Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Je fiets onderhouden: 9 tips Banner
Geschreven door Yvonne

Je fiets onderhouden: 9 tips

Om de gebruiksduur van je fiets optimaal te benutten is het noodzakelijk om hem goed te onderhouden. Dit kun je laten doen, maar veel onderhoud kun je ook eenvoudig zelf thuis doen. Een belangrijk eerste punt om rekening mee te houden: wacht niet met onderhoud tot het nodig is. Zorg er gewoon voor dat je verschillende onderdelen van je fiets regelmatig nakijkt. In dit artikel lees je negen onderhoudstips die je eenvoudig thuis kunt navolgen. Met deze tips kun je jouw fiets in goede conditie houden en blijft hij soepel rijden!
 

Tip #1. Regelmatig schoonmaken

Je fiets schoonmaken is een belangrijke stap in het onderhoud van je fiets. Maak je fiets regelmatig schoon. Vuil kan er namelijk voor zorgen dat onderdelen sneller verslijten. Een sopje met een spons en tandenborstel doen meestal al wonderen. Of ga voor een speciaal fiets-schoonmaakmiddel. Vermijd in ieder geval een hogedrukspuit, daarmee kun je water in de trapas en versnellingsnaaf spuiten (waar deze onderdelen niet zo goed tegen kunnen). En na het schoonmaken is het belangrijk om je fiets goed af te drogen, om zo roestvorming te voorkomen.

Heb je een mountainbike en wil je meer weten over manieren om je mountainbike schoon te maken? Lees dan onze pagina over mountainbike-onderhoud eens door.

Fiets schoonmaken met spons
Maak je fiets gewoon schoon met een sopje en een spons.
 

Tip #2. Regelmatig ontvetten en smeren

Je ketting en andere onderdelen voor de aandrijving moeten af en toe ontvet en opnieuw gesmeerd worden. Eerst ontvetten en schoonmaken en als het goed schoon is kun je opnieuw gaan smeren. Om je ketting te smeren kun je het beste een speciale fietsolie gebruiken die vuilwerend en waterafstotend is, en geen gewone olie omdat deze vuil juist extra aantrekt. Hoe vaak je de onderdelen van je fiets moet smeren, hangt af van hoe vaak en waar je gaat rijden (soms is het noodzakelijk om het na elke rit schoon te maken en opnieuw te smeren). Wil je meer weten over het onderhoud van je fietsketting? Lees dan onze pagina 'Alles over fietskettingen' eens door. 

Onderdelen van je fiets die je regelmatig moet smeren:

  • Ketting
  • Derailleur
  • Remmen (veren, kabels, draaipunten)
     

Wat je niet smeert: de cassette. Het wordt zelf afgeraden deze te smeren, een vette cassette trekt extra vuil aan. En belangrijk is ook dat je niet te veel vet gebruikt. Een aantal druppels olie/vet is al genoeg om de ketting te smeren.

Onze ontvetters en smeermiddelen:

 

Tip #3. Je remmen controleren

Natuurlijk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je fiets goed en soepel blijft rijden, maar wat zeker net zo belangrijk is, is dat je fiets goed blijft remmen. Want als je op hoge snelheid fietst en plots moet remmen, wil je natuurlijk wel dat dit lukt. Je remmen kunnen versleten zijn, maar ook verkeerd afgesteld staan. Moet je ze bijvoorbeeld te ver inknijpen voordat je merkt dat ze werken? Dan moet je de remkabel even opnieuw spannen. Draai hiervoor de schroef aan de remhandel een paar slagen naar buiten.

Je remblokken zijn versleten als ze een schrapend geluid maken, de groeven in het blokje zo goed als verdwenen zijn en/of je een soort plakkerigheid voelt als je remt.

Heb je schijfremmen? Raak deze niet aan met je handen, de olie van je huid kan ervoor zorgen dat de remmen minder goed gaan werken. Daarnaast kun je schijfremmen onderhouden door ze 1 à 2 keer per jaar te ontluchten. Tijdens zo’n ontluchtingsproces verwijder je alle luchtbubbels uit de remvloeistof, waardoor je remmen weer beter gaan werken. Dit ontluchten kun je laten doen, maar ook zelf thuis doen met een speciale ontluchtingskit.
 

Tip #4. De bandenspanning optimaal houden

Als de bandenspanning goed is, is de kans op lekrijden stukken kleiner dan wanneer de spanning te hoog of te laag is. De minimum en maximum spanning van een band kun je vinden op de zijkant van de band. Rijd je veel? Check de spanning van je banden dan elke drie of vier dagen. Schaf een fietspomp aan met ingebouwde bandenspanning meter, zo kun je de bandenspanning checken wanneer je je banden oppompt.

Daarnaast is het slim om je wielen af en toe gewoon even globaal na te kijken. Zet je fiets ondersteboven, draai je wiel rond, en let er dan op of je gekke dingen ziet. Zie je bijvoorbeeld dat je wiel een beetje op en neer wiebelt, dan moet het wiel opnieuw uitgelijnd worden. Dit kun je zelf doen als je weet hoe het moet, maar je kunt het uiteraard ook laten doen.
 

Tip #5. Leer hoe je een binnenband moet plakken en vervangen

Ook al is je bandenspanning optimaal, het profiel van je banden goed en zijn er geen beschadigingen zichtbaar, je kunt nog steeds je band lekrijden. En dan is het wel zo fijn als je weet hoe je je band plakt én vervangt. Heb je vaak achter elkaar bij hetzelfde wiel een platte band, dan kan het zijn dat er een scherp object in de velg of band zit of dat er een slag in je wiel zit. Leren hoe je een band plakt kan met een cursus, maar het is ook prima te leren aan de hand van YouTube video’s. Daar vind je genoeg uitleg om dit klusje onder de knie te krijgen.

  • Je band plakken moet je eigenlijk zien als een soort noodoplossing. Ben je met een fietstocht bezig en gaat je binnenband kapot, dan kun je hem plakken (zoals wij ook uitleggen in ons artikel over pech onderweg). Maar het is altijd slim om deze band als je thuis bent toch te vervangen.
     

Bekijk onze binnenbanden en bandenplaksets:

 

Tip #6. Kapotte spaak? Meteen vervangen.

Is er een spaak kapot? Dan is het noodzakelijk om deze meteen te vervangen. Een losse of kapotte spaak kan een slag in je wiel veroorzaken, die er vervolgens bijna niet meer uit te halen is. Zit er een slag in je wiel, dan komt er weer extra kracht op de andere spaken te staan waardoor die ook weer sneller kunnen breken. Dus, vervang je spaak meteen als hij kapot is.

Een spaak die los zit moet je opnieuw spannen. Om spaken te spannen heb je een spakenspanner nodig. Als een spaak onderweg kapot gaat tijdens een fietsrit moet je hem eruit halen en eventueel een noodspaak monteren. Dit duurt even, omdat je de buitenband eraf moet halen, binnenband moet legen en lint dat over de koppen van de spaken heen loopt eraf moet halen. Heb je geen zin, tijd of niet de juiste materialen bij, dan kun je er voor kiezen om de gebroken spaak om een andere spaak heen te buigen om hem tijdelijk vast te zetten. Vervolgens vervang je de spaak als je thuis bent.

  • Let op: spaken hebben niet allemaal dezelfde maat. Zorg ervoor dat je nieuwe spaak de juiste maat heeft voor jouw wielgrootte.
     

Tip #7. Zorg ervoor dat schroeven, bouten en moeren goed vastgedraaid zitten

Klein bevestigingsmateriaal, zoals schroeven, bouten en moeren, kunnen losser gaan zitten nadat je een tijdje op je fiets hebt gereden. Controleer dus om de paar ritten een keertje of deze onderdelen nog goed vast zitten. Draai ze ook niet te vast, dit is ook niet goed voor je fiets (en je krijgt ze vervolgens mogelijk niet meer los omdat ze vast kunnen roesten). Gewoon vast genoeg zodat je de onderdelen niet hoort rammelen. Of kijk even in de handleiding van de fabrikant voor de juiste specificaties.
 

Tip #8. Maakt je fiets gekke geluiden? Negeer dit niet

Je fiets maakt niet voor niets gekke geluiden, er is iets vies, kapot of er moet iets gesmeerd worden. Het vervangen van onderdelen is vaak best duur, dus als je de gebruikersduur optimaal kunt benutten bespaar je zeker wat geld wanneer je onderdelen tijdig schoonmaakt en/of vervangt. Zo zijn piepende remmen vaak vieze remmen. Even goed schoonmaken en afdrogen en in veel gevallen is het probleem dan al opgelost. En als je fietsketting piept moet hij waarschijnlijk opnieuw gesmeerd worden. Er zijn meerdere onderdelen die geluiden kunnen maken als er iets mis is. Ga na waar je het geluid vandaan hoort komen en bedenk dan wat er mis kan zijn. Zoek desnoods online op wat de mogelijke oorzaken van een geluid kunnen zijn. En altijd als eerst: het onderdeel schoonmaken of opnieuw smeren, mogelijk is dat gewoon de oorzaak.

Fiets smeren met olie
Smeer de ketting van je fiets af en toe met wat olie, zodat hij soepel blijft werken. 

Slag uit je wiel halen

Slag in een van je wielen? Deze kun je er zelf uithalen, uit laten halen óf je kunt er een nieuw wiel in zetten. Ga je zelf aan de slag, zorg er dan voor dat je goed weet wat je doet. Anders richt je vaak alleen maar meer schade aan. Onderstaande stappen kunnen een handige houvast zijn om erbij te houden:

  1. Haal het wiel, waar de slag in zit, uit je fiets en plaats deze in een wielrichter.
  2. Draai aan het wiel en kijk waar de slag zit. Waar de slag zit kom het wiel met de velg tegen de wielrichter (het rubbertje) aan. 
  3. Om de slag eruit te halen moeten je aan de spaken draaien. Maak spaken met een nippelsleutel of spaaknippelspanner vaster of losser. Kant waar de slag zit? Draai de spaken daar losser. En aan de kant waar de slag niet zit draai je de spaken wat strakker.
  4. Herhaal, check en ga voorzichtig door tot je ziet dat de slag uit het wiel is. Wanneer is de slag eruit? Als hij het rubbertje niet meer aanraakt.

 

Tip #9. Je fiets af en toe laten nakijken door een professional

Ondanks dat je veel onderhoud al zelf thuis kunt doen, is het toch slim om je fiets af en toe grondig na te laten kijken. Een professional kan dingen ontdekken die je zelf over het hoofd hebt gezien of dingen vervangen die je zelf niet kunt vervangen. Door bovenstaande tips en deze tip te volgen, kun je de gebruiksduur van je fiets en fietsonderdelen optimaal benutten. 

Je hebt nu enkele praktische basistips voor fietsonderhoud gelezen. In ons assortiment vind je een ruim aanbod aan schoonmaak- en onderhoudsproducten voor je fiets, zodat je direct aan de slag kunt. Heb je nog vragen over de onderhoud van je fiets of specifieke onderhoudsproducten? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Meld je ook zeker aan voor onze nieuwsbrief om de allerscherpste aanbiedignen en handige tips op het gebied van fietsonderhoud te ontvangen. Internet-Bikes helpt je graag!
 

Bekijk al onze onderhoudsproducten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm