Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Fietswielen kopen: waar let je op? Banner
Geschreven door Tijmen

Fietswielen kopen: waar let je op?

Bij Internet-Bikes delen we onze kennis graag. Daarom vind je hier alles over wielen voor de fiets. Op zoek naar nieuwe wielen? Dan is dit het perfecte startpunt. En wil je weten welke velgmaat nodig is voor opgroeiende kinderen? Wij hebben een ideaal schema. Lees dus snel verder!
 

Waaruit bestaat een fietswiel?

We hadden het in de inleiding over wielen en velgen, maar hadden eigenlijk alleen over wielen kunnen schrijven. Velgen zijn namelijk een onderdeel van het fietswiel, net als de spaken, de banden en de hub. Op het plaatje hieronder zie je een overzicht van de onderdelen van het fietswiel. We zullen de verschillende onderdelen bespreken.

Fietswiel met aanduiding van de velg, hub en spaken

 

Hub

De hub kun je ook wel zien als de machinekamer van het wiel. Het is het gedeelte waardoor het wiel uiteindelijk zijn werk doet: draaien. Als je de hub openmaakt kom je lagers tegen. Dit zijn ronde omhulsels met 8 of 9 geoliede balletjes, die gebruikt worden om wrijving te verminderen tussen bewegende delen. Ze zorgen er dus voor dat het wiel zo soepel mogelijk rond blijft draaien in de voor- of achtervork van de fiets.

Spaken

De spaken zorgen ervoor dat het wiel niet uit elkaar valt. Dat is het laatste dat je wilt tijdens een rondje op de fiets. Hier hoef je je overigens niet al te veel zorgen om te maken, er zijn namelijk heel veel spaken die zorgen voor de connectie.

Velgen

De velg is de buitenste rand van het wiel, waar uiteindelijk de fietsband (de binnenband) op wordt bevestigd. Een velg moet licht zijn, maar bovenal ook erg sterk en stevig. Anders kan deze de klappen van de weg niet opvangen, en buigt het wiel snel om.  
 

Waar moet ik op letten bij het kopen van fietswielen?

Nu je weet waar een fietswiel uit bestaat, kunnen we je gaan vertellen waar je op moet letten. Uiteraard komen de drie onderdelen van het wiel weer voorbij, maar we beginnen allereerst met de wielmaten. We gaan uiteindelijk ook nog even in op de wielen voor de racefiets en mountainbike.

Maat

De maat van een fietswiel is (bijna altijd) verbonden aan de maat van de fiets. We hebben hiervoor een gemakkelijke tabel opgesteld. Zo weet je precies welke maat fietswiel past bij de grootte van het frame.

Wielmaat Lengte kind Kledingmaat Framemaat
10 inch 90 - 95 cm 86 - 98 Ca. 18 cm
12 inch 95 - 100 cm 92 - 104 Ca. 21,5 cm
14 inch 100 - 105 cm 98 - 110 Ca. 23,5 cm
16 inch 105 - 110 cm 104 - 110 Ca. 24,5 cm
18 inch 110 - 115 cm 104 - 116 Ca. 28 cm
20 inch 115 - 120 cm 116 - 122 Ca. 31,75 cm
22 inch 120 - 130 cm 122 - 128 Ca. 34 cm
24 inch 130 - 140 cm 128 - 140 Ca. 37 cm
26 inch 140 - 152 cm 140 - 152 Ca. 43 cm
28 inch > 152 cm > 152 cm > 43 cm

Over het algemeen geldt dat een groter wiel ook zorgt voor een comfortabelere rit. Je merkt hierdoor namelijk minder van de hobbelingen in de weg, en rolt met grotere wielen vanzelf verder uit.

Hub

Een goede hub is stevig, en vooral voorzien van goede lagers. Deze moet zo soepel mogelijk ronddraaien. Dit controleer je door het voor- of achterwiel van de grond af te tillen en er een draai aan te geven. Als het wiel zonder enig probleem voor langere tijd blijft ronddraaien zonder enig geluid, is de hub in orde.

Spaken

De belangrijkste (en meest voor de hand liggende) kwaliteit die spaken moeten hebben is stevigheid. Zoals al eerder aangegeven zorgen ze er namelijk voor dat het wiel één geheel blijft. Nu worden de meeste spaken van staal gemaakt, over het algemeen een erg sterk materiaal dat niet snel ombuigt bij kleinere hoeveelheden. Voor een normale fiets is dit meer dan voldoende. Ben je op zoek naar wat luxere spaken voor bijvoorbeeld een racefiets, dan kun je kijken voor het materiaal rvs. Dit is lichter dan staal, maar net zo sterk.

Velgen

Bij velgen komen we (verrassend) weer uit op het stukje stevigheid. Maar naast deze stevigheid is het belangrijk om ook te letten op zichtbaarheid. Bij het kopen van een losse velg worden er vaak geen reflecterende strips op gezet of meegeleverd. Houd er rekening mee dat je deze wel nodig hebt om goed zichtbaar te zijn. Velgen zijn in tegenstelling tot spaken vaak wel beschikbaar in verschillende materiaalsoorten. Zo kun je kiezen voor staal (stevig, maar zwaar), maar ook voor rvs, carbon en aluminium. Deze materialen zijn een stuk lichter dan staal, maar minstens net zo stevig. Je kiest vaak voor deze materialen als je voor een racefiets op zoek bent naar velgen.

Let er bij het kopen van een velg op dat er voldoende spaakgaten zijn. Vaak koop je een velg ter vervanging van de oude. Koop dan precies hetzelfde aantal spaakgaten, en je weet dat je de juiste hebt. Koop je een fiets met minder of meer spaakgaten, dan mis je flink wat stevigheid en betrouwbaarheid van de velg.

Bekijk onze velgen en spaken:

Ventiel

Het is belangrijk om te weten wat voor ventiel er op jouw wiel zit. Dit is vaak afhankelijk van de fietsband (lees hier meer informatie over fietsbanden). Er bestaan over het algemeen drie soorten fietsventielen:

  • Hollands ventiel (ook wel Dunlop ventiel genoemd)

Het Hollandse ventiel zie je het meest terug op reguliere (stads)fietsen. Hier past ook de normale fietspomp zonder problemen op. Je kunt met het Hollandse ventiel eigenlijk niet fout kiezen als je gaat voor een reguliere fiets.

  • Frans ventiel (ook wel Presta ventiel genoemd)

Het Franse ventiel komt meestal voor op de wielen van een racefiets. Dit ventiel is smaller, en daardoor lichter dan het Hollandse ventiel. Ook hiervoor kun je de reguliere Hollandse fietspomp gebruiken, maar let er wel op dat het Franse ventiel een stuk kwetsbaarder is dan het Hollandse ventiel.

  • Autoventiel (ook wel Schräder ventiel genoemd)

Een autoventiel op een fiets? We zijn het met je eens, het klinkt vreemd. Toch worden op mountainbikes vaak deze ventielen nog gebruikt. Ze zijn namelijk erg stevig en kunnen tegen een stootje, dat kun je op de mountainbike wel gebruiken. Het nadeel aan deze ventielen is dat je ze niet gemakkelijk zelf oppompt met een reguliere bandenpomp. Je moet hiervoor naar het tankstation, al bestaan er tegenwoordig ook fietspompen waar een optie voor autoventielen op zit.

Wielen voor de racefiets

Wanneer je een racefiets koopt, is deze vaak niet uitgerust met de optimale wielen. Je krijgt prima wielen, begrijp ons niet verkeerd, maar ze zijn niet perfect. Een optimaal wiel bij de racefiets kan echter van doorslaggevende waarde zijn om je doelen te behalen. Maar wat is nu dat optimale wiel?

Je kunt bij een wiel voor de racefiets kiezen voor carbon of aluminium (standaard op de meeste racefietsen). Hierbij is carbon de lichtere variant, wat vaak een voordeel is. Ze zijn daarnaast stijver (minder buigzaam), en bieden daardoor meer controle en een betere wegligging. Een nadeel van carbon is echter dat het gladder materiaal is dan aluminium. Hierdoor remt een carbon velgrem veel minder goed bij nat weer. Ga je daarnaast afdalen? Dan kan een carbon velg oververhit raken en niet meer reageren. Dat is het laatste dat je wilt. Schijfremmen zijn dan de perfecte oplossing. Deze remmen zitten rond de hub van het wiel, en niet meer bovenaan de band met de remblokjes op de velg. Dit zorgt ervoor dat je velgen niet meer slijten en je dus ontzettend lang door kunt met een carbon fietswiel. Carbon is over het algemeen een stuk duurder dan aluminium. Voor meer informatie raden we je aan onze adviespagina over carbon wielen te lezen.

Een optie die je bij steeds meer banden voor de wielrenfiets hebt, is of je hogere en bredere velgranden wilt. Een hogere velg zorgt voor een meer aerodynamische vorm van het wiel. Je gaat daardoor sneller met dezelfde inspanning op vlakkere stukken. Er is daarentegen wel meer gewicht op de banden, waardoor bergen beklimmen zwaarder wordt. Ook heeft de wind meer invloed op de fiets. Het is dus een keuze die je kunt maken, en hangt er van af hoe jij het liefst fietst. Bredere velgen zorgen ook voor meer aerodynamische voordelen, maar rijden daarnaast ook heel comfortabel. De reden hiervoor is dat er meer lucht in de banden zit. Ze hebben daardoor een lagere rolweerstand.

Wiel van een racefiets met een hogere velg en schijfremmen
Wiel van een racefiets met een hogere velg en schijfremmen.

Wielen voor de mountainbike

Bij het kiezen van wielen voor een mountainbike is het belangrijk om eerst te weten welke discipline binnen de sport je precies wilt gaan doen op de mountainbike. Er zijn er grofweg twee te onderscheiden: cross-country en all-mountain (hieronder vallen downhill en freeride).

Cross-country mountainbiken is de vorm die je in Nederland het meest tegenkomt. Hierbij rijd je over verschillende soorten ondergronden (vandaar cross-country), en heb je dus wielen nodig die alles aankunnen. Cross-country wielen zijn vaak vrij klein en licht. Ze hebben daardoor een lagere rolweerstand, maar kunnen toch de klappen opvangen door de breedte. Het is het doel bij deze banden om een balans te vinden tussen grip en gewicht. Kies daarom voor een dunnere en lichtere variant van een sterk materiaal. Je kunt dan iedere uitdaging aan die het Nederlandse landschap je te bieden heeft.

Bij All-mountain fietsen ga je (niet verrassend) wat meer de bergen in. Mountainbikers rijden dan vooral van de berg af op hogere snelheden. Die hoge snelheid zorgt ervoor dat de wielen veel te verduren krijgen, onder andere door de sprongen die vaak worden gemaakt. Daarom zijn de wielen zo breed mogelijk gemaakt, met dikke buitenbanden. Op die manier heb je de meeste grip en steun. Ook bij deze wielen kun je beter voor een iets kleinere variant kiezen. Kleinere wielen hebben namelijk meer stevigheid. Houd je überhaupt van springen op de fiets (ook in Nederland), dan zijn de all-mountain wielen de verstandige keuze.

Mountainbike met kleinere en dunnere wielen voor Cross-country rijden
Mountainbike met kleinere en smallere wielen voor Cross-country rijden, perfect voor het Nederlandse landschap.
 

Alles op een rijtje over het kopen van fietswielen

Nu je precies hebt gelezen waar je bij het kopen van fietswielen op moet letten, kunnen we ons voorstellen dat het wat veel is om op te slaan. Daarom zetten we nog één keer gemakkelijk alles onder elkaar:

  • Een fietswiel bestaat uit een hub, spaken en velgen. Bij een goed wiel zijn deze stevig, stevig en stevig. Daarnaast let je op zichtbaarheid en of het wiel goed en gemakkelijk draait.
  • De maat van een wiel is erg belangrijk, en direct te koppelen aan een framemaat. Je vindt het gemakkelijk terug in onze tabel.
  • Bij ventielen heb je drie varianten: het Hollandse ventiel, Franse ventiel en autoventiel. Houd hier rekening mee als je je banden wilt oppompen.
  • Bij wielen voor de racefiets en mountainbike zijn er een aantal belangrijke kwaliteiten waar je op moet letten. Veel hangt af van jouw manier van fietsen en de discipline waarin je rijdt.
     

Heb je de keuze voor fietswielen inmiddels kunnen maken? Dan ben je vast blij om te lezen dat wij een groot assortiment fietswielen hebben. En mochten er nog vragen zijn, dan kun je die zonder problemen stellen via de live chat op onze website of via onze klantenservice.
 

Bekijk onze fietswielen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm