Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
7 vragen en antwoorden over fietssturen Banner
Geschreven door Tijmen

7 vragen en antwoorden over fietssturen

Het juiste stuur op de fiets kan groot verschil maken in het plezier op de fiets. Heb je namelijk een goed stuur, dan zit je automatisch beter en krijg je minder snel blessures. Over fietssturen worden veel vragen gesteld, maar er volgen weinig éénduidige antwoorden op die vragen. Wij hebben ze voor je, en zetten ze gemakkelijk voor je op een rijtje. We gaan er meteen mee beginnen!
 

1. Waarom is een goed fietsstuur belangrijk?

Een goed fietsstuur draagt bij aan de juiste houding op de fiets. Die houding is voor ieder mens verschillend, maar ze lijken wel allemaal op elkaar. Je zit optimaal op je (reguliere stads)fiets als je armen ligt gebogen richting het stuur laat gaan, met wederom licht gebogen polsen die op het stuur rusten. Je armen hebben ten opzichte van de rug een hoek van ongeveer 90⁰. Het is daarnaast goed voor je spieren als je niet te lang in een zelfde houding op de fiets zit. Veel fietssturen hebben daarom een tweede optie om de handen in een andere positie te houden. Bij een goede fietshouding is de rug vanuit de bekken een klein beetje voorovergebogen om kracht op de pedalen te kunnen zetten. De rug zelf is dan in een lichte S-vorm vanaf de bekken naar de nek. Als tijdens het fietsen je knieën ook nog licht gebogen zijn bij de laagste stand van de trappers, dan zit je goed!

Je ziet dat er een hoop bij komt kijken om goed op de fiets te zitten. Een stuur kan daarbij van doorslaggevende waarde zijn. Een goed afgesteld stuur zorgt er namelijk voor dat zowel de armen, polsen en de rug in een goede houding terecht komt. Maar waarom is die houding dan zo belangrijk?

Een juiste (ook wel ergonomische) fietshouding is de meest natuurlijke houding die je op een fiets kunt hebben. Menselijke lichamen krijgen vrij snel klachten en/of blessures als die natuurlijke houding niet aangehouden wordt, zeker als het om een langere tijd gaat. Lichte klachten zijn dan spierpijn of bijvoorbeeld een stijve nek. Het kan echter ook leiden tot scheefgroei en zwaardere spierblessures op de langere termijn. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit niet is wat je wilt, maar voor de zekerheid: dit wil je niet.
 

2. Welk fietsstuur past bij mij?

Waarschijnlijk is dit de meest voorkomende vraag als het gaat om fietssturen. Om hem goed te kunnen beantwoorden, moet je er zelf eerst achter komen hoe je graag op de fiets zit. Ook hoe vaak je precies fietst, hoe lang en over welk terrein is iets om rekening mee te houden.

Recht stuur

Zoals we eerder al aangaven, is het belangrijk dat je handen bij langere ritten niet te veel in de zelfde positie moeten blijven. Houd je er dus van om langere tochten te maken, dan is het klassieke rechte stuur niet de beste keuze voor jou. Fiets je juist veel korte stukken, puur om naar school, werk of gezelligheid te komen: een recht fietsstuur is perfect! Deze zijn namelijk goedkoop, maar doen goed hun werk. Voor optimaal gebruiksgemak kies je voor een klein beetje buiging in het stuur, zodat je handen comfortabel op het stuur rusten. De uiteinden van het stuur komen dan naar je toe. Bij een opa-/omafiets zie je dit in een wat extremere vorm. Het principe is echter hetzelfde: prima voor een kort stuk fietsen, maar bij een langere afstand raden we je iets anders aan.

Recht fietsstuur, de meest voorkomende variant
Voor korte stukken naar school of werk is een recht stuur de perfecte keuze.

Racestuur

Uiteraard komt ook het racestuur voorbij, de ideale keuze voor snelheidsduivels. Met een racestuur kun je jezelf namelijk zo aerodynamisch mogelijk laten zitten op de fiets. Net als bij het vlinderstuur heb je verschillende posities om het racestuur vast te houden. Je kunt je handen voor het échte snelheid maken het beste onderin de beugels zetten. Zo buig je namelijk vanzelf meer voorover, waardoor de luchtstromen over je heen lopen. Bij het beklimmen van een berg of heuvel wil je juist meer kracht op de benen hebben. Rechtop zetten is dan de beste zet, aangezien kracht zetten dan gemakkelijker gaat.

Ook voor langere tochten fietsen is een racestuur zeer geschikt. De verschillende mogelijkheden qua handen plaatsen zorgt er ook hier voor dat je kunt afwisselen en niet te lang in één positie blijft zitten. Racesturen zijn er in verschillende soorten materiaal. De reden hiervoor is vooral het gewicht dat ieder materiaal met zich mee brengt. Veel doorgewinterde wielrenners willen graag een zo licht mogelijk stuur, want ieder grammetje telt. Zij kiezen dan ook vaak voor het sterke en lichte aluminium of het nóg lichtere carbon (duurder dan aluminium). Is snelheid voor jou (iets) minder van belang, dan voldoet een stalen stuur ook zonder problemen aan je wensen.

Stuur van een racefiets, de perfecte keuze voor snelheidsduivels
Het racestuur heeft verschillende posities om je handen neer te zetten, wel zo fijn bij langere tochten.

Mountainbike-stuur

Voor degene die het liefst modder en slik aan zijn fiets heeft: mountainbike-sturen. Ga jij geen bospad uit de weg? En wil je het liefst zo hard mogelijk over moeilijk begaanbaar terrein fietsen? Dan heb je een stevig stuur nodig. Met een mountainbike-stuur heb je precies dat, waardoor je volledig de controle kunt behouden tijdens het rijden. Veel van deze sturen zijn gemaakt van aluminium, maar er zijn ook stalen varianten. Qua sterkte scheelt het bijna niets, maar een stalen stuur is wat zwaarder. Ga je wedstrijden rijden, kies dan een aluminium variant. Heb je daar minder interesse in en denk je liever aan de portemonnee: de stalen variant is een goede keuze.

Een stuur voor de mountainbike is niet aan te raden voor een andere soort fiets. Ze zijn namelijk erg stug en hebben vaak maar één positie om je handen te houden. Dat zorgt voor te weinig steun en variatie om comfortabel te kunnen rondfietsen.

Bekijk onze mountainkike-sturen:

 

3. Wat is de juiste maat fietsstuur?

Als je optimaal op de fiets wilt zitten, is het belangrijk dat je de juiste maat hebt qua fietsstuur. Voor racefietsen is dit erg gemakkelijk te bepalen. De breedte van je stuur moet hierbij namelijk gelijk zijn aan je schouderbreedte. Het is wat dat betreft dus een kwestie van opmeten. De reden hiervoor is dat je zo de meest aerodynamische houding aan kunt nemen.

Bij een stuur voor de mountainbike wil je juist meer controle. Dit bereik je door het stuur wat breder te laten zijn. Over het algemeen geldt dat je ook hier uit kunt gaan van je schouderbreedte, maar er in totaal 30 centimeter bij optelt (dus 15 cm aan beide kanten).

Als je vervolgens naar een regulier recht stuur kijkt voor op de stadsfiets, is de keuze eigenlijk aan jou. We raden je aan om het stuur breder te laten zijn dan je schouderbreedte, omdat je zo goed de controle behoudt tijdens het fietsen. De één vindt het echter fijn om niet te breed te zitten met zijn of haar handen, terwijl de ander juist erg houdt van een bredere houding. Qua comfort maakt dit niet erg veel uit, zeker als je hebt gekozen voor een stuur met verschillende opties om je handen neer te zetten. Bekijk hierbij dus echt wat je zelf het fijnst vindt. Bij Internet-Bikes krijg je 30 dagen bedenktijd om je aankoop te retourneren. Maak hier vooral gebruik van om te bekijken of je de stuurbreedte fijn vindt.
 

4. Hoe zet ik mijn fietsstuur op de juiste hoogte?

Ook bij de hoogte van het fietsstuur komt er een stuk voorkeur kijken van degene die er uiteindelijk mee moet gaan fietsen. Toch zijn er hier een aantal handige tips die we je graag willen meegeven.

Een stuur moet minstens 4 centimeter hoger zijn dan het zadel. De reden hiervoor is dat je op die manier je rug niet te veel belast door ver voorover te moeten buigen. Je merkt daarnaast vanzelf dat dit de meest comfortabele manier van zitten is. 

Het stuur staat hoger afgesteld dan het zadel, dit moet minstens 4 centimeter zijn
Het stuur moet minstens 4 centimeter boven het zadel uitsteken om de rug niet te belasten.

Er is niet echt een regel voor de maximale hoogte van het stuur, maar veel fietssturen hebben op de stuurpen een markering die aangeeft wat de maximale hoogte is. Die markering mag niet zichtbaar zijn zodra je de stuurpen plaatst. Houd je je daar niet aan, dan is de kans groot dat het stuur bij de stuurpen afbreekt tijdens het fietsen. Alles tussen deze maximale hoogte en 4 centimeter boven het zadel is eigen voorkeur. Je kunt hier niet veel fout doen, en moet echt zelf ervaren wat jou het beste bevalt.

Om het stuur daadwerkelijk van hoogte te veranderen heb je (meestal) een inbussleutel nodig om de bout los te draaien. Vervolgens kun je het stuur heel gemakkelijk omhoog trekken of omlaag duwen om deze te verzetten. Heb je de juiste stand gevonden? Dan draai je de bout met de inbussleutel weer vast. Er bestaan ook nog oudere varianten sturen met een bout die enkel met een steeksleutel 13 los te draaien is. Het principe blijft hier hetzelfde, al moet je met een oud stuur vaak iets meer wrikken om deze omhoog en omlaag te bewegen.
 

5. Welke houding op het stuur is het beste voor mijn handen?

De meeste sturen in Nederland hebben slechts één optie om de handen te positioneren. We hebben al eerder aangegeven dat afwisseling goed is, maar wat is nu de beste optie om je handen te plaatsen?

Bij de optimale positie van de handen wordt er vooral gekeken naar de zenuwen die vanaf de handen naar de onderarm lopen. Als deze worden afgekneld, krijg je namelijk krampen en pijn in de handen. Het doel bij het plaatsen van de handen op de handvatten is dus om deze zenuwen vrij te houden. Dit doe je door de handen en onderarmen in een rechte lijn te laten staan. Dat houdt in dat je middelvinger ten opzichte van je onderarm recht vooruit wijst. Staat de middelvinger meer naar rechts of links, dan is er een kans dat je de zenuwen beknelt. Je krijgt deze positie door voor een stuur te kiezen dat licht naar je toe is gebogen. Ook hier geldt: test het vooral en niet iedereen vindt dezelfde positie fijn.

De juiste houding van een hand op het stuur
Bij de juiste houding van de hand loopt de middelvinger in het verlengde van de onderarm, zodat er geen zenuwen bekneld raken.
 

6. Past ieder stuur op iedere fiets?

Niet ieder stuur past op iedere fiets, om het kort en krachtig te houden. Er is helaas geen universele maat voor fietssturen die iedere fabrikant aanhoudt. Houd er dus rekening mee dat de diameter van de stuurpen, grepen en bevestigingspunten niet altijd hetzelfde zijn. Bij de specificaties van een fietsstuur wordt dit wel altijd vermeld, zodat je daar op kunt vertrouwen.
 

7. Welk stuur is goed voor kinderen?

Het antwoord dat we tot nu toe hebben gegeven, verandert niet als het gaat om kinderfietsen. Het is bij een kinderfiets altijd verstandig om te kiezen voor een stuur (en zadel) dat verstelbaar is. Op die manier kun je de hoogte laten meegroeien met hem of haar. Ook hier geldt weer dat een kinderstuur minstens 4 centimeter hoger moet staan dat het zadel, om een kromme rug te voorkomen. Bij kinderen raden we aan om vooral nog niet te gaan werken met een vlinder-, race- of mountainbike-stuur. Dit leidt alleen maar af van de controle op de fiets. Let er vooral op dat het stuur soepel te besturen is, en niet te zwaar. Het type is minder van belang, aangezien kinderen over het algemeen geen tochten van meer dan een uur maken. Luister wel altijd goed naar wat hij of zij fijn vindt, dat zorgt voor de meest prettige ervaring op de fiets.

Heb je nog vragen over onze fietssturen of wil je graag advies over een specifiek stuur? Neem dan contact op met onze klantenservice of start een live chat op onze website. Wij helpen je graag!
 

Bekijk al onze fietssturen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm