Bekijk hele assortiment

Alles over bandenmaten en soorten

Er zijn vier soorten maatsystemen waarmee de maat van de band wordt weergeven. De maat staat op de zijkant van de band aangegeven. Om duidelijkheid te scheppen tussen de verschillen, leggen we op deze pagina de verschillen tussen ieder maatsysteem uit. 

De inch-maat

Vanaf het moment dat de fiets werd uitgevonden, wordt de inch-maat als bandenmaat gebruikt. De inch-maat bestaat uit drie delen. We gebruiken de maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 in dit artikel als voorbeeld:

  • Het eerste cijfer (28) geeft de diameter aan.
  • Het tweede cijfer (1 5/8) de hoogte.
  • Het derde cijfer (1 1/8) de breedte.

Het Duitse maatsysteem

Het Duitse maatsysteem lijkt veel op de inch-maat, maar de hoogte en breedte zijn omgedraaid. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 28 x 1 1/8 x 1 5/8. Het eerste cijfer (28) is nog steeds diameter van de band, het tweede cijfer (1 1/8) is de breedte en het derde cijfer (1 5/8) is de hoogte.

Het Franse maatsysteem

Het Franse maatsysteem weergeeft de bandenmaat in millimeters. Bij deze maat worden alleen de diameter en breedte van de band aangeduid. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 700 x 28C. De bandenmaat bij het Franse maatsysteem wordt afgerond. Het is daardoor niet altijd zeker dat een band met een inch- of Duitse maataanduiding past op een velg met een Franse maataanduiding. 

BandenDe ETRTO-maat

De verschillende maatsystemen brengen veel verwarring. De fabrikanten van velgen en banden hebben inmiddels een nieuw, universeel maatsysteem ontwikkeld: de ETRTO-maat. ETRTO is een afkorting van European Tyre and Rim Technical Organization. De diameter van de velg en breedte van de band worden weergeven in millimeters. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 28-622:

  • Het eerste cijfer (28) is de breedte van de band.
  • Het tweede cijfer (622) is de diameter van de draadzitting van de velg (zie afbeelding).

Tegenwoordig houden alle frabrikanten de ETRO-maat aan. Soms staat de inch-maat, Duitse maat of Franse maat ook op de band. Dat is puur ter geheugensteuntje. Staat deze niet op de band aangegeven? In ons fietsbandenmaattabel kun je de verschillende maatsystemen eenvoudig in elkaar omzetten, zodat je altijd de juiste binnen- of buitenband vindt.

Welke band past op welke velg?

De banden met een gelijke diameteraanduiding - het tweede getal van de ETRTO-maat - zijn onderling uitwisselbaar op een velg met dezelfde diameter. Op een velg met een diameter van 622 millimeter past een band met de maat 28-622, 32-622 en 37-622. De breedte is wel van belang. Een smalle band past niet op een brede velg en andersom. In het onderstaande tabel lees je af welke combinaties bandbreedte en velgbreedte (in millimeters) mogelijk zijn. Op de horizontale as staat de bandbreete in millimeters en op de verticale as de velgbreedte in millimeters.

  Bandbreedte
Velgbreedte (mm) 18 20 23 25 28 32 35 37 40 44 47 50 54 57 60 62
13C X X X X                        
15C     X X X X                    
17C       X X X X X X X X X        
19C         X X X X X X X X X X X X
21C             X X X X X X X X X X
23C               X X X X X X X X X
25C                   X X X X X X X
27C                     X X X X X X
29C                         X X X X

Verschillende typen banden

Fietsbanden zijn niet allemaal hetzelfde. Afhankelijk van het type fiets kies je een band. Op een gewone fiets zoals een stadsfiets, omafiets, transportfiets of elektrische fiets zit een buitenband met gematigd profiel. Dit geeft je grip op de weg, zonder dat je te veel rolweerstand hebt. Op een mountainbike zit een buitenband met grof profiel, soms uitgerust met noppen. Het grove profiel en de noppen geven je extra grip op off-roadterrein. Een racefiets heeft banden met zo min mogelijk profiel. Dit verlaagt de rolweerstand, waardoor je meer snelheid kunt maken. Bij al onze buitenbanden en binnenbanden staat aangegeven voor welk type fiets ze geschikt zijn.

Heb je toch nog vragen? Stel ze aan onze klantenservice via de live chat of stuur een mail naar klantenservice@tom-bv.com

>> Bekijk ons uitgebreide assortiment binnenbanden en buitenbanden <<

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm