat je fietsrit extra comfortabel wordt. De 5 belangrijkste eigenschappen:


De belangrijkste eigenschappen van fietskleding worden beschreven.

  1. Pasvorm. Fietskleding is speciaal gemaakt om goed te passen wanneer je op de fiets zit. Bovenkleding heeft bijvoorbeeld een langere achterkant en langere mouwen, zodat je rug en polsen niet bloot zijn. Broeken hebben een hogere taille en zijn speciaal gemaakt om het trappen niet te belemmeren. Bekijk ook onze maattabel voor fietskleding eens om een idee te krijgen van jouw ideale maat.
  2. Beweging. Dit gaat samen met de pasvorm. Vooral fietsbroeken zijn speciaal gemaakt om beweging niet te belemmeren. De meeste broeken zijn gemaakt van de stof ‘Lycra’, omdat deze stof voldoende stretch heeft en niet schuurt.
  3. Zweet-afvoering. Fietskleding is gemaakt van stoffen waardoor water van je huid kan weglopen en verdampen. Hierdoor blijf je niet nat van het zweet waardoor je het uiteindelijk koud kunt krijgen. Bij fiets-regenkleding worden ook stoffen gebruikt die zijn ontworpen om zweet naar buiten te verplaatsen en regen buiten te houden. Daarnaast hebben fietshandschoenen vaak badstof aan de binnenkant, waarmee je je gezicht droog kunt vegen als je zweet. 
  4. Vulling. Opvulling (de zeem) in je fietsbroek is er voor twee redenen: schokabsorptie en het voorkomt schuren. Daarnaast is opvulling bij je fietshandschoenen fijn voor schokabsorptie en bescherming van je handen als je valt.
  5. Efficiëntie. Met de juiste fietskleding is je fietsrit niet alleen comfortabeler, je fiets er ook sneller door. Aerodynamische fietskleding sluit nauw aan waardoor de wind je niet afremt. Daarnaast hebben fietsschoenen stijve zolen waardoor minder energie wordt verspilt en je comfortabeler fietst omdat de druk op het pedaal over je hele voet wordt verdeeld.
     

Verschillen mannen, vrouwen, kinderen

Bij het aanschaffen van fietskleding moet je echt gaan voor mannen- of vrouwenkleding. Mannen en vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en daardoor is de kleding ook wat anders voor mannen of vrouwen. Een van de belangrijkste dingen waarbij dit echt verschilt is de zeem in een fietsbroek. Het bekken van vrouwen staat verder naar buiten, en daarom is een zeem bij een vrouwen fietsbroek aan de achterkant breder dan bij heren. Er zijn nog meer (subtiele) verschillen tussen vrouwen-, mannen- en kinderkleding, waardoor het goed is daar altijd rekening mee te houden.
 

Fietskleding kopen: tips

Als jij fietskleding aan wilt gaan schaffen kun je rekening houden met verschillende dingen. Fietskleding is redelijk prijzig, maar hierbij geldt vooral: ga niet voor te goedkope kleding. Wat duurdere kleding heeft een betere kwaliteit, afwerking en pasvorm, waardoor het fietscomfort echt een stuk beter is dan bij goedkope kleding.

Waar je in ieder geval aan moet denken bij de aanschaf van fietskleding is: de pasvorm, de functie en de rijomstandigheden. Daarnaast kun je aan bovenstaande eigenschappen denken bij het kopen van fietskleding. Je leest hieronder de belangrijkste dingen om aan te denken bij het kopen van alle soorten fietskleding die je nodig hebt. Het gaat hier om de ‘standaard’ kleding voor normale weersomstandigheden. Wil je meer weten over fietskleding in de winter of regen? Dit lees je een stuk verder. We beginnen dus met de basis fietskleding:

Fietsbrillen

Een fietsbril kun je echt niet missen als je regelmatig gaat fietsen. Het beschermt je ogen tegen de zon, wind, regen en insecten. Je houdt altijd goed zicht als je een fietsbril opzet tijdens het fietsen. Fietsbrillen zijn er in ontzettend veel verschillende soorten, maten en prijzen. Waar je vooral naar moet kijken, is de lens van de bril. Deze zijn er ook weer in verschillende tinten en uitvoeringen. Wat ideaal is zijn fotochromatische lenzen. Deze kleuren automatisch mee met de weersomstandigheden. Hierdoor heb je maar één lens nodig voor het hele jaar. Brillen met fotochromatische lenzen zijn echter wel wat duurder, maar je hebt er dan ook weer veel plezier van!  

Fietser met fietsbril en geel shirt
Je leest op onze pagina ‘alles over fietsbrillen’ meer over waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van een fietsbril.

Fietsshirt

Tijdens het fietsen krijg je het na een tijdje altijd warm, ook bij koud weer. Hierdoor ga je zweten en dit zweet moet ergens naartoe. Zorg ervoor dat je voor een shirt gaat wat zweet goed afvoert, zoals een nauwsluitend fietsshirt van een materiaal zoals Lycra. Het vermindert weerstand tijdens het fietsen en zorgt ervoor dat je zweet weggevoerd wordt. Enkele andere eigenschappen die een fietsshirt kan hebben om rekening mee te houden:

  • Een opstaande kraag om je nek te beschermen tegen de zon.
  • Rits aan voorkant voor ventilatie.
  • Schouders breder gesneden en een langere achterkant.
  • Mouwen speciaal gevormd voor een naar voren te leunen positie.
  • Achterzakken om gemakkelijk bijvoorbeeld wat eten mee te nemen.
  • Reflecterende aspecten om in de schemer/het donker goed zichtbaar te zijn.

Pasvorm

Waar je als wielrenner vooral zult gaan voor een aero- of regular fit, kun je als (recreatieve) mountainbiker ook een comfort fit overwegen. Aerofit is gemaakt om aerodynamischer te kunnen fietsen, comfort fit is ontwikkeld om maximaal comfort te bieden aan fietsers die vooral rechtop zitten (zoals mountainbikers en recreatieve fietsers). 

Daarnaast kun je ook een ondershirt dragen. Zo’n shirt zorgt ervoor dat het zweet niet op je huid blijft zitten en naar buiten wordt gevoerd.

Bekijk onze fietsshirts: 

 

Fietsbroek en fietsonderbroek

Wat we hierboven al benoemd hebben, is dat vooral de fietsbroek echt comfortabel moet zitten. Dit kan als het materiaal van de broek voldoende stretch heeft en er een zeem is toegevoegd voor schokabsorptie en tegen schuren. Onder een broek met zeem draag je geen onderbroek, omdat dit het effect van de zeem zou opheffen. Enkele andere eigenschappen waar je rekening mee kunt houden bij het aanschaffen van een fietsbroek:

  • Meer panelen = beter. Dit is vaak het geval, maar tegenwoordig niet altijd meer. Bij een broek met veel panelen is de pasvorm vaak beter.
  • Goede zeem. Er zijn ontzettend veel verschillende vormen, diktes en materialen waaruit je kunt kiezen. Richtlijnen:
     
  1. Voeringen van schuimrubber met open cellen en meerdere dichtheden leveren hoogwaardige prestaties en comfort.
  2. Gel en open-cel schuimvoeringen bieden meer demping maar zijn minder ademend.
  3. Schuimvoeringen met gesloten cellen bieden goede prestaties tegen lage kosten.
     
  • Langere pijen en beengrippers voorkomen schuren en daarnaast houden de beengrippers korte broeken op hun plaats.
  • Tailleband is meestal elastisch maar niet echt verstelbaar. Voor vrouwen kan dit soms oncomfortabel zijn: ga dan voor een yoga-stijl fietsbroek met een bredere tailleband.
  • Bib shorts. Dit zijn speciale shorts met banden over de schouders. Dit voorkomt ongemak in de taille en zorgt ervoor dat je rug altijd bedekt is. Nadelen: moeilijker aan en uit te krijgen, en ze zijn duurder. 

Fietsondergoed

Wil je toch ondergoed dragen onder een fietsbroek, ga dan voor een speciale fietsonderbroek met zeem. De broek die je daarover draagt hoeft dan vervolgens geen zeem te hebben. In principe is de fietsbroek dan je ondergoed en heb je een extra broekje aan omdat je niet in je onderbroek over straat wilt fietsen. Maar wielrenners en andere fanatieke fietsers gaan gewoon voor een fietsbroek (zonder onderbroek eronder).

Voor recreatieve mountainbikers die een broek met opvulling niet fijn vinden zijn er ook broeken zonder de vulling. Maar over het algemeen heeft een broek met opvulling de voorkeur. En daarnaast kan zelf de meest comfortabele fietsbroek een slecht afgesteld fietszadel niet verbeteren. Wil jij meer weten over zadels? Je leest er alles over op onze pagina ‘alles over fietszadels’.

Bekijk onze fietsbroeken:

 

Fietshandschoenen

Wil je goede, comfortabele fietshandschoenen aanschaffen? Met de klassieke ‘track mitt’ zit je altijd goed. Deze heeft een licht gevoerde leren handpalm, een gehaakte katoenen achterkant en een klittenbandstrip om de pols op zijn plaats te houden. Er zijn echter tal van alternatieven: gel-vulling in de handpalm, rekbare achterkanten waardoor er geen klittenband nodig is, badstof doekjes op de duim en tal van andere functies. Bij het aanschaffen van fietshandschoenen gaat het echt om je persoonlijke voorkeuren. Maar als er één ding is wat echt handig is: handschoenen met een stuk badstof op de achterkant, waarmee je zweet van je gezicht kunt vegen.

  • Functies van goede handschoenen: schokabsorptie, bescherming bieden bij een valpartij, zweet van je gezicht vegen.
     

Bekijk al onze fietshandschoenen
 

Fietssokken

Fietssokken zijn gemaakt van dun en zweet-afvoerend materiaal. Het is niet het eerste waar je aan denkt om aan te schaffen als je wilt gaan fietsen, maar het kan zeker wat comfort toevoegen als je de juiste sokken aanschaft. Sokken zijn echt ideaal om je voeten koel of juist warm te houden.

  • Meestal gemaakt van synthetisch materiaal (polyester of nylon) en soms ook mesh-panelen om je voeten nog beter koel te kunnen houden.
  • Ga voor een leuke print of kleur om je fietsoutfit op te fleuren!
     

Bekijk al onze fietssokken
 

Fietsschoenen

Het eerste ding waar je aan moet denken is: welke pedalen heb je? Zodra je weet welke pedalen je hebt (hier lees je meer over op onze pagina 'Alles over fietspedalen'), kun je gericht naar de juiste fietsschoenen zoeken. Bij het kiezen van een fietsschoen is het slim om te kijken naar de zool van de schoen. Hoe duurder de schoen hoe meer carbon er in de zool is verwerkt. Meer carbon maakt de zool lichter én stijver. Het voordeel hiervan is dat de druk op je pedaal over de hele voet wordt verdeeld, waardoor je meer kracht kunt zetten. Het nadeel is dat het minder comfortabel is. Voor een beginnende fietser is een zool die een combinatie heeft van nylon en carbon het meest ideaal.

  • Bij fietsschoenen geldt dat ze meteen goed moeten zitten. Voel je ergens een drukpunt dan zal dit niet beter worden tijdens het fietsen en enkel voor irritatie gaan zorgen.
  • Kies de juiste breedte- en lengtemaat. Je moet ongeveer 0,5 tot 1 centimeter over hebben bij je tenen. De breedte is heel persoonlijk, het moet gewoon lekker zitten. Eigenlijk geldt: niet te ruim en zeker niet te strak.
     

Bekijk al onze fietsschoenen

Fietsschoenen, fietshelm, fietshandschoenen, bidon
Fietsschoenen, een helm, een fietsbril, fietshandschoenen, een bidon: al deze producten maken jouw fietsrit net wat comfortabeler. 
 

Weersomstandigheden

Je hebt het weer niet onder controle, en als je een hele dag gaat fietsen is het slim om met laagjes te werken. Mocht het weer omslaan dan ben je in ieder geval goed voorbereid! Bij verschillende weersomstandigheden kun je aan bepaalde kleding denken om mee te nemen, naast je standaard fietsoutfit:

Regen en wind

Woon je in een land zoals Nederland, dan weet je dat het weer soms nogal onvoorspelbaar is. Een goed fietsjack is dan ook geen overbodige luxe. Deze is meestal erg klein op te vouwen en eenvoudig mee te nemen in de achterzakken van je fietsshirt. Enkele eigenschappen waar je rekening mee kunt houden bij het aanschaffen van een fietsjack: 

  • Waterdicht, waaronder ook getapete naden om het binnendringen van water te voorkomen.
  • Hoge kraag om te beschermen tegen regen en wind.
  • DWR coating, voor extra weerstand tegen regen, wind en slijtage.
  • Ritsen onder de armen; extra ademend!
  • Reflecterende accenten op de jas om de zichtbaarheid in de schemer/het donker te vergroten.
     
Bekijk onze fietsjacks:


Er zijn nog meer aspecten waar je op kunt letten voor goede fietskleding bij nat weer. Vier punten om op te letten zijn:

  1. Fietsbroek? Ga voor een lange fietsbroek en een speciale broek voor koud weer. Dit soort broeken zijn gemaakt van een dikkere stof en een zachte binnenvoering. Het houdt hiermee kou bij je benen vandaan. Dit soort broeken is ook fijn bij echt koud weer.
  2. Regenkleding? Als je echt gaat wielrennen is regenkleding niet echt fijn. Het vergroot de weerstand omdat het niet mooi aansluit. Maar voor een recreatieve mountainbiker kan regenkleding wel een echte aanwinst zijn.
  3. Overschoenen of regenschoenen. Om je voeten nog meer te beschermen kun je een van deze producten aanschaffen. Overschoenen zitten redelijk strak om je schoenen, waardoor ze ideaal zijn voor wielrenners en fanatieke fietsers. Regenschoenen zijn gemaakt voor de recreatieve fietser. 
  4. Een fietsbril is ideaal zodat wind en regen niet in je ogen terecht komt!
     

Deze 4 aspecten zijn belangrijk om te onthouden als je regenkleding wilt kopen. Zoek je naar fietskleding om te dragen als het regent? Lees dan ook zeker ons artikel 'Tips voor het kopen van regenkleding' eens door.

Bekijk al onze regenkleding
 

Sneeuw

Ga je rijden terwijl het koud is buiten? Daar kun je je goed tegen kleden. Ook al wordt je vanzelf warm tijdens het fietsen, als het echt koud is kan het wel fijn zijn om je er extra tegen te kleden. Hierbij kun je letten op:

  • Voor de winter kun je speciale fietshandschoenen kopen met langere vingers en met verschillende hoeveelheden isolatie.
  • Met beenstukken maak jij van een korte broek een langere broek. Ideaal als het buiten toch wat kouder is dan verwacht. Of ga in de winter gewoon voor een lange fietsbroek.
  • Zo heb je ook armwarmers waarmee je van een kort shirt een lang shirt kunt maken.
  • Met onderkleding of thermokleding blijf je extra warm bij koude temperaturen. Ondershirts gemaakt van Merino zijn vooral populair voor als het koud is!
  • Met een muts of hoofddoek houd je je hele hoofd of enkel je oren warm tijdens een fietsrit!
 

Hitte

Ga je rijden terwijl het ontzettend heet is buiten? De meeste fietskleding is al gemaakt van zweet-afvoerend materiaal. Daarnaast kun je nog letten op:

  • Rits aan de voorkant van je fietsshirt voor ventilatie.
  • Fietsshirt zonder mouwen.
  • Hoge kraag zodat je nek niet verbrand.
  • Fietsbroek/shirt van Lycra; dun materiaal en koel.
     

En vergeet je niet in te smeren met goede zonnebrandcrème!
 

Extra bescherming

Fiets je vaak in de schemer of het donker, dan is kleding met reflectie-strepen aan te raden. Zo ben je beter zichtbaar in het verkeer! Of ga voor broekklemmen met reflectie. Zo komt je broek zeker niet tussen je spaken of ketting én ben je in het donker beter zichtbaar.

Waar in dit artikel niet uitgebreid over gesproken is, is het belangrijkste onderdeel van je fietsoutfit: de fietshelm. Deze moet perfect passen en van hoge kwaliteit zijn, zodat je hoofd bij een valpartij goed beschermd is. Voor meer informatie kun je het beste ons artikel 'Alles over fietshelmen' eens doorlezen.


Bekijk al onze broekklemmen en reflectoren
 

Alles op een rijtje over fietskleding

Je weet nu waar je allemaal aan kunt denken bij het kopen van fietskleding. Hopelijk helpt de informatie jou bij het maken van de juiste keuze voor fietskleding! In ons assortiment vind je een ruim aanbod aan fietskleding voor mannen, vrouwen en kinderen. We vatten de belangrijkste punten van deze pagina nog één keer voor je samen:

  • Naast een goede fiets zorgt de juiste fietskleding voor een optimaal comfortabele fietsrit.
  • Let op verschillen tussen mannen en vrouwenkleding.
  • In ieder geval nodig: fietsshirt, broek, schoenen, bril, handschoenen en sokken.
  • Optioneel, maar wel handig: fietsjack, onderkleding, thermokleding, muts/hoofddoek, regenkleding en reflectoren.
  • Het meest belangrijke van je fietsoutfit: een goede, kwalitatieve fietshelm!
     

Heb je toch nog vragen of wil je meer weten over specifieke fietskleding? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. En vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief, want zo weet jij als eerste welke fietskleding er in de aanbieding komt!
 

Bekijk al onze fietskleding

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm