Bekijk hele assortiment

Keuzewijzer fietstassen

In een fietstas neem je op een veilige manier extra bagage mee op de fiets. Ze zijn er in tal van soorten en maten. Hoe kies je de juiste? In deze keuzewijzer lees je welke fietstassen er verkrijgbaar zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Ook leggen we uit waarop je nog meer moet letten tijdens de aanschaf.

Welke soorten fietstassen zijn er verkrijgbaar

Er zijn vijf soorten fietstassen verkrijgbaar: dubbele fietstassen, enkele fietstassen, frametassen, stuurtassen en zadeltassen. We leggen hieronder uit wat de voor- en nadelen zijn per fietstassoort.

Dubbele fietstassen

Dubbele fietstassen hebben een tas aan beide zijden van de fiets. Het middenpaneel bevestig je aan de bagagedrager. Met twee tassen heb je extra veel plek voor je bagage. Handig wanneer je bijvoorbeeld boodschappen moet meenemen op de fiets.

Voordelen Nadelen
+ Grote inhoud - Niet afneembaar
+ Eenmalige montage  
+ Het gewicht is gelijkmatig verdeeld  

> Bekijk alle dubbele fietstassen

Enkele fietstassen

Enkele fietstassen zijn onder te verdelen in pakaftassen, schoudertassen en shoppers. Een enkele fietstas is afneembaar en neem je eenvoudig met je mee naar de winkel voor een kleine boodschap. Schoudertassen en shoppers hebben een schouderband of lange handvaten, waardoor de fietstas oogt als een gewone tas wanneer je deze van de fiets haalt.

Voordelen Nadelen
+ Afneembaar - Gewicht hangt aan één kant van de fiets
+ Eenvoudige montage  
+ Ook te gebruiken als gewone tas  

> Bekijk alle pakaftassen
> Bekijk alle schoudertassen
> Bekijk alle shoppers

Frametassen

Een frametas bevestig je aan het frame of bij een herenfiets op de stang. Het biedt ruimte voor kleine spullen, zoals eten of drinken voor onderweg, een portemonnee of smartphone.

Voordelen Nadelen
+ Geschikt voor kleine spullen - Kleine inhoud
+ Toegang tot de tas tijdens het fietsen  

> Bekijk alle frametassen

Stuurtassen

De stuurtas heeft dezelfde functie als een frametas. Je neemt er kleine spullen in mee. Omdat de tas op het stuur zit, kun je bij je spullen tijdens het fietsen en behoud je zicht op de weg.

Voordelen Nadelen
+ Geschikt voor kleine spullen - Kleine inhoud
+ Toegang tot de tas tijdens het fietsen  

> Bekijk alle stuurtassen

Zadeltassen

Een lekke band, je ketting die eraf vliegt, onderweg je kun je zomaar pech krijgen. In een zadeltas heb je genoeg plek om een reparatiesetje en reserveonderdelen mee te nemen.

Voordelen Nadelen
+ Ruimte voor reparatiemateriaal - Niet toegankelijk tijdens het fietsen
+ Zit niet in de weg tijdens het fietsen  

> Bekijk alle zadeltassen

Welke fietstas heb je nodig op een elektrische fiets

Bij veel elektrische fietsen zit de accu onder de bagagedrager. Hierdoor is de ruimte tussen de bagagedrager en het spatbord kleiner. Niet alle soorten fietstasbevestigingen passen daardoor op de fiets. Ook is bij deze elektrische fietsen de bagagedrager breder. Het middenpaneel van een dubbele fietstas moet daarom ook breder zijn. Inmiddels zijn er veel merken die speciale fietstassen voor elektrische fietsen hebben ontwikkeld. Hierbij is rekening gehouden met de kleinere ruimte tussen het spatbord en de bagagedrager en de breedte van de bagagedrager.

> Bekijk alle fietstassen voor elektrische fietsen

Een fietstas in combinatie met een fietszitje

Een achterzitje bevestig je op de bagagedrager waardoor er geen ruimte is voor een fietstas. Ook de voetsteuntjes van het fietszitje zitten bij de bevestiging in de weg. Een bagagedragerverlenger biedt in dit geval een oplossing. Met deze accessoire creëer je extra ruimte en bevestig je de tassen achter het zitje. 

> Bekijk alle bagagedragerverlengers

Een laptop meenemen op de fiets

Een laptop is gevoelig voor trillingen en stoten. Je wilt dus niet dat je laptop tijdens de rit door de tas schudt en daardoor beschadigd raakt. Kies in dit geval voor een fietstas met een speciaal laptopvak. Deze geeft extra bescherming en absorbeert de trillingen en schokken van de weg.

Wat voor fietstassen heb je nodig tijdens een fietsvakantie

Wanneer je een meerdaagse fietsvakantie maakt, neem je heel wat bagage mee: extra kleding, eten en drinken voor onderweg en soms zelfs een tent. Je hebt dus stevige fietstassen nodig met een grote inhoud. Ze moeten ook waterdicht zijn, want je wil niet dat je spullen nat worden tijdens een regenbui. 

Soorten bevestigingssystemen

Er zijn vier soorten bevestigingssystemen: met een adapter, haken, klittenband en riempjes. Een adapter is een bevestigingssysteem speciaal gemaakt voor een merk of type fietstas. Het grote voordeel is dat de tas stevig op de fiets zit. Wil je de tas op een andere fiets gebruiken, dan moet je hier eerst de adapter op monteren. Een fietstas met haken, klittenband of riempjes is eenvoudiger te bevestigen en te gebruiken op verschillende fietsen.

Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf

Tegenwoordig zijn de meeste fietstassen uitgerust met reflectie. Hierdoor ben je in het donker beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Wil je tijdens het fietsen niet met je voeten tegen de tas stoten? Kies dan voor een model met afgeschuinde hoeken. Tot slot heb je keuze uit heel veel verschillende kleuren en prints. Je vindt er bij Internet-Bikes altijd één die past bij jouw smaak en stijl.

Conclusie

Bij de aanschaf van een fietstas moet je vooraf bedenken wat voor bagage je meeneemt en hoe groot de inhoud dus moet zijn. Rijd je op een elektrische fiets met accu onder de bagagedrager, dan heb je hier een speciale fietstas voor nodig. Bedenk ook wat voor bevestigingssysteem je prettig vindt. Wil je liever een stevige, permanente bevestiging of wil je fietstas ook gebruiken op andere fietsen? Als je eenmaal een geschikt model hebt gevonden bestel je hem voordelig en eenvoudig op onze webshop.
 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm