Pech onderweg, hoe los je dat op?
Pech onderweg, het kan zomaar gebeuren. Je bent lekker een rondje aan het fietsen en plotseling klapt je band kapot of breekt je fietsketting. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat door de juiste spullen mee te nemen en de juiste kennis over fietsonderhoud op te doen. Wil jij weten hoe je echt goed voorbereid op pad gaat? Je leest het hier!
Wat neem je met je mee?
Als je gaat fietsen, is het slim om in ieder geval enkele onderhoudsproducten bij je te hebben. In een zadeltas kun je al best wat spulletjes meenemen. Tegenwoordig zijn er ook speciale gereedschapsbidons waar je spullen in mee kunt nemen. Je bevestigt zo’n bidon handig in de bidonhouder.
Een algemeen lijstje van spullen die je in een zadeltas/gereedschapsbidon mee kunt nemen:
- Multitool
- Mini fietspomp of CO2 pomp
- Enkele bandenlichters
- Reserve binnenband (het liefst zelfs twee)
- Kettingpons en reserveschakels
- Noodspaken
- Tie-wraps, touw of ander materiaal om dingen vast te kunnen maken
- Optioneel: derailleur pad (als je een derailleurversnelling hebt)
Bekijk onze onderhoudsproducten:
Hoe repareer je je fiets?
Er zijn verschillende onderdelen van je fiets die tijdens een fietsrit kapot kunnen gaan. Hieronder lichten we de meest voorkomende onderdelen toe die stuk kunnen gaan én wat je moet doen als ze stuk gaan natuurlijk:
Fietsband
Tijdens een fietstocht kan je binnenband kapot gaan. Een lekke band kan veroorzaakt worden door dingen van buitenaf of door slijtage. Rijd je veel dan zul je je band ook preventief wel eens vervangen. Ook het behouden van de juiste bandenspanning verkleint de kans op lekrijden. Via het artikel '10 tips om een lekke band te voorkomen' bieden wij je al hulp om de kans op een lekke band te minimaliseren. Echter kan het altijd nog gebeuren dat je over een scherp voorwerp rijdt en je band kapot gaat. Als dat gebeurt is het wel fijn als je zelf weet hoe je je band kunt plakken of zelfs helemaal vervangen.
Werkwijze fietsband plakken:
- Zet je fiets op z’n kop en laat de band helemaal leeglopen (als hij nog niet leeg is).
- Gebruik bandenlichters om de band omhoog te liften.
- Zet een bandenlichter tussen de velg en buitenband, net naast het ventiel. Wip hiermee de buitenband wat omhoog en haak de bandenlichter vast aan de spaak die eronder ligt. En zet een stukje verderop een tweede bandenlichter.
- Draai vervolgens het ventiel los.
- Trek de binnenband naar buiten (begin bij het ventiel).
- Heb je de band er helemaal af? Draai dan het ventiel weer op de band, blaas hem op, en kijk waar het gat zit. Hiervoor heb je speciale tools maar je kunt de band ook in het water houden.
- Laat de band vervolgens weer leeglopen.
- Daarna: de band goed drogen, voorzichtig schuren en dan de band plakken. En wachten tot de lijm goed droog is.
- Vervolgens plaats je de band weer terug tussen de velg en buitenband (eventueel weer met enkele bandenlichters).
- En oppompen maar!
- Check voordat je de binnenband weer terug op de velg legt ook de buitenband even. Is de band versleten? Zitten er scherpe voorwerpen in de band? Wil je meer weten over fietsbanden? Lees dan de informatie op onze pagina 'Alles over fietsbanden' eens door.
Ketting
Een fietsketting kan na een tijdje te veel speling krijgen. In de loop van de tijd wordt de speling namelijk groter. Als je ketting een te grote speling heeft kan de kettingkast gaan rammelen of de ketting er af vallen. Om dit te voorkomen moet je regelmatig de spanning van de ketting controleren. Is de speling minimaal dan kun je deze wegwerken met een kettingspanner. Is de speling meer dan een paar centimeter, dan zul je de ketting moeten inkorten door er een schakel tussenuit te halen. Dit inkorten doe je met behulp van een kettingpons.
Een fietsketting kan ook zomaar breken. En zonder ketting zul je niet vooruit komen. De oorzaken zijn meestal: een wisselende druk op de schakels of een ketting van slechte kwaliteit. Zorg ervoor dat je de juiste spullen bij je hebt om in ieder geval een gebroken schakel te kunnen repareren. Dus een reserveschakel en kettingpons.
Werkwijze kettingschakel vervangen:
- Bekijk waar het probleem zit. Is een buitenschakel of binnenschakel kapot?
- Haal met behulp van een kettingpons de kapotte schakel los. Je drukt gewoon het pinnetje eruit. Heb je geen breekpen bij je? Druk het pinnetje dan niet helemaal uit de goede schakel.
- Kort de ketting iets in zodat twee goede schakels aan elkaar gemaakt kunnen worden (dus gewoon de complete kapotte schakel er tussenuit halen). Of plaats een nieuwe schakel, zoals een Powerlink of Missing Link.
Als je de hele ketting wilt vervangen moet je hem ontspannen. Daarna met een kettingpons een pinnetje uit een schakel drukken. Dan kun je de ketting eraf halen. Vervolgens leg je de nieuwe ketting op de tandwielen (voor op grootste blad, achter op de kleinste). Als dit niet past kun je eventueel een schakel toevoegen of verwijderen met de kettingpons. Optioneel: voeg meteen een SRAM Powerlink toe. Deze schakel kun je met de hand openen en dichtmaken, wat handig is voor het schoonmaken van de ketting.
- Wil je meer weten over fietskettingen? Lees dan onze pagina 'Alles over fietskettingen' eens door.
Spaken
Een gebroken spaak ontstaat meestal door een ongelijke spanning in de spaken, wat vooral voorkomt als het wiel aan vervanging toe is. Als een spaak van je fiets breekt is het slim om deze meteen te vervangen. Je zult de spaak eerst weg moeten halen of om een andere spaak moeten buigen om ervoor te zorgen dat hij het draaien van je wiel niet in de weg zit.
Tip: er zijn buigbare spaken die je gemakkelijk mee kunt nemen in een zadeltasje. Dit is een makkelijke tijdelijke optie om toch goed door te kunnen rijden. Als je vervolgens thuis bent kun je op je gemak de buigbare spaak vervangen door een nieuwe spaak.
Werkwijze spaak vervangen:
- Maak eerst het wiel los van de fiets. Vervolgens laat je de binnenband leeglopen en haal je deze van de velg af (volg hiervoor stap 1 t/m 4 van de werkwijze fietsband plakken). Ook de buitenband haal je van de velg af, waardoor je dus een kale velg voor je hebt.
- Verwijder dan de spaak die gebroken/gebogen is. Eerst maak je het velglint los. Vervolgens draai je de spaak los met behulp van een spakenspanner. Soms zit de kop van de spaak zo goed vast dat je hem met een ijzerzaag eraf moet zagen (om deze reden raden wij aan om, in ieder geval bij korte of middellange fietstochten, de spaak pas thuis echt helemaal te vervangen).
- Plaats vervolgens de nieuwe spaak. Zorg ervoor dat de spaak de juiste lengte heeft en precies op de goede plek bevestigd wordt. Tip: let op het patroon van de spaken en volg dit.
- Nu moet je de spaken weer spannen met een spakenspanner, omdat de spanning wat veranderd is door de nieuwe spaak. Begin hierbij met de spaken die het meest los zitten. Als je het wiel terug op je fiets plaats draai je hem even een aantal keer rond om goed te zien of er nog slagen in de band zitten.
- Zet het wiel vervolgens goed vast. Daarna plaats je het velglint en de binnen- en buitenband terug. Pomp de binnenband weer op, en als het goed is ben je dan weer klaar om te fietsen!
Als je onderweg een spaak vervangt moet je hele wiel er af.
Verlichting
Met kapotte verlichting kun je natuurlijk nog gewoon thuiskomen. Maar mocht het na zonsondergang of voor zonsopkomst zijn, of slecht weer, dan riskeer je toch een boete als jij je licht niet aan kunt zetten. En dat wil je natuurlijk ook weer niet. De makkelijkste (tijdelijke) oplossing zijn losse lampjes. Neem als je gaat fietsen altijd een setje losse lampjes mee. Mocht je je licht nodig hebben en het werkt niet, dan heb je altijd een back-up. Vervolgens zul je thuis moeten achterhalen waarom je licht het niet doet. Is de batterij leeg? Zijn de lampjes kapot? Of functioneert de dynamo gewoon niet meer goed?
- Wil je meer weten over fietsverlichting? Lees dan onze artikel 'Met veilige verlichting de weg op' eens door.
Versnelling
Aan de versnellingen kan ook van alles kapot gaan. Zo kunnen de kabels kapot gaan of de derailleur tussen de spaken komen en breken. Zorg ervoor dat de kabels goed gesmeerd zijn, makkelijk kunnen bewegen en regelmatig worden vervangen. En controleer altijd of de derailleur goed recht is en de spaken niet aan kan raken als je rijdt. Als je derailleur onderweg kapot gaat of breekt kun je hem het beste van je fiets afhalen en in singlespeed doorrijden.
Mocht een versnellingskabel kapot gaan, dan kun je niet meer naar een andere versnelling schakelen. Dit gebeurt gelukkig maar zelden. Staat je fiets net in een versnelling die niet prettig fietst, trek dan wat aan de kabel om heb in een andere versnelling te krijgen. Bij een naafversnelling werkt dit niet en zul je in de versnelling moeten blijven rijden waar hij in staat.
Op een rijtje:
Natuurlijk zijn er nog meer dingen die kapot kunnen gaan aan je fiets, maar bovengenoemde zijn toch wel de meest voorkomende. We vatten de informatie van deze pagina nog even kort voor je samen:
- Om voorbereid te zijn op pech onderweg is het slim om altijd reserveonderdelen en gereedschap mee te nemen en daarnaast genoeg kennis te hebben over fietsreparatie.
- In je zadeltas: verschillende soorten gereedschap en reserveonderdelen (zoals een reserveband en reservespaken)
- Kennis over reparatie van: fietsbanden, ketting, spaken, verlichting, versnelling.
- Sommige onderdelen kun je onderweg het beste, zeker tijdens wat kortere fietsritten, tijdelijk vervangen en thuis definitief vervangen.
Heb je toch nog vragen over fietsonderhoud in het algemeen of reparaties voor onderweg? Lees dan zeker onze tips voor het onderhouden van je fiets eens door. Staat hier niet bij wat je zoekt? Stel je vraag dan aan onze klantenservice via de live chat of neem contact op met onze klantenservice.
Bekijk hier al onze fietsonderhoud-producten