close Laagste prijsgarantie op ALLE fietsen! Jouw nieuwe fiets, nergens goedkoper! Shop direct >
Bekijk hele assortiment

Uitgebreid advies over elektrische fietsen

Adviespagina elektrische fiets

Een elektrische fiets kopen is vaak een behoorlijke investering. Extra informatie is daarom onmisbaar tijdens je aankoop. Op deze pagina leggen wij uit op welke punten je moet letten bij de aanschaf. Zo weet je zeker dat je een elektrische fiets koopt die bij je past.

De elektrische fiets

De elektrische fiets heeft een ingebouwde trapondersteuning. Hierdoor heb je altijd het gevoel dat je met ‘de wind in de rug’ fietst. Door de elektrische motor kan je een maximale snelheid halen van 25 km/u. Stop je met trappen? Dan stopt de trapondersteuning automatisch. Voor een elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets en is daardoor een goed alternatief voor een brommer of scooter.

Waarom een elektrische fiets?

De elektrische fiets is een goede fiets voor woon-werkverkeer en recreatief gebruik. Fiets je vaak lange afstanden of door heuvelachtig gebied? Of gaat het fietsen op een normale fiets niet meer zo soepel? Dan is de elektrische fiets een perfecte oplossing. Fabrikanten ontwerpen elektrische fietsen tegenwoordig zo, dat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van normale fietsen. En toch fiets je net iets makkelijker van A naar B.

De accu van een elektrische fiets

De accu zit meestal onder de bagagedrager of in het frame of in de kettingkast verwerkt. Fiets je vaak lange afstanden? Let dan goed op het aantal watturen van de accu en bedenk voor je een elektrische fiets aanschaft hoe je hem gaat gebruiken. Hoe lang de accu meegaat hangt af van een aantal factoren:

  • De mate van de trapondersteuning;
  • het totale gewicht (van jou en de fiets);
  • de weerstand (tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen);
  • de versnelling waarin je fietst.

Is de accu leeg? Geen probleem! Je kunt gewoon blijven fietsen, maar dan zonder ondersteuning.

Opladen

Hoe je de accu oplaadt heeft grote invloed op de levensduur. Opladen gaat het beste in een omgeving op kamertempratuur. Zet je fiets daarom in de winter in een verwarmde schuur of neem de accu mee naar binnen. Koude temperaturen hebben namelijk ook invloed op de actieradius.

Je kunt de accu het beste helemaal leegrijden voor je hem opnieuw oplaadt. Is de accu nog niet helemaal leeg, maar ben je wel van plan om de volgende dag een lange fietsrit te maken? Dan moet je de accu gewoon vol laden.

Accu’s kunnen zichzelf ontladen wanneer je de elektrische fietst een tijdje niet gebruikt. Om diepontlading[1] te voorkomen moet je de accu regelmatig weer helemaal opladen.

De motor van een elektrische fiets

De motor kan op drie verschillende plekken zitten, namelijk: in het voorwiel, in het achterwiel en in het midden bij de trapas. Een achterwielmotor en middenmoter geven het meest natuurlijke gevoel tijdens het fietsen. Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn daarentegen goedkoper. Ook zijn de achterwielmotor en voorwielmotor mooier in het design van de fiets weggewerkt. Hierdoor valt de motor bijna niet op.

De eerste rit

Fietsen met een elektrische fiets gaat net iets anders dan op een gewone fiets. Maak in een bekende omgeving proefrondjes om de manier van remmen en trappen te ervaren. Gaat dit soepel en voelt het fietsen natuurlijk? Dan kan je de weg op voor je eerste fietstocht. Veel plezier!

De plek van de accu

De accu zit meestal onder de bagagedrager, maar zit soms ook in het frame of in de kettingkast van een elektrische fiets. De plek heeft geen gevolgen voor de accuduur, maar een accu onder de bagagedrager is klein en compact. Hierdoor is hij minder zwaar en is hij makkelijker uitneembaar in vergelijking met een accu in het frame of kettingkast.

Een vaste accu

Bij het uitkiezen van een elektrische fiets is het ook belangrijk om jezelf af te vragen waar je de accu kan opladen. Met een vaste accu moet je de fiets altijd naar het oplaadpunt brengen. Een vaste accu is lichter dan een uitneembare accu en kan niet van de fiets worden gestolen. Heb je geen stopcontact in je garage of schuur. Dan is het handig om een elektrische fiets met uitneembare accu te nemen.

Een uitneembare accu

Heb je geen stopcontact in je garage of schuur? Of kan je de elektrische fiets niet naar een stopcontact rijden? Dan is een uitneembare accu een perfecte oplossing. Bij een uitneembare accu is de kans op diefstal wel groter. De meeste uitneembare accu’s hebben een slot om de kans op diefstal te verkleinen. Vergeet dus niet om hem weer op slot te zetten wanneer je de accu terug in de houder stopt. Zo kom je nooit voor ongewenste verrassingen te staan.

De plek van de motor op een elektrische fiets

De motor van een elektrische fiets kan op drie plekken zitten: het voor- of achterwiel en bij de trapas. Een motor in het achterwiel of bij de trapas geeft het meest natuurlijke gevoel van fietsen, maar een voorwielmotor is goedkoper.

Eletrische fiets met voorwielmotor

Een voorwielmotor zit in de as van het voorwiel gebouwd. Hij zit daardoor mooier weggewerkt in het design van de elektrische fiets. Een voorwielmotor geeft het gevoel dat je vooruit wordt getrokken. Het zwaartepunt van de elektrische fiets ligt nu in het voorwiel, waardoor hij zwaarder stuurt. Een voorwielmotor heeft minder kracht dan een middenmotor of achterwielmotor. Fiets je vaak door heuvelachtig gebied? Dan is het beter om voor een achterwielmotor of middenmotor te kiezen.

> Bekijk elektrische fietsen met een voorwielmotor

Elektrische fiets met middenmotor

Een middenmotor zit bij de trapas ingebouwd. Hij drijft dus niet de wielen aan, maar de pedalen. Dit geeft een natuurlijker gevoel ten opzichte van de voorwielmotor. Het zwaarte punt zit nu in het midden van de elektrische fiets. Dit geeft meer stabiliteit tijdens het fietsen. Een middenmotor maakt meer geluid tijdens het fietsen. Dit wordt veroorzaakt door de tandwielen in de motor die bijvoorbeeld niet in een voorwiel- of achterwielmotor zitten.

> Bekijk elektrische fietsen met een middenmotor

Een achterwielmotor

Een achterwielmotor zit in de as van het achterwiel gebouwd. Hij zit daardoor mooier weggewerkt in het design van de elektrische fiets. Net als bij een normale fiets komt de ondersteuning vanuit het achterwiel. Dit geeft het meest natuurlijke gevoel tijdens het fietsen. Een elektrische fiets met achterwielmotor heeft nooit een naafversnelling en altijd een derailleurversnelling en een open kettingkast. Wilt u toch liever een naafversnelling of een dichte kettingkast? Kies dan voor een middenmotor of voorwielmotor.

> Bekijk elektrische fietsen met een achterwielmotor

Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met de klantenservice van Internet Bikes via de chat op onze website of mail je vraag naar klantenservice@tom-bv.com.


[1] De accu laadt niet meer op. Wanneer je accu van de adapter afhaalt is deze meteen weer leeg.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm