Bekijk hele assortiment

Alles over fietsendragers

Ben jij op zoek naar een fietsendrager? In dit artikel geven we antwoord op al jouw vragen en vertellen we waar je op moet letten bij de aanschaf. Dat maakt het kiezen van de juiste drager een stuk makkelijker!

Snel naar:  
1. Wat is een fietsendrager? 8. Hoeveel fietsen passen op een fietsendrager
2. Hoe werkt een fietsendrager? 9. Fietsendragers voor verschillende soorten fietsen
3. Waar moet je op letten bij de aanschaf? 10. Welke verkeersregels gelden in Nederland?
4. Fietsendragers voor op de trekhaak 11. Internationale verkeersregels
5. Fietsendragers voor op het dak 12. Populaire merken
6. Fietsendragers voor op de achterklep 13. Alles over fietsendragers nog één keer op een rijtje
7. Fietsendragers voor de caravan  

Wat is een fietsendrager?

Een fietsendrager is een stevig rek waarop je eenvoudig fietsen vervoert met de auto of caravan. Afhankelijk van het type drager monteer je het op de trekhaak, dak, achterklep of dissel. Bij sommige dragers is het mogelijk om tot wel vijf fietsen tegelijk te vervoeren! Ook verhoogt het de rijveiligheid en voorkomt het schade aan je fiets. Je hoeft geen fietsen meer los in de kofferbak te leggen en houdt daardoor ruimte vrij voor andere bagage. Handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Hoe werkt een fietsendrager?

Een fietsendrager heeft wielgoten waarop je de fiets zet of stangen waaraan je de fiets hangt. Vervolgens maak je het frame vast met riempjes of aan de geïntegreerde framebevestiging. Ieder merk en model heeft zijn eigen unieke bevestigingssysteem. Lees daarom altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Waar moet je op letten bij de aanschaf

Er zijn vier punten waar je op moet letten bij de aanschaf:

 1. Heeft mijn auto een trekhaak?
 2. Wat voor stekker heeft mijn auto, 7- of 13-polig?
 3. Hoeveel fietsen wil ik vervoeren?
 4. Wat voor fietsen wil ik vervoeren?

Fietsendragers voor op de trekhaak

De meeste fietsendragers bevestig je op de trekhaak. Daar heb je natuurlijk wel een trekhaak voor nodig. Dit type drager heeft veel mogelijkheden. Zo heb je plek voor één tot soms wel vijf fietsen en zijn er kantelbare modellen, zodat je kofferbak gewoon open kan. Ook zijn ze eenvoudig uit te breiden met handige accessoires zoals een oprijgoot. De meeste fietsendragers voor op de trekhaak zijn uitgerust met extra verlichting en een kentekenplaathouder.

Kogeldruk van de trekhaak

De kogeldruk is het maximale gewicht dat op de trekhaak van je auto mag rusten. Dit staat in het boekje van je auto aangegeven. Het gewicht van de fietsendrager plus fietsen mag nooit hoger zijn dan de aangegeven kogeldruk.

Maximale draaggewicht

Iedere fietsendrager heeft een maximaal draaggewicht. Dit mag je niet overschrijden. Heb je een zware fiets? Kies voor een drager met een hoog draaggewicht en houd hierbij rekening met de kogeldruk van je auto.

7- of 13-polige stekker

Tegenwoordig zijn veel fietsendragers voor op de trekhaak uitgerust met verlichting die je aansluit op de stekkerdoos van je auto. Dit is een 7- of 13-polige aansluiting. Let er bij de aanschaf dus altijd op wat voor stekker hij heeft.

>> Bekijk alle fietsendragers voor op de trekhaak 
>> Bekijk alle kantelbare fietsendragers

Heb je geen trekhaak? Geen probleem, er zijn genoeg andere mogelijkheden. Die bespreken we hieronder.

Fietsendragers voor op het dak

Een fietsendrager op het dak biedt een uitkomst wanneer je geen trekhaak hebt. Voor de montage heb je wel dakdragers nodig. Het werkt heel eenvoudig: je zet de fietsen in de wielgoten en maakt ze vast aan het frame en de voorvork. Daarnaast kan de kofferbakklep gewoon open en is je overige bagage dus bereikbaar. Met dit type drager is je auto hoger dan normaal. Houd hier rekening mee tijdens het rijden. Een fietsendrager op het dak is minder geschikt voor zware (elektrische) fietsen, omdat je de fiets naar boven moet tillen. Tenzij je hele grote spierballen hebt natuurlijk ;). 

>> Bekijk alle dakfietsendragers
>> Bekijk alle dakdragers

Fietsendragers op de achterklep

Een andere optie is een fietsendrager op de achterklep. Deze bevestig je met stevige spanbanden en buizen op de achterklep van je auto. De fietsen bevestig je aan het frame, dus de wielen moet je vastzetten met touw of spanbanden. Er is ruimte voor één tot drie fietsen. Het is niet mogelijk om op deze dragers een elektrische fiets mee te nemen, omdat het maximale draaggewicht vaak rond de 15kg ligt.

>> Bekijk alle achterklepdragers

Fietsendragers caravan

Een fietsendrager voor de caravan plaats je op de dissel. Let bij de aanschaf op de lengte van je dissel en de minimale ruimte die je nodig hebt om de ndrager op de dissel te monteren. Die moet namelijk minimaal 40 cm zijn. 

Hoeveel fietsen passen op een fietsendrager?

Hoeveel fietsen op een fietsendrager passen, is afhankelijk van het aantal bevestigingspunten en het maximale draagvermogen. Hoe meer bevestigingspunten de drager heeft, hoe meer fietsen je kwijt kunt. Trekhaakdragers bieden plek tot soms wel vijf fietsen, dakfietsendragers en achterklepdragers tot drie fietsen en disseldragers tot twee fietsen.

 

Fietsendragers voor verschillende soorten fietsen

Stadsfietsen en kinderfietsen passen op iedere fietsendrager, maar bij sportfietsen en elektrische fietsen is dit niet altijd het geval.


Voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen. Ze wegen meestal rond 25 kg. De fietsendrager moet daarom een hoog draaggewicht hebben, zeker wanneer je meer dan één elektrische fiets meeneemt. De beste keuze is dan een fietsendrager voor op de trekhaak.


Voor racefietsen

Racefietsen zijn licht van gewicht, maar ook erg kwetsbaar. Zeker wanneer het frame van carbon is gemaakt. Daarom bevelen voor dit type fiets een fietsendrager op het dak. Zo voorkom je ook dat de frames elkaar onderweg raken en beschadigen.


Voor mountainbikes

Mountainbikes hebben bredere banden dan alle andere soorten fietsen. Wanneer je fietsendrager wielgoten heeft, moet je hiermee rekening houden. Dit kan bij een dakfietsendrager een probleem zijn. Kies daarom bij mountainbikes voor een trekhaakdrager met alleen framebevestiging of voor achterklepdrager. 

Welke verkeersregels gelden voor een fietsendrager?

Een fietsendrager is geen aanhanger, in de basis gelden dus dezelfde regels als voor een auto zonder drager. Toch zijn er een paar verkeersregels waarmee je wel rekening moet houden.

Hoever mag een fietsendrager uitsteken?

De fietswielen mogen niet meer dan 20 cm uitsteken aan de linker- en rechterkant van de auto of camper. Steken ze te ver uit? Haal dan indien mogelijk de wielen uit je fiets. 

Hoe hard mag je met een fietsendrager?

Voor auto’s met een fietsendrager geldt dezelfde maximumsnelheid als voor auto’s zonder. Voor auto’s met een caravan en fietsendrager onder 3500 kg geldt een maximumsnelheid van 90 km/u en voor auto’s met een caravan en fietsendrager boven 3500 kg geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. 

Welk kenteken op de fietsendrager?

Als de fietsendrager het zicht op je kenteken blokkeert, moet je op de drager een wit kenteken bevestigen. Hierop moet hetzelfde kenteken staan als op het gele kenteken.

Is mijn fietsendrager verzekerd?

Als iemand anders schade veroorzaak aan je fietsendrager of aan de fiets die op de drager zit, kun je de schade verhalen op de autoverzekering van de veroorzaker. Veroorzaak je zelf schade aan de fiets terwijl deze op de drager zit, dan wordt de schade niet vergoed door de autoverzekering. 

Internationale verkeersregels 

Niet in alle landen gelden dezelfde regels voor fietsendragers als in Nederland. We zetten daarom de regels van de populairste Europese vakantiebestemmingen voor je op een rijtje.

Regels in Duitsland

 • De fiets mag maximaal 40 cm uitsteken.
 • De fietsendrager en auto mogen samen niet breder zijn dan 255 cm
 • De fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in België

 • Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.
 • De fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in Frankrijk

 • De maximale breedte van de fietsendrager met fietsen mag maximaal 250 cm zijn.
 • Wanneer de fietsendrager verder dan 40 cm uitsteekt aan de zijkanten moet je witte lichten monteren die naar voren schijnen. Naar achter toe monteer je rode reflectoren.
 • Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.

Regels in Spanje

 • Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.
 • Op de fietsendrager moet je altijd een markeringsbord monteren met drie diagonale rode strepen.

Regels in Oostenrijk

 • De fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in Italië

 • De fietsendrager met fietsen mag niet breder zijn dan de auto of caravan.
 • Op de fietsendrager moet je altijd een markeringsbord monteren met vijf diagonale rode strepen. Deze moet van aluminium zijn en een afmeting hebben van 50x50 cm.
 • Wanneer de fietsendrager net zo breed is als je auto of caravan, moet je twee markeringsborden monteren. Deze moeten samen een omgekeerde V vormen.
 • In het donker moeten de fietsen zijn uitgerust met een rood licht.
 • Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.

Populaire merken 

Een aantal merken in de wereld van fietsendragers springen eruit. Deze merken hebben zich in de loop der jaren meer dan bewezen. Ze worden goed verkocht. Dit komt omdat de kwaliteit uitstekend is dankzij de jarenlange ervaring. Kies je voor deze merken dan zit je altijd goed:

Spinder

De fietsendragers van Spinder laten je optimaal genieten van de vrijheid van fietsen in de stad of natuur, waar en wanneer jij wilt. Ruim 30 jaar geleden brachten ze het eerste model op de markt, sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het fietsendragerslandschap. Bij Internet-Bikes heb je keuze uit twee van de beste modellen van dit merk: de Spinder Eagle en de Spinder Urban. 

>> Bekijk de Spinder Eagle
>> Bekijk deSpinder Urban

Twinny Load

Sinds begin jaren ’80 heeft Twinny Load zich ontwikkeld als een ware specialist op het gebied van fietsendragers. Bij de ontwikkeling staan de kernwaarde kwaliteit, functionaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid centraal. Dat resulteert in stevige en makkelijk te monteren en bedienen dragers die onderweg jouw fiets het allerbeste bieden.

>> Bekijk alle Twinny Load fietsendragers

Hapro

De fietsendragers van Hapro zijn gebruiksvriendelijk, stevig en veilig. Ze weten precies wat de behoeften zijn van fietsers, want Hapro is een echt Nederlands merk. Ze ontwikkelen continu nieuwe producten die voldoen aan de hoogste eisen. Dankzij het gebruik van de beste materialen gaan de prodcuten jaren mee!

>> Bekijk alle Hapro fietsendragers

Peruzzo

Peruzzo is een Italiaans familiebedrijf dat als geen ander begrijpt dat tijd doorbrengen met je naasten belangrijk is. Een fietstocht versterkt de onderlinge band en met een goede fietsendrager heb je de vrijheid om die band overal te versterken. En zoals je van echte Italianen kan verwachten combineren de producten van Peruzzo kwaliteit met stijl!

>> Bekijk alle Peruzzo fietsendragers

BuzzRack

Exclusief bij Internet-Bikes verkrijgbaar: de fietsendragers van BuzzRack. Ze zijn stijlvol, robuust en voorzien van alle gebruikersgemakken. Zo zijn ze bijvoorbeeld kantelbaar en uit te breiden met handige accessoires, zoals oprijgoten. Extra handig: de fietsendragers zijn opklapbaar, waardoor ze na gebruik bijna geen plek innemen in je garage, schuur of berging.

>> Bekijk alle BuzzRack fietsendragers

SeaSucker

SeaSucker maakt slimme fietsendragers waar je geen trekhaak voor nodig hebt. De dragers werken met vacuüm cups die zijn voorzien van een vacuüm pomp en met een indicator. Hiermee monteer je de drager snel en eenvoudig op je auto. Dankzij dit systeem zijn de SeaSucker fietsendragers geschikt voor alle modellen auto’s. 

>> Bekijk alle SeaSucker fietsendragers

Fietsendragers

We hebben nu alles wat je moet weten over fietsendragers besproken. Met al deze informatie weet je zeker dat jij de juiste drager aanschaft. Om het je nog makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste tips nog een keer op een rijtje:

 • Bedenkt vooraf waar je de fietsendrager wilt monteren: trekhaak, achterklep of dak.
 • Hoeveel fietsen wil je vervoeren? Houd hierbij ook rekening met het maximale draaggewicht en eventueel de kogeldruk.
 • Ga je naar het buitenland? Check welke regels in dat land gelden.
 • Kies voor een fietsendrager van een vertrouwd merk.


Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek model? Neem contact met ons op via klantenservice@tom-bv.com of start een live chat op de website! Ben jij klaar om een keuze te maken?

Bekijk alle fietsendragers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm