Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Spaken

Bekijk hier ons ruime aanbod aan spaken voor fietswielen. Met verschillende topmerken in ons grote assortiment zit de juiste spaak voor jouw fiets er altijd bij. En zoek je naar gereedschap om de spaken op je wiel te plaatsen of om ze er juist vanaf te halen? Ook dan zit je goed bij ons! Nog een kleine tip, Fietswielen kopen: waar let je op?

Sorteer op:
21 resultaten
21 resultaten


Hoe dik zijn spaken?

Fietsspaken zijn niet alleen in verschillende lengtes verkrijgbaar, maar ook in verschillende diktes. De dikte van een spaak is meestal 13G of 14G. G is de afkorting van een Engelse draadmaat, waarbij een lager getal correspondeert met een grotere dikte. 13G spaken worden gebruikt in achterwielen voor stadsfietsen en zijn ongeveer gelijk aan 2,3 mm. 14G spaken worden in de meeste andere wielen gebruikt en zijn ongeveer gelijk aan 2,0 mm. Bij transportfietsen worden weleens 12G spaken gebruikt, dit is ongeveer gelijk aan 2,6 mm.

Welke spaken heb ik nodig voor mijn fiets?

De spaaknippels dienen dezelfde maat te hebben als de spaak. Je moet ook rekening houden met de velg aangezien de gaten in de velg geschikt zijn voor één maat nippel. Sommige fietsspaken hebben een andere maataanduiding voor het midden dan voor de uiteinden. Deze spaken zijn om gewicht te besparen in het midden een maat dunner en worden voornamelijk op racefietsen toegepast. Verder is het belangrijk om te beslissen hoe vaak de spaken elkaar kruisen. Daarbij geldt grofweg dat hoe vaker de spaken elkaar kruisen, hoe meer torsiekracht het wiel aankan.

Spaaklengte bepalen

Hierna bepaal je de lengte van de spaak. De lengte van een spaak meet je van de binnenkant van de kop tot en met de schroefdraad. De benodigde spaaklengte is vooral afhankelijk van de velgmaat, de naafdiameter en het aantal kruisingen. Op het moment dat je je spaken hebt gemeten en de gewenste maat en lengte hebt bepaald, hoef je alleen nog maar de kleur en het materiaal te bepalen waarna je met behulp van onze filters de gewenste artikelen kunt vinden.

Wanneer moet ik mijn spaken spannen?

Indien je doorhebt dat één of meerdere spaken los zitten, is het nodig om deze te spannen. Dit omdat de kans anders bestaat dat er een slag in je wiel komt of dat je zelfs door je wiel heen zakt. Gelukkig is dit niet al te moeilijk met behulp van een spakenspanner. Welke kant moet je de spanner opdraaien als je spaken gaat spannen? Het antwoord is: met de klok mee. Is een van je fietsspaken kapot? Dan moet je deze spaak vervangen door een nieuwe en die moet je uiteraard ook spannen. Let er wel op dat alle spaken van je fiets even strak gespannen worden, anders trek je de velg krom.

Gemakkelijk en snel spaken kopen in grote sets

Bij Internet-Bikes vind je een ruim assortiment aan spaken, spaakgereedschap, -nippels en -platen! Je hebt keuze uit honderden artikelen en vindt dus altijd wat je zoekt! Je kunt bij ons spaken kopen per 100 stuks of meer, bijvoorbeeld van een merk als Alpina. Traditionele wielen hebben vaak tussen de 28 en 36 spaken. Wil jij al je fietsspaken vervangen, dan is een setje van 100 spaken dus wel fijn!

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm