Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietszadels Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over fietszadels

In dit artikel gaan we je alles vertellen over fietszadels. Twijfel je over welk fietszadel bij jou past, of heb je juist ontzettend veel zadelpijn van je huidige zadel? Lees dan snel ons advies. We gaan namelijk al jouw vragen beantwoorden, zodat je de volgende keer heerlijk comfortabel op de fiets zit.­

Snel naar:

 

Waarom is een goed zadel belangrijk?

Op een goed afgesteld fietszadel zit je allereerst het meest comfortabel. Zo houd je een langere afstand fietsen goed vol, en krijg je geen zadelpijn. Dit is (vanzelfsprekend) pijn die je krijgt als het zadel niet in orde is. Zadelpijn krijg je door een te grote druk op je zitvlak. Dat kan zijn door te veel gewicht, een verkeerde houding óf een verkeerd zadel. Het hoeft niet per se pijnlijk in de billen te zijn, het kan ook voorkomen in de rug, schouders of nek. Over het algemeen heb je het toch in de billen.

Een verkeerd zadel kan echter ook wat zwaardere gevolgen hebben. We benoemden al dat er pijn in de rug, schouders of nek voor kan komen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde houding op de fiets, en kan ook tot klachten en blessures leiden die je er niet direct bij verwacht. Pijn aan de knieën en polsen komt bijvoorbeeld vaak voor, met zelfs blessures als gevolg. Het lastige hieraan is dat iemand vaak niet meteen door heeft dat het door een verkeerde fietshouding of niet het juiste fietszadel komt. Voorkom dit dus vooral, en kies meteen voor het juiste zadel!

“Maar… hoe dan?”

Goede vraag! Dat gaan we je in dit artikel volledig uitleggen. Van verschillende soorten zadels tot de afstand tussen zitbotjes en verschillende zithoudingen, we gaan het allemaal behandelen. Zo weet jij na het lezen precies welk zadel je moet hebben, en is iedere fietstocht een feestje.

Veel verschillende zadels bij elkaar
Zadels zijn er in ontzettend veel verschillende soorten, maten en materialen.
 

Welke soorten zadels zijn er?

We beginnen met de verschillende zadels die er zijn. Zo weet je voor het vervolg van deze pagina precies over welk zadel we het hebben, en is advies geven een stuk gemakkelijker. Er zijn twee veelvoorkomende zadels: recreatieve zadels (ook wel stadsfiets zadels genoemd) en sportzadels. Deze zijn er in veel verschillende vormen en materialen. We gaan kort op beide soorten in.

Allereerst: voor dames zijn de zadels over het algemeen breder. Dat heeft te maken met de zitbotjes in de billen. Deze staan bij dames verder uit elkaar dan bij heren. Een dameszadel is daar op ingericht, en daarom breder. Dit geldt voor ieder type zadel. Het gaat dan wel om de achterkant van het zadel. De voorkant is net zo breed als bij een mannenzadel, om schuren bij de dijbenen te voorkomen.



Recreatief zadel/stadsfiets zadel

We noemen deze zadels vaak een zadel voor de stadsfiets, maar daar is het zadel natuurlijk niet enkel voor bedoeld. Met een recreatief zadel fiets je voornamelijk korte stukken, bijvoorbeeld naar school of het werk. Comfort is hierbij dan ook van groot belang. Dat is terug te zien aan de bredere achterkant van het zadel, waar de billen comfortabel op rusten. Op een recreatief zadel zit je over het algemeen rechtop, en de zadels zijn zacht. De meest gebruikte materialen zijn gel, schuim en leer. Het is veruit de meest voorkomende vorm van zadels, en je ziet ze op bijna iedere fiets terug.


 

Sportzadel

Het eerste dat opvalt bij een sportzadel, is dat het een veel kleiner oppervlakte heeft. Het is dunner, maar over het algemeen wel langer dan een recreatief zadel. Sportzadels vind je over het algemeen terug op racefietsen en mountainbikes. Als je daarop fietst, is de houding meestal voorover gebogen dicht bij het stuur met je gezicht. Je zit daardoor minder achterop de zitbotjes, en meer op het geslachtsdeel. Bij veel zadels bedoeld voor mannen zie je dan ook dat daar een inkeping of zelfs een gat zit. Dat gaat niet ten koste van het zitcomfort, zorgt voor verlichting voor de prostaat en voorkomt impotentie.

 

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een zadel?

Bij het kopen van een zadel zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Je wilt natuurlijk een goede keuze maken, dus we bespreken ze allemaal zo uitgebreid mogelijk.

1. Zithouding

Er zijn drie algemene fietshoudingen te onderscheiden: rechtop zittend, licht voorovergebogen en diep zittend (voorovergebogen). Ze hebben allemaal invloed op hoe je kracht zet, op je zadel zit én wat voor klachten je kunt krijgen.

Rechtop

Dit is een fietshouding waarbij je (niet onverwacht) rechtop zit. Je steunt daarbij volledig op je billen, en bijna niet op de handen. De druk op je zitvlak is hierdoor hoog, en dat zorgt vaak voor het afknellen van bloedvaten. Als je rechtop zit en last hebt van zadelpijn, is dat dus ook vaak in de billen. Om dit te voorkomen kun je het best een zadel voor een stadsfiets kopen, dus met een brede achterkant. Zorg ervoor dat je niet te ver in het zadel zakt, dat verhoogt de druk alleen maar.

Licht voorovergebogen

Deze manier van fietsen zie je vaak terug op recreatieve fietsen. Dit worden ook wel eens vakantiefietsen genoemd. Bij de licht voorovergebogen manier van fietsen heb je over het algemeen het minst last van zadelpijn. Hierbij steunt namelijk niet al je gewicht op het zadel, maar ook een deel op je handen aan het stuur. Je hebt daarnaast ook weer niet het volle gewicht op de geslachtsdelen en stuur. Bij deze manier van fietsen past een wat dunner stadsfiets zadel. Je zitbotjes moeten op het zadel kunnen rusten, maar de billen hoeven dat niet volledig zoals bij een stadsfiets.

Diepe zit

De diepe zithouding zie je alleen terug op sportfietsen zoals mountainbikes en racefietsen. Hierbij leun je ver voorover, en steun je ook veel op het stuur. Dat kan dus voor klachten aan de polsen, het bovenlichaam (door de buiging van het lichaam) en aan de geslachtsdelen zorgen. Een sportzadel is voor deze zithouding het beste. Je steunt voornamelijk op de geslachtsdelen, dus hebt daar steun nodig en minder bij de billen. Voor mannen is het verstandig om te kijken voor een zadel met gleuf als je last hebt. Ook een zeem in de sportbroek werkt uitstekend voor zowel mannen als vrouwen.

Zoals je merkt heeft je zithouding ook invloed in hoeverre je steunt op het stuur van je fiets. Wil je meer weten over sturen? Lees dan ons artikel over fietssturen eens door.

 

2. Breedte van je zitbotjes

De keuze voor een zadel wordt vaak gebaseerd op hoe een zadel in de winkel aanvoelt, zonder er verder over na te denken. Je zou op deze manier een prima zadel kunnen vinden, maar het is verstandiger om de breedte van je zitbotjes op te meten. Dit doe je het gemakkelijkst door op een stoel een stuk golfkarton neer te leggen en er op te gaan zitten. Zorg dat je er wat druk op uitoefent, zodat je twee afdrukken ziet als je weer opstaat. Mocht je de indrukken niet zien, ga dan met een krijtje lichtjes over het golfkarton heen. De plekken waar het karton is ingedeukt, kleur je op die manier niet in. Zo krijg je toch de afdrukken te zien. De afstand tussen de twee afdrukken kun je nu gemakkelijk opmeten.

Zoals we al aangaven, zitten de zitbotjes van vrouwen iets verder van elkaar af dan die van mannen. Bij vrouwen staan de botjes gemiddeld minimaal 11 cm en maximaal 15 cm uit elkaar. Bij mannen is dat gemiddeld minimaal 9 cm tot maximaal 13 cm.

Als je de zitbotjes hebt opgemeten, kun je in combinatie met je zithouding gaan bepalen hoe breed een zadel moet zijn. Stel: je gaat voor een stadsfiets zadel, je zitbotjes staan 12 cm uit elkaar en je zit rechtop tijdens het fietsen. Dan heb je een zadel nodig dat breder is dan 12 cm. Bij een zadel voor een stadsfiets geldt meestal dat je zo’n 4 á 5 cm optelt bij de breedte tussen de zitbotjes. Je gaat dan dus voor een zadel van 16 of 17 cm.

Bij een licht voorovergebogen zithouding kies je voor een zadel dat ongeveer 2 á 3 cm breder is dan de afstand tussen de zitbotjes. Bij een sportzadel kies je voor een zadel met dezelfde breedte als de afstand tussen de zitbotjes. Probeer natuurlijk wel even of het ook daadwerkelijk goed zit. Uiteindelijk is ieder mens en dus ook iedere fietser anders, en heeft iedereen eigen voorkeuren.

3. Materiaal

Verschillende materialen die je tegenkomt zijn gel, leer en schuim (foam in het Engels). Dit zijn dan ook de materialen die we hier zullen bespreken. Bij gel en schuim is de buitenkant vaak gemaakt van synthetisch materiaal. Het gaat bij deze varianten dus om de vulling van het zadel.

Gel

Sinds jaar en dag zijn gelzadels ontzettend populair. Ze vangen de druk van een lichaam namelijk goed op en zorgen daarnaast voor ontzettend weinig trilling door een goede demping. Dat is wel zo comfortabel, dachten veel zadelmakers. En gelijk hebben ze! Het probleem aan die gedachte is echter dat veel zadelmakers zijn doorgeslagen in de gedachte. Dat heeft gezorgd voor zadels met te veel gel. Als er te veel gel in een zadel wordt verwerkt, zakken de zitbotjes volledig weg en heb je juist minder steun. Het gewicht wordt dan door andere delen dan de zitbotjes gedragen, wat leidt tot het tegenovergestelde van comfort. De dempende werking werkt dan nog wel, maar gel warmt op door trillingen. Fiets je dus langere afstanden, dan wordt een gelzadel ontzettend warm.

Voordelen:

  • Gel vangt de druk van het lichaam goed op
  • Zorgt voor weinig trillingen

Nadelen:

  • Vaak te veel gel in een zadel waardoor zitbotjes wegzakken
  • Gel warmt op en is dus niet fijn bij langere afstanden


Leer

Leren zadels zijn de favoriete keuze voor veel doorgewinterde fietsers. Het meest gebruikte argument is dat een leren zadel volledig naar de vorm van je zitvlak gaat staan, en dat klopt. Het duurt alleen erg lang voor je dat punt hebt bereikt. Bij de eerste ritten is het zadel hard en niet erg comfortabel, maar na verloop van tijd wil je niet meer anders. Een bijkomend voordeel is dat leren zadels niet opwarmen en je dus comfortabel langere afstanden kunt fietsen. Koop wel een zadelhoes erbij, want water is niet goed voor een leren zadel. En goed onderhoud is noodzakelijk!

Voordelen:

  • Gaat volledig naar de vorm van het zitvlak staan
  • Warmt niet op bij het fietsen

Nadelen:

  • Het duurt lang voor je iets van het comfort merkt
  • Kan niet tegen regen (of andere nattigheid)
  • Goed onderhoud is noodzakelijk


Een leren fietszadel
Een leren zadel is hard en niet zo comfortabel, maar vormt zich na verloop van tijd helemaal naar je zitvlak. 


Schuim

De schuim (of foam) zadels zijn ontstaan als een verbetering op gelzadels. En als we heel eerlijk zijn, dat is goed gelukt. Een memory foam zadel geeft veel ondersteuning zonder te ver in te zakken en warmt niet snel op. Deze voordelen hebben dan wel weer een hoger prijskaartje. Je betaalt namelijk gemiddeld genomen meer voor een zadel gemaakt van schuim dan voor een gelzadel.

Voordelen:

  • Geeft veel ondersteuning en zakt niet te ver in
  • Warmt niet snel op

Nadelen:

  • Je betaalt meer voor een schuim zadel


4. Gleuf of inkeping

Bij veel mannenzadels wordt er een gleuf of inkeping gemaakt op de plek van de geslachtsdelen. Dit wordt gedaan om de druk daarop te verlichten. Er is hiervoor wetenschappelijk onderzoek gedaan, en het blijkt dat deze gleuf of inkeping daadwerkelijk zorgt voor verlichting van de prostaat en impotentie kan voorkomen. Daarbij gaat dit niet ten koste van het zitcomfort, en heeft de gleuf als voordeel dat er lucht door kan stromen. Daardoor wordt warmte afgevoerd. Dat laatste kan ook voor vrouwen erg comfortabel zijn, een te warm zadel is namelijk een veelvoorkomende klacht onder zowel mannen als vrouwen.
 

Welke merken zijn er?

Je weet, als het goed is, nu precies welk zadel jij nodig hebt. Om je nog wat extra zekerheid te geven, bespreken we hier een aantal merken. Kwaliteit gegarandeerd, dus jij kunt met een gerust hart op de fiets stappen.

Selle Royal

Dit Italiaanse merk is waarschijnlijk één van de meest bekende producenten van fietszadels ter wereld. Al sinds 1956 maken ze kwaliteitszadels, door te luisteren naar fietsers en de fietswereld. Ze doen alles voor comfort, en dat merk je. Ze maken zadels in alle soorten, maten en materialen. Dus of je nu gaat sporten, een lange fietstocht op vakantie gaat maken of een comfortabel zadel wilt hebben voor korte ritjes: bij Selle Royal ben je aan het juiste adres.

Zadels van Selle Royal 


M-Wave

Een Duits merk met Duitse precisie en jarenlange ervaring (opgericht in 1924). De leiding over het bedrijf is al drie generaties lang in de familie, en door de jaren heen is het bedrijf ontzettend groot geworden. Ze innoveren graag met hun producten, en hebben veel functionele designs die volledig voldoen aan de eisen van fietsers wereldwijd. Met een zadel van M-Wave zit je altijd goed, en een groot bijkomend voordeel is dat je er niet te veel voor betaalt.

Zadels van M-Wave


Pro

Zoals de naam al doet vermoeden, richt dit merk zich op de wat sportievere fietser. Het gaat dan ook om bijna alleen maar sportzadels in het assortiment. Je betaalt wat meer voor deze zadels, maar krijgt er dan ook pure kwaliteit voor terug. Het bedrijf gaat voor betrouwbare, innovatieve, inspirerende en herkenbare fietszadels. Een hele lijst? Zeker, maar ze maken het waar.

Zadels van Pro


Selle Bassano

Nóg een Italiaans merk. De Italiaanse zadelmakers zijn de specialisten als het gaat om comfort en hoge kwaliteit. Ook bij Selle Bassano zorgen ze ervoor dat jij zo fijn mogelijk zit op de fiets. Met een hoop patenten en innovatieve technologieën wordt er dagelijks gewerkt aan nog meer comfort en gemak op de fiets. Voor een zadel van dit merk betaal je iets meer, maar zoals we al aangaven krijg je er een hoop voor terug. Over het algemeen heeft Selle Bassano veel fietszadels voor recreatieve fietsers die van doortrappen houden.

Zadels van Selle Bassano


Velo

In 1979 werd Velo in Taiwan opgericht. De visie was om perfecte zadels te gaan maken voor alle soorten fietsers. Het mooie aan Velo is dat ze dat ook écht waar (willen) maken. Zo zie je bijvoorbeeld dat ze een aantal professionele wielren-teams sponsoren en dat ze steeds meer bezig zijn met zadels voor elektrische fietsen. Een specialist op vele gebieden, en dat tegen een vriendelijke prijs!

Zadels van Velo
 

Alles over fietszadels op een rijtje

We hebben je inmiddels alles verteld over fietszadels, en gaan er natuurlijk vanuit dat je inmiddels een goede keuze kunt maken. Bij Internet-Bikes krijg je 30 dagen bedenktijd na het bestellen van een zadel. Gebruik die tijd ook vooral om het zadel te bekijken en er eens op te gaan zitten. Lees wel de voorwaarden even door. We zetten nu alles nog even handig voor je op een rijtje:

  • Een verkeerd zadel kan leiden tot zadelpijn of wat heftigere klachten: pijn aan de polsen of blessures aan het bovenlichaam bijvoorbeeld.
  • Over het algemeen zijn er twee soorten zadels te onderscheiden: recreatieve zadels (ook wel stadsfiets zadels genoemd) en sportzadels.
  • Bij het kopen van een zadel houd je rekening met je zithouding, de afstand tussen je zitbotjes, het materiaal van het zadel en uiteindelijk moet je bepalen of je een gleuf of inkeping in het zadel wilt.
  • Een kwalitatief goed merk zorgt ervoor dat je met een gerust hart op de fiets kunt stappen.
     

Na deze korte samenvatting gaan we er natuurlijk vanuit dat je de keuze echt hebt gemaakt. Mocht je toch nog twijfelen, neem dan vooral contact met ons op via de live chat op de website of via onze klantenservice. We helpen je graag met al je vragen.
 

Bekijk al onze fietszadels

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm