Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietsbanden Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over fietsbanden

Om veilig te kunnen fietsen zijn goede fietsbanden, zowel de binnenband als buitenband, essentieel. Als er iets ‘mis’ is met je banden merk je dit vrijwel meteen. Op deze pagina lees jij alles over fietsbanden. Van de basis informatie zoals waar een band uit bestaat, tot meer gespecialiseerde informatie zoals bandenmaten en wat de juiste bandenspanning is. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet jij precies wat voor fietsbanden voor jou ideaal zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze ook nog eens perfect rijden!

Snel naar:

 

Waaruit bestaat een fietsband?

Het lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar we gaan dit toch even kort toelichten. Fietsbanden bestaan uit een losse binnenband en buitenband. Een binnenband is een luchtband met een ventiel. Deze werkt als kussen waardoor je soepeler over het wegdek kunt rijden. De buitenband vormt een bescherming tussen de binnenband en het wegdek. Op de binnenband en ook op de verpakking staat voor welke buitenbandmaat de binnenband geschikt is. Er zijn ook nog fietsbanden die geen losse binnenband hebben, deze worden ‘tubeless banden’ genoemd. Dit type banden wordt voornamelijk gebruikt bij mountainbikes. Dit type zal verder in dit artikel niet uitvoerig besproken worden.

Rij met fietsen met verschillende soorten banden
Zoals je op de afbeelding kunt zien zijn buitenbanden er in verschillende soorten, maten en kleuren. 
 

De maat van de fietsband bepalen

Voor de maatbepaling van fietsbanden zijn er vier verschillende systemen: de inch-maat, de Duitse maat, de Franse maat en het ETRTO-maatsysteem. Het komt er bij alle systemen grof gezegd op neer dat je band een bepaalde diameter en breedte heeft waar rekening mee gehouden moet worden. De eerste drie systemen zijn wat oudere systemen, de vierde is in het leven geroepen om een algemeen maatsysteem te introduceren.

  • De maat van de fietsband vind je op de zijkant van de band. Soms staan er meerdere maten op de band, in dat geval is het slim om de ETRTO maat te zoeken. Deze herken je aan twee cijfers, dan een streepje, en dan drie cijfers (dus bijvoorbeeld 28-622).
     

We lichten hieronder de verschillende maatsystemen toe en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Zo weet jij dat je de juiste fietsbandmaat aanschaft.

1. De inch-maat

Vanaf het moment dat de fiets werd uitgevonden, wordt de inch-maat als bandenmaat gebruikt. Dit is dus de oudste maat, en zoals je verwacht worden de getallen uitgedrukt in inches. De inch-maat bestaat uit drie delen: de diameter, hoogte en de breedte. In dit artikel zullen we een veelvoorkomende maat als voorbeeld gebruiken, namelijk 28 x 1 5/8 x 1 1/8. Dit lijken drie zeer willekeurige cijfers, maar ze verhouden zich als volgt tot elkaar:

  • Het eerste cijfer (28) geeft de diameter van de fietsband aan.
  • Het tweede cijfer (1 5/8) is de hoogte van de band.
  • Het derde cijfer (1 1/8) staat voor de breedte van de band.

Onthoud dat dit dus inch-maten zijn. Een inch is in Nederlandse termen gelijk aan ongeveer 2.54 centimeter. De diameter van de fietsband is daardoor ongeveer 71 centimeter.

De Inch-maat uitgelegd

2. Het Duitse maatsysteem

Het Duitse maatsysteem lijkt veel op de inch-maat en maakt ook gebruik van inches, maar de hoogte en breedte zijn omgedraaid. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 28 x 1 1/8 x 1 5/8. Het eerste cijfer (28) is nog steeds diameter van de band, het tweede cijfer (1 1/8) is de breedte en het derde cijfer (1 5/8) is de hoogte.

3. Het Franse maatsysteem

Het Franse maatsysteem weergeeft de bandenmaat in millimeters. Bij deze maat worden alleen de diameter en breedte van de band aangeduid. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 700 x 28C. De bandenmaat bij het Franse maatsysteem wordt afgerond. Het is daardoor niet altijd zeker dat een band met een inch- of Duitse maataanduiding past op een velg met een Franse maataanduiding. Een voorbeeld hiervan vind je al terug in deze tekst. De Franse maat gebruikt 700 mm (dus 70 cm). Deze staat echter gelijk aan de 28 inch fietsband van de inch- en Duitse maatsystemen. Dat klopt niet helemaal, aangezien 28 inch in werkelijkheid gelijk is aan iets meer dan 71 cm. Daar zit al een verschil in. Houd hier dus rekening mee.

De Franse maat uitgelegd

4. De ETRTO-maat

Waarom zo'n verwarring creëren met al deze verschillende systemen? Dat moet makkelijker kunnen, dachten de fabrikanten van velgen en banden. En toen werd het ETRTO-maatsysteem bedacht. Weer een nieuw systeem dus...  Maar dit systeem werd geïntroduceerd als 'universeel maatsysteem'. ETRTO is een afkorting van European Tyre and Rim Technical Organization. Het ETRTO systeem is inmiddels dé aanduiding die op alle banden terug te vinden is. De oude maatvoering staat soms nog tussen haakjes op de band, speciaal voor de mensen die nog gewend zijn aan een ander systeem. 

De diameter van de velg en breedte van de band worden weergeven in millimeters. Inch-maat 28 x 1 5/8 x 1 1/8 wordt 28-622:

  • Het eerste cijfer (28) is de breedte van de band.
  • Het tweede cijfer (622) is de diameter van de draadzitting van de velg (zie afbeelding). Dit is de plek waarop de band wordt bevestigd in de velg.

De ETRTO maat uitgelegd

Tegenwoordig houden alle frabrikanten de ETRTO-maat aan. Soms staat de inch-maat, Duitse maat of Franse maat ook op de band. Dat is puur als een geheugensteuntje voor als een van deze oudere maatsystemen gewend bent. Staat deze niet op de band aangegeven? In onze uitgebreide fietsbandenmaattabel kun je de verschillende maatsystemen eenvoudig in elkaar omzetten, zodat je altijd de juiste binnen- of buitenband vindt.

Welke band past op welke velg?

Op een velg van een fiets passen verschillende maten fietsbanden. Dit kan het wat verwarrend maken. Banden met een gelijke diameter- het tweede getal van de ETRTO-maat - zijn onderling uitwisselbaar op een velg met dezelfde diameter. Op een velg met een diameter van 622 millimeter past dus een band met de maat 28-622, 32-622 en 37-622. Je moet wel letten op de breedte van de velg. Een smalle band past niet op een brede velg en andersom. In het onderstaande tabel lees je af welke combinaties bandbreedte en velgbreedte (in millimeters) er allemal mogelijk zijn. Op de horizontale as staat de bandbreedte in millimeters en op de verticale as de velgbreedte in millimeters:

  Bandbreedte
Velgbreedte (mm) 18 20 23 25 28 32 35 37 40 44 47 50 54 57 60 62
13C X X X X                        
15C     X X X X                    
17C       X X X X X X X X X        
19C         X X X X X X X X X      
21C             X X X X X X X X X X
23C               X X X X X X X X X
25C                   X X X X X X X
27C                      X X X X X X
29C                         X X X X

Tabel 1: de mogelijke bandbreedte en velgbreedte combinaties.
 

Waar kun je op letten bij het kopen van een fietsband?

Als je fietsbanden aan gaat schaffen zijn er verschillende punten waar je rekening mee kunt of zelfs moet houden. Je band moet nu eenmaal op jouw fiets en bij jouw rijstijl passen. Je moet uiteraard de juiste maat kiezen (je las dit hierboven). Hieronder bespreken wij achtereenvolgens enkele andere belangrijke punten om op te letten bij het kopen van een fietsband:

Breedte fietsband

Smalle en brede banden hebben beide hun voordelen en nadelen. Bedenk van tevoren dus altijd waar je je fiets voor gebruikt als je bredere of smallere banden op je fiets wilt zetten. Ga je vooral veel snelheid gaan maken op het asfalt? Ga dan voor smalle banden. Ga je vooral echt lange aftanden fietsen of op een slecht wegdek rijden? Neem dan bredere banden.

Profiel

Hetzelfde als bij de breedte van de band, gaat het er bij het profiel om op wat voor soort wegdek je vooral fietst. Fiets jij eigenlijk alleen maar op het asfalt? Dan hebben je banden niet zo veel profiel nodig. Met weinig of geen profiel staat een groter oppervlak van de band in contact met het asfalt, waardoor je meer grip hebt. Ga je op onverharde regen of bijvoorbeeld in de sneeuw fietsen? Dan kan een band met een goed profiel wel heel erg prettig zijn. Zonder profiel heb je op dit soort ondergronden nauwelijks grip.

Wil je een band met een sterk profiel, dan zijn er ook weer verschillende mogelijkheden. Zo zijn er profielen die enkel effect hebben als de band op de goede manier op de velg zit, maar er zijn ook profielen die elke richting in werken. En bij mountainbike banden vind je vaak grove ‘zijknoppen’ die ontworpen zijn om meer grip te hebben in bochten.

Merk

Je kunt uiteraard banden kopen van een onbekend merk of een bekend merk. Bekende merken hebben vaak een goede reputatie opgebouwd, waardoor je weet dat je kwaliteit aanschaft. Enkele voorbeelden van populaire bekende bandenmerken zijn: Schwalbe, Continental, CST en Vittoria. Deze merken hebben hun kwaliteit bewezen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer goede bandenmerken.

Zo hebben wij ook een eigen bandenmerk ‘AMIGO’. De fietsbanden van ons eigen merk AMIGO zijn robuust, slijtvast en bezorgen jou een comfortabele fietsrit. We hebben een uitgebreide collectie binnenbanden en buitenbanden in verschillende inchmaten en diverse frisse kleuren. Zoek je kwaliteit voor de laagste prijs, dan zoek je AMIGO!

Bekijk onze AMIGO banden:

Wil je meer weten over wielen of over carbon wielen? Je leest er meer over op onze pagina's 'Fietswielen kopen: waar let je op?' en 'Alles over carbon wielen'. Ben je op zoek naar informatie over het plakken van een band of wat te doen bij pech onderweg? Deze informatie vind je op onze pagina 'Pech onderweg: hoe los je dat op?'.
 

De juiste bandenspanning

In een optimale situatie hebben de banden van je fiets altijd dé perfecte spanning. Door je bandenspanning optimaal te houden slijt je band minder snel en rijd je prettiger. Bij een te lage spanning rijd je je banden eerder lek. Een algemene regel bij bandenspanning is: hoe smaller je band, hoe harder hij opgepompt wordt. En hoe hoger de spanning, hoe lager de rolweerstand. Wil je vooral veel snelheid maken op het asfalt, dan ga je voor smalle banden met een hoge spanning (wat je bij wielrenners ook ziet). Deze smalle, harde banden rijden alleen niet zo comfortabel.

Het is niet mogelijk om één waarde te noemen voor de juiste bandenspanning. Welke spanning de juiste is hangt namelijk af van de maat en gewichtsbelasting van de band. Daarnaast speelt ook persoonlijke voorkeur een rol. De een fietst graag met een zo gering mogelijke rolweerstand, de ander heeft liever een iets betere vering.

De maximale bandenspanning vind je, net als de bandenmaat, aan de zijkant van de fietsband.

Om je banden weer op spanning te krijgen (als ze wat zachter staan) moet je er wat lucht in blazen met een fietspomp. Lees in onze koopgids over fietspompen waar je allemaal op kunt letten als je een fietspomp aan gaat schaffen.

Hoe behoud je de juiste bandenspanning?

De bandenspanning kun je meten met een manometer. Als je dit ten minste één keer per maand doet, zit je in de meeste gevallen wel goed. Veel banden behalen niet hun maximale kilometrage, omdat ze gewoon altijd met te weinig spanning worden bereden. De zijkanten buigen dan namelijk meer door, en na een tijd is de zijkant echt overbelast en gaat hij scheuren.

Bandenspanning meten met manometer
Bandenspanning meten doe je met een manometer.
 

6 tips om de kans op lekrijden te verkleinen

Met onderstaande tips kun jij de kans op een lekke band tijdens het fietsen zo klein mogelijk te houden:

  1. Vervang je buitenband op tijd. Je buitenband beschermt je binnenband tegen objecten en obstakels op het wegdek die je binnenband kunnen beschadigen. Vervang je band voordat hij helemaal versleten is.
    - Daarnaast is het ook slim om je buitenband regelmatig te controleren op bijvoorbeeld scherpe voorwerpen of steentjes.
  2. Controleer de velgen. Beschadigingen aan de velg van de fiets, zoals oneffenheden of een beschadigde velglint, kunnen zorgen voor een beschadiging aan de fietsband, wat een lekke band kan opleveren. Is je band regelmatig lek, dan kan het probleem bij de velg liggen. 
  3. Vervang je binnenband preventief. Je kunt natuurlijk wachten tot je band versleten is, maar het is ook aan te raden om na een bepaalde tijd je binnenband te vervangen. Dit kan als je veel fietst na enkele maanden zijn, als je minder vaak of bijna niet fietst na een jaar of enkele jaren.
    - Zie het plakken van je binnenband als een noodoplossing voor tijdens een fietsrit. Is je binnenband kapot dan is het aan te raden hem ook gewoon meteen te vervangen.
  4. Bandenspanning checken. Zoals hierboven al uitgelegd: controleer je bandenspanning regelmatig en rijd altijd met de juiste bandenspanning. 
  5. Schaf voor de zekerheid een buitenband met antilek laag aan. Een antilek fietsband heeft een extra laag die ervoor zorgt dat scherpe voorwerpen stukken minder makkelijk door de band heen kunnen dringen.
  6. En natuurlijk kun je ook nog tubeless gaan fietsen. Deze tubeless banden kun je (bijna) niet lekrijden. Tubeless banden zijn namelijk gevuld met vloeibaar latex. Als je een gaatje rijdt wordt deze automatisch gevuld tijdens het fietsen. 
     

Bekijk onze banden en toebehoren:

 

Alles op een rijtje over fietsbanden

Je weet nu een stuk meer over fietsbanden. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een fietsband en hoe je de levensduur van je band optimaal kunt benutten. We vatten de belangrijkste punten van deze pagina nog even voor je samen:

  • Een fietsband bestaat uit een binnenband, die als een soort kussen werkt, en een buitenband, die de binnenband beschermt.
  • Kies altijd de juiste bandenmaat. Lees hier nog eens terug hoe het ook al weer zat.
  • Let op onder andere de volgende punten bij het kopen van een fietsband: maat, breedte, profiel en merk. 
  • De juiste bandenspanning hebben en houden is cruciaal om de levensduur van je band optimaal te kunnen benutten.
     

Heb je nog vragen over fietsbanden? Stel ze aan onze klantenservice via de live chat of stuur een mail naar onze klantenservice. Weet je al wat je zoekt? In ons assortiment vind je kwalitatieve en goedkope fietsbanden in talloze maten, kleuren en soorten. En wil je nog wat meer tips om een lekke band te voorkomen? Lees dan onze pagina '10 tips om een lekke band te voorkomen' eens door. 
 

Bekijk onze fietsbanden

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm