Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over vouwfietsen Banner
Geschreven door TOM

Alles over vouwfietsen

De vouwfiets komt in Nederland steeds meer voor. Steeds meer mensen zien de voordelen namelijk in van deze fiets, en worden al snel fan van de veelzijdigheid. Maar wat zijn die voordelen precies? En past de vouwfiets dan bij jou? Twee vragen die we in dit artikel (onder andere) gaan beantwoorden.

Belangrijkste eigenschappen van een vouwfiets.

Snel naar: 

​​​​​

Wat is een vouwfiets?

Voor we bij de voordelen en de redenen om te kiezen voor een vouwfiets uitkomen, is het handig om eerst uit te leggen wat een vouwfiets precies is. Zoals het woord al zegt (en je waarschijnlijk zelf al weet), is het een fiets die je op kunt vouwen tot een handig meeneem-formaat. Er zit in het frame en het stuur een scharnier waarmee je deze kunt omklappen. Zo krijg je een compact formaat, zodat het geen probleem is om deze mee te nemen op reis. Je ziet ze dan ook veel in de trein staan. Veel treinreizigers nemen de fiets naar het station, vouwen hem op om in de trein mee te nemen en fietsen dan vervolgens weer door naar de plek van bestemming.

Al sinds er fietsen zijn, proberen mensen deze gemakkelijker te vervoeren. Rond 1890 kwamen er daardoor al vouwfietsen op de markt, maar deze werden voornamelijk gebruikt door de Franse en Amerikaanse legers om hun troepen zo gemakkelijk mogelijk te verplaatsen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de productie voor particuliere fietsers echt op gang. Dit kwam voornamelijk door de toename in woon-werkverkeer. Dat is en blijft dan ook de grootste reden voor mensen om een vouwfiets te gebruiken. Voor vakanties worden ze daarnaast ook steeds populairder doordat ze weinig plek innemen tijdens de reis.


Voor- en nadelen van een vouwfiets

Hoewel we in het vorige stuk al wat voordelen hebben aangehaald, gaan we deze uitgebreid bespreken. De keuze voor een vouwfiets is een slimme, maar niet voor iedereen. Daarom zetten we hier zo objectief mogelijk neer wat de voor- en nadelen van een vouwfiets zijn.

Voordelen:

  • Gemakkelijk te vervoeren en op te bergen

Je zult het ondertussen al door hebben: een vouwfiets is erg gemakkelijk mee te nemen. Door het opvouwen houd je vaak 1/3 van het originele formaat over, waardoor de fiets bijvoorbeeld makkelijk in de kofferbak van een auto past. Zo kun je er ideaal mee op reis, waardoor je op de vakantiebestemming kunt fietsen. Daardoor hoef je geen fietsendrager te installeren. Ook voor in de winter is een vouwfiets perfect. Je gebruikt de fiets dan misschien wat minder, en wilt hem opbergen. Door het opvouwen neemt deze veel minder ruimte in beslag dan een gewone fiets.

  • Minder makkelijk te stelen

Je zou dit niet verwachten, omdat we iedere keer aangeven dat een vouwfiets ontzettend handig is om mee te nemen. Het bruikbaar maken van een vouwfiets die op slot zit, is echter heel moeilijk. Het slot gaat namelijk door beide wielen heen, en houdt vaak het stuur ook nog vast. Dit weten dieven ondertussen ook, en dus blijven ze over het algemeen van vouwfietsen af.

  • Voor iedereen geschikt

Bij iedere vouwfiets zijn zowel het zadel als het stuur volledig te verstellen. De framehoogte is daarnaast altijd gelijk (erg laag). Dat betekent dat mensen van verschillende lengtes deze fietsen kunnen gebruiken. Daarnaast zijn het stuur en zadel erg gemakkelijk te verstellen. Dit is voornamelijk om het opvouwen te versimpelen, maar ook voor regulier gebruik komt dat erg goed van pas.

  • Perfect voor ‘het Nederlandse terrein’

We wisten niet helemaal zeker waar we deze moesten plaatsen. Het kan zowel een voor- als een nadeel zijn. We zijn hier echter altijd positief ingesteld, en zetten hem dus bij de voordelen! Een vouwfiets is helemaal ingericht op vlak terrein zonder te veel oneffenheden. Daar vliegt de fiets letterlijk overheen, en zul je je helemaal thuis voelen. Dat betekent echter wel dat je op steile hellingen en bergen wat minder goed vooruit zult komen (nadeel). Op vakantie meenemen is dus een goed idee, tenzij de Alpen, Pyreneeën of Apennijnen op het programma staan! Uiteraard kun je dan wel kiezen voor een elektrische variant, om het jezelf iets gemakkelijker te maken.

Nadelen:

  • Harder trappen

Vouwfietsen hebben over het algemeen kleinere wielen dan gewone fietsen. En hoewel ze vaak met versnellingen zijn uitgerust, geldt toch: je moet om dezelfde snelheid te behalen op een vouwfiets harder trappen. De wielen hebben namelijk meer omwentelingen nodig om een afstand te overbruggen. Het kost je dus wat meer moeite om te fietsen. Voor lange toertochten is de vouwfiets dus minder geschikt.

  • Niet geschikt voor bagage

Doordat de fiets kan opvouwen, zijn fietstassen erg lastig om te installeren. En zelfs als je ze op je vouwfiets kunt installeren, raken ze vaak de grond of je voeten tijdens het fietsen. Het is daardoor erg lastig om meer dan alleen een rugzak mee te nemen op de fiets.
 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een vouwfiets?

Nu we de voor- en nadelen van vouwfietsen hebben besproken, weet je vast of je een vouwfiets overweegt of misschien zelfs gaat kopen. Voordat je tot kopen overgaat, hebben we een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. We zullen ze gemakkelijk voor je op een rijtje zetten.

Gewicht

Het gewicht van de vouwfiets is ontzettend belangrijk. Je wilt er waarschijnlijk mee gaan reizen in bijvoorbeeld de trein. Het is dan geen succes en aanrader om met een hele zware vouwfiets over het perron te lopen. Vouwfietsen zijn er van ongeveer 11 kilogram tot en met 20 kilogram. Als je veel gaat reizen met de fiets, raden we je dus aan om voor een lichtere variant te gaan. Wil je juist een fiets die je kunt gebruiken in de zomer en opbergen in de winter? Dan kun je gerust voor een iets zwaardere vouwfiets kiezen. Een zwaardere fiets is over het algemeen wat sterker dan een lichtere.

Formaat (bij opvouwen)

De grootte van een opgevouwen vouwfiets kan net het verschil betekenen tussen wel of niet in de kofferbak passen. Bedenk dit van tevoren goed voor je de fiets gaat kopen. En test het bij voorkeur ook. Bij Internet-Bikes krijg je 30 dagen bedenktijd, zodat je ruim de tijd hebt om dit te controleren. Een kleine tip vooraf is om te kijken naar de maat van de banden. Als die kleiner zijn, dan zal het opvouwformaat van de fiets ook veel kleiner zijn. Het formaat van de banden zegt daarnaast iets over het fietscomfort. Hoe groter de banden, des te comfortabeler fiets je. Een beetje tegenstrijdig dus, maar je zult moeten kijken naar wat je liever hebt.

Witte vouwfiets in bloemenveld
Het formaat van een vouwfiets maakt het een ideale fiets voor woon-werkverkeer.

De afmetingen van de opgevouwen fiets staan ook altijd in de specificaties. Zo kun je van tevoren al een goede inschatting maken. In de lengte (ongeveer 70 - 80 cm) en hoogte (60 - 70 cm) zul je niet heel veel variatie vinden, maar in de breedte kan het variëren van ongeveer 20 cm tot wel 40 cm.

Materiaal frame

Er zijn over het algemeen twee veelgebruikte materialen: aluminium en staal. Staal is de goedkopere variant van de twee. Hoewel het erg sterk is, zul je ook meer gewicht hebben om mee te tillen. Staal is namelijk vrij zwaar, en als de lak beschadigt kan het gaan roesten. Aluminium roest niet en is ook een stuk lichter. De prijs is daarentegen wel hoger dan bij een stalen frame.

Elektrisch of standaard?

Kun je tijdens het fietsen wel eens een duwtje in de rug gebruiken? Of fiets je vaak langere afstanden? Denk er dan eens over om een elektrische fiets te nemen. Deze mag ook fijn te trein in! Let er dan wel op dat de fiets zwaarder is dan de standaard vouwfiets. Ook de prijs is hoger, het is dus een flinke afweging om te maken.

Versnellingen

Over het algemeen zijn versnellingen erg fijn om te hebben. Je moet je alleen afvragen of het daadwerkelijk nodig is. De versnellingen (inclusief derailleur) voegen namelijk aardig wat gewicht toe aan de fiets. In Nederland zijn versnellingen daarnaast niet altijd nodig, gezien het vlakke landschap. Als je daarnaast enkel korte stukken fietst van en naar het dichtstbijzijnde station, kun je ze achterwege laten.

Remmen

Net als bij gewone fietsen zijn de remmen van groot belang. Bij een vouwfiets geldt dit zelfs dubbel en dwars. Door het vele opvouwen wordt er namelijk veel gevraagd van remkabels. Deze moeten stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Controleer dit dus altijd goed. Let er ook op hoe de remkabels rond de scharnieren zijn bevestigd. Zit deze een beetje los, dan heb je kans dat bij het dichtklappen de kabel tussen het scharnier terecht komt. Dat veroorzaakt vaak schade en kan effect hebben op de remkracht. Zit de kabel dus te los, maak hem dan vast net voor of achter het scharnier. Hetzelfde geldt uiteraard voor de kabels van versnellingen. Tip: lees ook ons artikel over fietsremmen eens door voor meer informatie over verschillende typen remmen.

Bekijk onze vouwfietsen:

 

Hoe werkt het vouwen van een vouwfiets?

We leggen je hier eenvoudig uit hoe je de vouwfiets inklapt. Voor een uitgebreide uitleg verwijzen we je naar de handleiding van het specifieke type vouwfiets dat je hebt gekocht of gaat kopen. Over het algemeen gebruiken vouwfietsen twee scharnieren. Eén bevindt zich in het frame, vaak halverwege de stang (boven de trappers). Als je dit scharnier van het slot afhaalt, kun je de fiets dubbel klappen. Op die manier krijg je de twee banden naast elkaar te staan. Het tweede scharnier bevindt zich in de stuurstang. Door ook deze van het slot af te halen kun je het stuur omklappen naar beneden. Op die manier krijg je een compact ‘pakketje’: de fiets is opgevouwen.

Houd er rekening mee dat dit de meest voorkomende manier van opvouwen is. Er bestaan ook fietsen die bij het achterwiel een scharnier hebben zitten, of waarbij je enkel het zadel en stuur naar binnen kunt klappen. Deze laatste manier van vouwen is niet erg fijn, aangezien de opgevouwen fiets dan nog steeds veel ruimte inneemt. Tegenwoordig spreekt het vouwen van de fiets steeds meer voor zich, aangezien fabrikanten het je zo gemakkelijk mogelijk willen maken. Nogmaals: lees goed de handleiding van de vouwfiets.
 

Alles over vouwfietsen op een rijtje

Inmiddels hebben we je alles verteld over de vouwfiets. Het is een hoop om te onthouden, maar gelukkig is teruglezen altijd een optie. Lees voor nu nog even door, want we gaan alles handig voor je op een rijtje zetten.

  • Een vouwfiets verschilt van een gewone fiets op twee punten: hij is kleiner van formaat en je kunt hem opvouwen (zoals je zou verwachten).
  • Vouwfietsen worden het meest gebruikt voor woonwerkverkeer. Je ziet ze dan ook vaak in de trein staan. Ook voor vakanties zijn ze erg populair omdat ze gemakkelijk bij de bagage passen.
  • Enkele voordelen van de vouwfiets zijn het gemak van opbergen en vervoeren, dat ze voor iedereen geschikt zijn door verstelbaarheid van het zadel en stuur én dat ze niet gemakkelijk te stelen zijn.
  • Als nadelen merk je dan weer dat je meer moet trappen om dezelfde afstand af te leggen dan op een gewone fiets, en dat bagage meenemen op de fiets lastig is.
  • Bij het kopen van een vouwfiets houd je rekening met het gewicht (want je moet de fiets tillen), formaat, materiaal van het frame en de kabels van versnellingen en remmen.
  • Je kunt overwegen om een elektrische vouwfiets te kopen, fijn zo’n duwtje in de rug. Ook voor vakanties in de bergen ideaal!
  • Het vouwen van de fiets spreekt voor zich. Vaak werkt het systeem met twee scharnieren in frame en stuur. Lees wel goed de instructies en handleiding van de fiets voor je aan de slag gaat.
     

Weet je ondertussen precies welke vouwfiets bij jou past? Kijk dan eens naar ons ruime assortiment vouwfietsen, en kies de perfecte match! Twijfel je nog of je voor een vouwfiets of een ander type fiets moet gaan. Lees dan ons artikel 'Hoe kies je de juiste fiets?' eens door om je keuze gemakkelijker te maken. Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben over onze vouwfietsen of over dit artikel, dan kun je ons bereiken via onze klantenservice of via de live chatfunctie op onze website.

Bekijk al onze vouwfietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm