Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Tips voor het ophangen van je fiets Banner
Geschreven door Luuk

Tips voor het ophangen van je fiets

Niet ieder huis beschikt over een ruime garage of schuur met veel bergingsruimte. Vaak is het al een hele kunst om voldoende plek te creëren voor de noodzakelijke materialen. Een fiets behoort hier zeker toe, aangezien je jezelf hiermee van A naar B verplaatst. Je wilt natuurlijk goed voor je stalen ros zorgen, omdat het anders lastig wordt om bij je werk, studie of op een andere locatie te komen. Zorg er daarom voor dat jouw fiets goed opgeborgen is, op een plek waar hij veilig staat en waar dus geen kans op beschadiging is. Maar hoe creëer je zo’n opbergplek? Hiervoor maak je gebruik van ophangsystemen. In dit artikel vertellen we je hier meer over, dus lees zeker verder voor meer informatie.

Snel naar:

 

Waarom is het aan te raden om een fiets op te hangen?

Uiteraard is het de meest gemakkelijke optie om je fiets gewoon op z’n standaard neer te zetten in de garage (mits jouw fiets er een heeft, want veel racefietsen beschikken niet eens over een standaard). Deze standaard zit er immers niet voor niets op. Echter zijn er genoeg bergingen, schuurtjes en garages waar de vloer al helemaal vol staat met spulletjes. In dat geval is het een aanrader om je fiets op te hangen, zodat deze niet in de weg staat. Een ander voordeel hiervan is dat je de fiets ook minder snel om laat vallen als je erlangs af loopt of dat je hem beschadigt met zware materialen die ertegenaan schuren. Kortom, een ophangsysteem verlengt de levensduur van je fiets én het zorgt ervoor dat je ruimte bespaart. Win-win dus!

Een witte fiets hangt op tegen een witte muur
In een ophangsysteem hangt je fiets veilig én je pakt hem er makkelijk weer uit.
 

Welke soorten opbergsystemen voor fietsen bestaan er zoal?

Nu het voordeel van ophang- en opbergsystemen voor fietsen duidelijk is, is het nog de vraag welk type systeem het meest geschikt voor jou is. Er bestaan namelijk diverse opbergoplossingen voor jouw tweewieler, die we graag aan je toelichten in onderstaande tabel.

Type opbergsysteem Kenmerken
Fietsstandaard Staat op de grond. Je zet er het achterwiel in. Zorgt dat de fiets niet omvalt en stabiel overeind blijft staan.
Verticale muurhaak Je bevestigt het frame van dit systeem aan de muur en plaatst het voorwiel van de fiets in de haak. Het achterwiel zet je simpelweg op de grond.
Horizontale wandhouder Hierin hang je jouw fiets gemakkelijk horizontaal op. Hoe hoog je fiets hangt, bepaal je helemaal zelf.

Per opbergsysteem verschillen de voor- en nadelen nogal. Hieronder zetten we ze graag voor ieder systeem op een rijtje:

De fietsstandaard

 • Je zet je fiets snel weg.
 • Voor dit systeem hoef je geen montagewerk te verrichten.
 • Je verplaatst de standaard gemakkelijk indien gewenst en zet zo probleemloos de fiets op een andere plek.
 • Doordat het voorwiel niet vaststaat, is deze fiets niet 100% stabiel. Immers, dit wiel kan nog steeds wegdraaien.
 • De fiets staat nog steeds op de grond, met als gevolg dat je deze kunt omstoten of erlangs kunt schuren met bepaalde materialen.

De verticale muurhaak

 • De fiets raakt de grond niet (afgezien van een klein gedeelte van het achterwiel wellicht dan). Je kunt de vloer dan ook makkelijk schoonmaken.
 • Jouw fiets staat stabiel; je krijgt er weinig tot geen beweging in als je hem bevestigt in deze haak.
 • Geschikt om aan uiteenlopende soorten muren te bevestigen.
 • Je fiets neemt ruimte in de kamer in.
 • Je kunt de fiets niet van z’n plek verplaatsen.
   

De horizontale wandhouder

 • Je fiets hangt mooi in het zicht en is dus een ware eyecatcher in jouw kamer.
 • Makkelijk om je fiets in te hangen en eruit te halen.
 • Je hangt jouw fiets zo hoog als je wilt.
 • Met dit systeem neemt je fiets een groot deel van de muur in.
 • Let goed op dat je fiets niet te zwaar is, want bij deze houder zit er een maximumgewicht aan.
   

Wat is een fietslift?

Wanneer het gaat om het ophangen van fietsen, denken er ook veel mensen aan fietsliften. Dit is echter iets anders dan een standaard ophangsysteem. Een fietslift is namelijk bedoeld – zoals bij een normale lift – om te tillen, in dit geval om een fiets te tillen dus. Het doel ervan is het jou gemakkelijk maken om aan je fiets te werken. Je kunt zo bijvoorbeeld een band plakken of de ketting er weer op leggen als deze eraf ligt. Naast dat een fietslift ideaal is om de fiets op werkhoogte te hangen, is het ook zeker een optie om jouw stalen ros zo op te bergen en hiermee direct ruimte te besparen. De meeste mensen geven echter niet de voorkeur aan een fietslift als opbergsysteem, omdat het er niet zo opgeruimd uitziet én de lift in principe ergens in het midden van de kamer moet worden geplaatst. Hierdoor neemt de fiets vanzelfsprekend ook aardig wat ruimte in.

Wil je meer weten over hoe je jouw fiets het beste verzorgt, zodat deze zo lang mogelijk meegaat? Lees dan gerust ons artikel ‘Je fiets onderhouden: 9 tips’ eens door.

Een rode mountainbike hangt in een fietslift
Een fietslift is erg praktisch om je fiets in op te hangen, bijvoorbeeld als je eraan wilt sleutelen.
 

Plaats je jouw ophangsysteem in je woning of in de schuur?

Niet iedereen beschikt over een schuur met voldoende ruimte voor een of meerdere fietsen. Zeker als je in de grote stad zit, is het vaak behelpen met opbergruimte. Je fiets ophangen is in zo’n geval een ideale manier om ruimte te besparen. Hang hem bijvoorbeeld op in de gang, bijkeuken of slaapkamer. Of wellicht vind je het wel iets hebben om jouw fiets met behulp van een ophangsysteem in de woonkamer op te hangen. Zeker als je een fiets met een fraai design hebt, mag deze natuurlijk gezien worden. Zo heb je een echte eyecatcher in de kamer en laat je zien dat jij een sportief persoon bent!

Wanneer je een racefiets of mountainbike hebt, is het niet gek dat je deze het liefst in een schuur zet. Er bestaat immers altijd kans dat je fiets vies is en daardoor ook de ruimte in jouw woning vuil maakt. Indien je jouw fiets goed verzorgt en deze er altijd blinkend uitziet, mag deze zeker wel een prominent plaatsje innemen in jouw huis en voeg je hem natuurlijk graag toe aan je interieur. Bedenk dus wel voor welke doeleinden je jouw fiets gaat gebruiken en baseer daarop of het handiger is om je fiets in huis op te hangen of niet.

Een witte racefiets met fietstas hangt boven een opbergplank
Een fiets in de woonkamer hangen is een leuke, originele vorm van decoratie voor de ruimte.
 

Voor welke type fiets is een ophangsysteem geschikt?

Een opbergsysteem is voornamelijk bedoeld voor de wat duurdere, betere fietsen. Een normale stadsfiets of omafiets kan er in principe wel in geplaatst worden, mits deze niet te groot is. Echter is het logischer om enkel ophangsystemen te gebruiken voor racefietsen en andere specialistische fietsen – al was het maar omdat deze vaak niet met een standaard uitgerust zijn. Onderstaand overzicht helpt jou om een beter beeld te krijgen welk ophangsysteem het meest geschikt is voor jouw tweewieler:

Type fiets Mogelijk om op te bergen in
Stadsfietsen Fietsstandaards, verticale muurhaken en horizontale wandhouders als de fiets niet te groot en zwaar is.
Racefietsen en mountainbikes Fietsstandaards, verticale muurhaken en horizontale wandhouders.
Elektrische fietsen Fietsstandaards en verticale muurhaken.

Uiteraard moet je ook altijd opletten op het maximale gewicht dat jouw ophangsysteem kan dragen. Dit wordt gelukkig duidelijk aangegeven bij de systemen, zodat je je hier niet snel in vergist.

Bekijk onze ophangsystemen:

 

Zijn er ook systemen waar je meerdere fietsen aan kan hangen?

Wellicht zijn er meerdere gezinsleden bij jou thuis die een kostbare mountainbike of racefiets hebben. In dat geval wil je deze uiteraard het liefst allemaal netjes opbergen. Je kunt natuurlijk een paar ophangsystemen voor fietsen tegelijk kopen, maar er bestaan ook systemen waaraan meerdere tweewielers bevestigd kunnen worden. Zo zijn er diverse wandhouders waar je twee fietsen in kunt plaatsen en zelfs systemen waar liefst vier fietsen in kunnen. Op die manier berg je alle fietsen die je maar bezit gemakkelijk en snel op!

2 fietsen hangen in een fiets ophangsysteem
Zorg dat iedereen in jouw huishouden zijn of haar (race)fiets kwijt kan in een handig ophangsysteem!
 

Alles op een rijtje over ophangsystemen voor fietsen

Je hebt nu een duidelijk beeld welke ophang- en opbergsystemen voor fietsen er zoal op de markt zijn. Verder hebben wij je geprobeerd om te informeren waar je zoal op kunt letten als je jouw fiets in je huis of schuur wilt ophangen en hoe je dit op praktische én decoratieve wijze doet. Hieronder zetten we alles wat we eerder in dit artikel besproken hebben nog één keer op een rijtje:

 • Een ophangsysteem zorgt ervoor dat je fiets een langere levensduur heeft en dat deze op een nette én decoratieve manier wordt opgeborgen.
 • Er zijn drie verschillende soorten opberg- en ophangsystemen voor fietsen, namelijk fietsstandaards, verticale muurhaken en horizontale wandhouders. Tevens kun je jouw tweewieler ophangen met behulp van een fietslift, al wordt deze meestal enkel gebruikt om een fiets te repareren.
 • Ophangsystemen zijn geschikt voor bijna ieder type fiets. Zelfs een elektrische fiets kan hierin geplaatst worden, mits deze niet te groot of zwaar is.
 • Het is zeker leuk om jouw racefiets of mountainbike op te hangen in je woning. Hang hem in de slaapkamer of misschien wel in de woonkamer en je beschikt over een echte blikvanger in huis!
 • Er bestaan ophangsystemen waar meerdere fietsen in passen. Zo kun jij niet alleen jouw eigen fiets netjes opbergen, maar ook die van één of meerdere huisgenoten.
   

Ben je overtuigd van de voordelen van een ophangsysteem en wil je er direct een kopen voor jouw fiets? Wij van Internet-Bikes hebben verschillende systemen in ons assortiment, dus kijk zeker eens rond. Heb je nog behoefte aan advies over de ophangsystemen of heb je een vraag over een specifiek product? Benader onze medewerkers dan door contact met onze klantenservice op te nemen of door een live chat op de website te starten. Wij helpen je graag!
 

Bekijk onze fiets ophangsystemen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm