Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over bagagedragers Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over bagagedragers

Heb jij geen bagagedrager op je fiets maar wil je er wel graag een? Of heb je alleen een voordrager of achterdrager en wil je meer bagage meenemen dan op je drager kan? Op deze pagina lees jij alles over bagagedragers. Er komt van alles aan de orde: welke typen er allemaal zijn, waar je op moet letten bij het kopen van een bagagedrager en hoe je hem aan je fiets monteert. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet jij precies wat voor bagagedrager je zoekt én hoe je hem aan je fiets bevestigt!

Snel naar:


Wanneer heb je een bagagedrager nodig?

Bagagedragers, zowel voordragers als achterdragers, zijn ontzettend handig als jij vaak veel bagage mee wilt nemen op je fiets. Het kan hierbij gaan om een schooltas of boodschappentas, maar natuurlijk ook over bagage voor een fietsvakantie (meer informatie over fietsvakanties vind je hier). Als je fiets niet is uitgerust met een voordrager of achterdrager, dan kun je deze in veel gevallen zelf op je fiets monteren. Maar het is natuurlijk niet zo dat je altijd een bagagedrager nodig hebt. Fiets je zelden of nooit met veel bagage, dan is een rugzak of fietsmandje wellicht al voldoende.

Weet je al dat je waarschijnlijk dagelijks of regelmatig veel bagage mee neemt op je fiets? Overweeg dan om een transportfiets aan te schaffen. Een transportfiets is standaard uitgerust met een voordrager en er echt voor gemaakt om bagage te vervoeren. Meer weten over transportfietsen? Lees onze pagina 'Alles over transportfietsen' dan eens door.

Alternatieven

Als je geen bagagedragers op je fiets hebt zitten, zijn er toch verschillende manieren om wat bagage met je mee te kunnen nemen. Hierbij kun je denken aan: een rugzak, een zadel- of frametas, een fietsmand of fietstassen. En wil je wat zwaardere spullen vervoeren, dan kun je voor bijvoorbeeld een fietskar gaan. Het is dus niet altijd nodig om een bagagedrager op je fiets te monteren (als er nog geen op zit).

Man naast een mountainbike met veel bagage
Vooral voor een fietsvakantie is een goede bagagedrager echt essentieel.
 

Welke typen bagagedragers zijn er?

Je hebt bagagedragers voor boven je voorwiel, voordragers, en voor boven je achterwiel, achterdragers. Een achterdrager zit op veel fietsen standaard gemonteerd, voordragers eigenlijk alleen op transportfietsen. Naast deze grove indeling kun je de voordragers en achterdragers beide nog opsplitsen in twee verschillende types. Deze worden hieronder verder toegelicht.

Voordrager

Dit type bagagedrager bevestig je, zoals de naam al zegt, vooraan op je fiets. Op een voordrager heb jij jouw bagage altijd in het zicht liggen. Daarnaast is sturen met bagage op de meeste voordragers prima te doen. Als je het echt te zwaar laadt, kan het sturen echter wat lastiger worden. Voordragers zijn onder te verdelen in twee types:

 1. Voordrager met één ankerpunt. Dit type is wat minder stevig dan een variant met twee ankerpunten. Ook is het maximale draaggewicht van voordragers met één ankerpunt in veel gevallen niet meer dan zeven of acht kilo. Het is dus enkel geschikt voor lichte bagage.
 2. Voordrager met twee ankerpunten. Dit type is een stuk duurzamer en heeft een hoger maximum draaggewicht dan voordragers met één ankerpunt. Hierdoor kun je er vaak tot ongeveer 15 of 20 kilo op vervoeren. Ga je de voordrager dus gebruiken voor je boekentas.
   

Bekijk onze voordragers:

Achterdrager

Een achterdrager bevestig je, zoals de naam al zegt, achteraan op je fiets. Voordelen van achterdragers: je kunt er best veel bagage op vervoeren én daarbij blijft het redelijk makkelijk om goed te blijven rijden. Achterdragers zijn onder te verdelen in twee types:

 1. Achterdrager met zadelpen-bevestiging. Dit type is eenvoudig te monteren, maar heeft een laag maximum draaggewicht (meestal niet meer dan vijf tot tien kilo). Voor lichte bagage dus prima, maar een persoon zul je hier niet op kunnen vervoeren.
 2. Achterdrager met bout-bevestiging. Dit type is wat lastiger om te monteren, maar is daarentegen een stuk duurzamer en heeft een hoger maximum draaggewicht dan dragers met een zadelpen-bevestiging (sommige dragers kunnen tot 80 kilo dragen). Voor het vervoeren van zwaardere bagage is dit type dus ideaal!
   

Bekijk onze achterdragers:


 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bagagedrager?

Naast dat je je natuurlijk af moet vragen of je een voordrager of achterdrager aan wilt schaffen, zijn er nog meer dingen waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een bagagedrager. Hieronder geven wij je informatie over de materiaalverschillen, het maximale draaggewicht en de verschillende prijsklassen van bagagedragers:

Materiaal

Bagagedragers zijn meestal gemaakt van aluminium of staal. Aluminium is lichter dan staal, maar ook minder duurzaam. Stalen dragers gaan dus over het algemeen langer mee, maar kunnen ook nog eens gerepareerd worden als ze beschadigd zijn. Daarnaast zijn er nog bagagedragers die bijvoorbeeld leuk afgewerkt zijn met hout, voor een extra stoere en stijlvolle look.

Draaggewicht

Het maximale draaggewicht van een voordrager is over het algemeen lager dan het draaggewicht van een achterdrager. In principe is een bagagedrager niet geschikt om mensen op te vervoeren. Maar… bijna iedereen heeft wel eens achterop een bagagedrager gezeten. Tegenwoordig zijn er wel al drager die tot een maximum van ongeveer 80 kilo kunnen worden belast, maar over het algemeen zijn de meeste dragers niet geschikt voor gewichten hoger dan ongeveer 40 kilo. Gaat er dan regelmatig iemand achterop zitten, dan kan er metaalmoeheid ontstaan en kan je drager na een tijd afbreken. Gevaarlijk dus! In principe zou je dus alleen kleuters veilig op je bagagedrager kunnen vervoeren.

Prijs

De prijs van een bagagedrager hangt eigenlijk gewoon af van het materiaal waarvan het gemaakt is en het maximale draaggewicht. Neem je nooit meer mee dan een schooltas of wat boodschappen, dan hoef je niet te gaan voor de duurste bagagedrager. Maar ben je bijvoorbeeld van plan om op fietsvakantie te gaan, en verwacht je veel mee te nemen, dan is een duurdere drager wel echt een aanrader. Je wilt namelijk niet dat de bagagedrager tijdens de fietsrit al stuk gaat. Prijzen voor een bagagedrager zitten gemiddeld tussen de €10,- en €100,-.

Twee meiden op een fiets bij het strand, een op de bagagedrager
Achter op de bagagedrager, eigenlijk niet gemaakt om op te zitten maar toch voor veel mensen een manier om iemand te vervoeren.  
 

Hoe bevestig je een bagagedrager aan je fiets?

De verschillende typen bagagedragers monteer je allemaal net wat anders op je fiets. Je leest hieronder de stappen die je moet doorlopen om de bagagedrager goed op je fiets te bevestigen:

Voordrager

1. Met één ankerpunt.

Deze worden meestal in de voorste remnokken geschroefd. Je verwijdert de remankerbouten van de voorremmen. Dan plaats je de voordrager. En vervolgens gebruik je dezelfde remankerbouten om de drager en de remarmen aan de remnokken vast te zetten.

2. Met twee ankerpunten

Deze bevestig je bijna altijd door de drager aan de onderkant van de voorvork in de draadogen en halverwege de lengte van de voorvork nog aan een ‘braze-on’ vast te schroeven. Halverwege de lengte van de voorvork zit bij veel fietsen een braze-on, eigenlijk niet meer dan een gaatje. Heeft je fiets dit niet dan kun je het rek nog steeds gewoon monteren, maar met behulp van vinyl beklede klemmen. Draai eerst alle bouten met de hand vast. Pas als alles vastzit draai je de bouten goed vast. Zo kun je het rekje nog wat draaien en hellen terwijl je hem vast aan het zetten bent.

Achterdrager

1. Met zadelpen-bevestiging

Deze drager is het eenvoudigst te bevestigen. Je bevestigt ze aan de zadelpen met een klem met twee of vier bouten. Verwijder de bouten, plaats beide zijden van de klem rond de zadelpen en maak de bouten weer goed en stevig vast. Let op: zorg ervoor dat je een metalen (aluminium, titanium, staal) zadelpen hebt.

2. Met bout-bevestiging

Een achterdrager met bout-bevestiging is een klein beetje ingewikkelder om op je fiets te monteren, maar als je ons stappenplan volgt en je gezonde verstand gebruikt is het niet zo moeilijk als het lijkt:

 • Dragers met een bout-bevestiging kun je op je fiets monteren als je in het midden van je achterwiel gaatjes/ogen hebt en bij je zadelpen. Als je deze oogjes niet op je fiets hebt zitten kun je met vinyl beklede klemmen aan je fiets bevestigen (net zoals voor een voordrager met twee ankerpunten). Volg de volgende stappen tijdens het monteren van de achterdrager:
   

Hoe bevestig je de achterdrager aan je fiets?
Stap 1.
Begin met het plaatsen van de bagagedrager door de drager vast te maken aan de onderste oogjes. Draai wederom de bouten niet te strak aan.
Stap 2. Maak daarna de drager vast aan de oogjes die bij je zadelpen zitten. Soms moet je hiervoor dunne metalen verbindingsstangen wat buigen en aan deze oogjes bevestigen (deze verbindingsstangen moet je meestal nog aan de drager bevestigen).
Stap 3. Controleer vervolgens of de achterdrager goed waterpas staat en draai dan de bouten stevig aan.
 

Welke accessoires kun je aan je bagagedrager toevoegen?

Als je een bagagedrager op je fiets hebt zitten kun je deze nog uitbreiden met enkele accessoires. Bedenk voordat je een voordrager of achterdrager op je fiets monteert even wat voor soort accessoires je er nog op wilt bevestigen. Als er al een bagagedrager op je fiets zit, let er dan op dat je accessoires aanschaft die ook echt op de drager bevestigd kunnen worden. Er zijn ontzettend veel verschillende accessoires waar je uit kunt kiezen. Enkele voorbeelden van ‘populaire’ accessoires die je op je bagagedrager kunt bevestigen zijn:

1. Bagagedrager kussen

Met een bagagedrager kussen wordt het zitten op een bagagedrager een stuk comfortabeler. Het wordt niet aangeraden om iemand te vervoeren op een bagagedrager, omdat de meeste dragers een te laag maximum draaggewicht hebben. Maar je kunt kinderen in de meeste gevallen wel gewoon vervoeren op je bagagedrager. En dan zorgt een kussen toch echt wel voor een stuk meer comfort. Daarnaast zijn bagagedragerkussens verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren en gave designs. Zo personaliseer jij jouw fiets ook nog een beetje!

2. Rugleuning

Op een bagagedrager kun je in veel gevallen een losse rugsteun monteren. Als je jouw kind op je bagagedrager wilt vervoeren, kun je de rit heel wat comfortabeler maken met kussen en een rugsteun. Er zijn zelfs rugsteunen met een kussentje te koop. Nog meer comfort dus! Daarnaast zijn sommige rugleuningen of rugsteunen opklapbaar. Als je hem niet gebruikt klap je hem naar beneden en zit hij niet meer in de weg!

3. Fietsklem

Neem een hockeystick, tennisracket of paraplu eenvoudig mee op de fiets met een handige fietsklem. De klem bevestig je eenvoudig aan je fiets met enkele tie-wraps, meestal aan je voorvork. Zo kun je gewoon met allebei je handen je stuur vasthouden en is de kans op een valpartij een stuk minder groot! 

4. Buggydrager of attachedrager

Neem een buggy of attachékoffer eenvoudig en veilig mee op de fiets met een buggydrager of attachedrager. Een buggydrager is superfijn als je jonge kinderen hebt en regelmatig een buggy overal mee naartoe wilt nemen. Een attachedrager is ideaal voor als je altijd op de fiets naar je werk gaat en een attachékoffer met je meeneemt.

5. Bagagedrager verlenger of verbreder

Wil je de oppervlakte van je bagagedrager vergroten? Dat kan met een bagagedrager verlenger of verbreder! De bagagedrager verbreders, ook vaak gewoon bagagerekje genoemd, worden veel gebruikt door scholieren om hun schooltas op de fiets mee te kunnen nemen. Een verlenger wordt vaak gebruikt als je een achterzitje op je fiets gemonteerd hebt, en ook nog fietstassen aan je bagagedrager wilt bevestigen. Naast deze bagagedrager verlengers en verbreders zijn er ook rekjes om een bierkrat eenvoudig met de fiets te kunnen vervoeren. Ga je dus regelmatig boodschappen doen op de fiets, dan kan zo’n rekje weer echt ideaal zijn!

Sommige bagagedrager verbreders zijn daarnaast ook nog eens inklapbaar. Handig als je het rekje maar af en toe nodig hebt!

Bekijk onze bagagedrager accessoires:

 

Alles op een rijtje over bagagedragers

Je weet nu alles over bagagedragers. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet jij waar je op moet letten bij het kopen en bevestigen van een bagagedrager. We vatten de belangrijkste punten van deze pagina nog even voor je samen:

 • Er zijn verschillende soorten bagagedragers: voordragers met één ankerpunt of twee ankerpunten en achterdragers met zadelpen-bevestiging of bout-bevestiging.
 • Punten om op te letten bij het kopen van een bagagedrager: materiaal, draaggewicht, prijs.
 • Bagagedragers kun je eenvoudig op je fiets monteren, zoals te lezen is onder het kopje ‘hoe bevestig je een bagagedrager’.
 • Breid je bagagedrager uit met verschillende accessoires, zoals een kussen, rugleuning, fietsklem, etc.
   

Heb je toch nog vragen over voordragers of achterdragers in het algemeen of over een specifiek model? Stel ze aan onze klantenservice via de live chat of stuur een mail naar onze klantenservice.
 

Bekijk onze bagagedragers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm