1. Belang van de juiste pedalen
2. Soorten pedalen
3. Rijstijl en type pedaal
4. Pedalen monteren en demonteren
Alles over fietspedalen
Als je begint met fietsen zul je merken dat er allerlei verschillende soorten fietspedalen zijn die je aan kunt schaffen. Daarnaast kan het verwarrend zijn om termen als 'klikpedalen' en 'SPD' voorbij te zien komen, terwijl je niet helemaal weet wat het allemaal betekent. Je leest in dit artikel alles over fietspedalen. Welke verschillende soorten er zijn, bij welke rijstijl welke pedalen het beste passen en hoe je ze op je fiets monteert. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet jij alles over fietspedalen!
Snel naar:
Het belang van de juiste pedalen
Als je een nieuwe racefiets of mountainbike koopt, zitten daar niet standaard pedalen op. Dat klinkt misschien best gek, maar het is eigenlijk heel logisch. Welke pedalen je op je fiets wilt hebben is namelijk iets heel persoonlijks. Verschillende pedalen hebben allemaal zo hun voordelen en nadelen. Als je net begint met fietsen zul je daarnaast niet snel hele dure pedalen aanschaffen, als je al wat langer bezig bent misschien juist wel.
- Bedenk voordat je pedalen aanschaf wat voor soort rijstijl je wilt gaan doen: wielrennen of mountainbiken? Daarnaast is het ook slim om na te denken over het type schoen wat je wilt hebben. Ga je voor klikpedalen dan heb je ook speciale schoenen nodig, en als je geen zin, tijd of geld hebt om daar de juiste keuze voor te maken, kun je overwegen om toch normale pedalen aan te schaffen. Meer over de soorten pedalen waar je uit kunt kiezen lees je hieronder.
- Wil je meer weten over mountainbiken of wielrennen, en welke van de twee het beste bij jou past? Je leest er alles over op onze pagina 'Alles voor de beginnende MTB’er en/of wielrenner'.
Welke soorten pedalen zijn er?
De eerste keuze die je moet maken bij het aanschaffen van fietspedalen is of je wilt gaan voor normale pedalen (platformpedalen) of klikpedalen. Beiden hebben zo hun voordelen en nadelen, en welke jij op je fiets wilt hangt af van je persoonlijke wensen. Platformpedalen zijn pedalen voor gewone stadsfietsen, klikpedalen zie je vooral bij wielrenfietsen en mountainbikes. Mocht je echt niet kunnen kiezen dan kun je altijd nog voor combipedalen of toeclips gaan. Bij combipedalen is de ene kant van het pedaal ‘normaal’ en zit aan de andere kant een kliksysteem. Toeclips schuif je over je normale pedalen, waardoor deze een soort klikpedalen worden. Alle soorten pedalen worden hieronder verder besproken.
- Toeclips zijn extra accessoires voor mensen die niet over willen gaan op klikpedalen, maar wel vast een beetje de voordelen van de klikpedalen willen kunnen ervaren. De toeclips schuif je over je normale pedalen heen en zorgen ervoor dat je vast komt te zitten aan de pedalen. Dit is echter een korte tussen-optie om even te kunnen wennen aan het idee dat je vast zit aan je pedalen. Het is beter om zo snel mogelijk over te gaan op klikpedalen, omdat deze beter werken en veiliger zijn.
Platformpedalen
Platformpedalen zijn de pedalen die je kent van de gewone stadsfiets. Voor beginnende fietsers zijn deze pedalen mogelijk het fijnst. Je hoeft hierbij namelijk niet na te denken als je je voeten van de pedalen haalt. De voordelen en nadelen van platformpedalen:
Voordelen
- Je kunt normale schoenen aan en hoeft dus geen speciale schoenen aan te schaffen. Als je tijdens een fietstocht ook een stukje wil wandelen kan dat met deze pedalen gewoon.
- Je hoeft je voeten niet van het pedaal los te klikken. Als je snel moet remmen en afstappen hoef je dus niet na te denken.
Nadelen
- Je kunt alleen kracht uitoefenen naar beneden. Met de pedalen haal je dus niet het maximale uit een trapbeweging.
- Je voeten glijden gemakkelijker van de pedalen af en het is wat lastiger om te trappen op ruigere oppervlaktes.
Klikpedalen
Klikpedalen zijn pedalen waar je je voeten aan vast klikt. Je ziet deze pedalen vooral bij wielrenners en mountainbikers. Er zijn veel verschillende soorten klikpedalen met bijbehorende schoenplaatjes verkrijgbaar. Twee van de bekendste systemen zijn SPD en SPD-SL van Shimano. Voordelen van deze twee systemen: de schoenen lopen lekkerder en de pedalen klikken gemakkelijker in en uit dan bij andere kliksystemen. SPD en SPD-SL pedalen worden voornamelijk gebruikt door mountainbikers en minder door wielrenners. De voordelen en nadelen van klikpedalen:
Voordelen
- Je kunt kracht uitoefenen tijdens de hele trapbeweging. Je kunt dus het maximale halen uit je trapbewegingen.
- Je glijdt niet snel van je pedalen af, omdat je vast zit aan de pedalen.
Nadelen
- Het in- en uitklikken is iets waar je echt aan moet wennen. In het begin kunnen hier nog wel een ongelukjes door ontstaan.
- Je kunt niet echt langere stukken wandelen op de speciale schoenen met schoenplaatjes die je nodig hebt om in de klikpedalen te kunnen klikken.
Wil jij met gewone schoenen op deze pedalen voor een racefiets? Dan merk je dat dit eigenlijk niet gaat. Gelukkig is hier wel een oplossing voor bedacht, namelijk: een afdekplaat. Zo'n afdekplaat schuif je over de klikpedalen heen, waardoor het eigenlijk een gewone pedaal wordt. Superhandig om in huis te hebben, mocht jij ooit met je racefiets weg willen maar niet de schoenen met schoenplaatjes aan willen doen.
Combipedalen
Combipedalen zijn pedalen die zowel platformpedalen zijn als klikpedalen. De ene kant van het pedaal is ‘normaal’ en aan de andere kant zit een kliksysteem. Zo kun je als je één fiets hebt voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer en wielrennen, je pedalen gewoon laten zitten. Je draait ze gewoon om als je ze voor een andere rijstijl wilt gebruiken.
Bekijk onze pedalen:
Rijstijl en type pedaal
Welke pedalen perfect zijn voor jou hangt vooral af van je rijstijl. Natuurlijk wegen je persoonlijke wensen zwaarder, maar over het algemeen worden de volgende ‘richtlijnen’ aangehouden:
Wielrennen
Wielrenners gaan meestal voor klikpedalen, vanwege de goede verbinding tussen schoen en pedaal en de kracht- en trapefficiëntie. Klikpedalen voor wielrenners hebben meestal een drie-gaten uitvoering. Het voordeel van een drie-gaten design is dat de schoenplaat groter is en daardoor de kracht die op het pedaal wordt uitgeoefend over een groter oppervlak wordt verspreid. Dit vermindert de druk op de verbindingspunten en zorgt ervoor dat je een langere tijd op een goede manier met een hoge belasting kunt trappen.
De schoenen en pedalen van een wielrenner.
Merken voor wielrenners
Voor wielrenners is het hebben van de juiste pedalen nog belangrijker dan voor mountainbikers. Naast dat je waarschijnlijk de keuze hebt gemaakt om voor een drie-gaten uitvoering te gaan, is ook de keuze voor een merk relevant. Onderstaande merken zijn kwalitatief uitstekend, maar verschillen wel wat van elkaar:
Shimano
Shimano pedalen hebben een groot contactoppervlak, waardoor de krachtoverbrenging op je pedalen supergoed is. Ook kun je je schoenen er handig in klikken, kun je de veerspanning zelf instellen en zijn de pedalen erg duurzaam. Nadelen van Shimano: het relatief hoge gewicht, minder bewegingsvrijheid en niet superveel afstelmogelijkheden.
Look
Look pedalen zijn licht, zorgen voor een goede krachtoverbrenging en hebben een instelbare veerspanning. Ook kun je er makkelijk in- en uitklikken. Ideaal voor de beginnende fietser die nog niet heel erg gewend is aan klikpedalen! Nadelen van Look: niet zo duurzaam als Shimano en gevoeliger voor weersinvloeden.
Time
Time pedalen zijn licht, hebben veel afstelmogelijkheden en een hoge bewegingsvrijheid. Ideaal voor fietsers die regelmatig knieklachten ervaren! Daarnaast kun je bij deze pedalen ook gemakkelijk in- en uitklikken en de veerspanning zelf instellen. Nadelen van Time: niet zo duurzaam als Shimano en gevoeliger voor weersinvloeden.
Speedplay
Speedplay pedalen zijn licht, hebben veel afstelmogelijkheden en zijn aan twee kanten inklikbaar. Het klikmechanisme zit in het schoenplaatje, waardoor je een groot contactoppervlak hebt. Je kunt precies instellen hoe strak je voet vastzit en in welke hoek hij vastklikt. Net als Time pedalen ideaal voor mensen die regelmatig knieklachten ervaren! Nadeel van Speedplay: schoenplaatjes slijten snel als je er geen beschermende schoenplaat bij bestelt.
Mountainbiken
Mountainbikers kiezen voor klikpedalen of platformpedalen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeuren. Als je als mountainbiker gaat voor klikpedalen en de bijbehorende schoenen, is dit meestal een twee-gaten uitvoering waarbij de schoenplaatjes in de zool van de schoen verzonken liggen. Zo kun je op deze schoenen toch nog een beetje normaal lopen, wat bij de drie-gaten uitvoeringen niet echt mogelijk is. Als je als mountainbiker je voeten vrij van de pedalen af wilt kunnen halen, kun je voor platformpedalen gaan. Bij wielrennen draait alles om snelheid en optimale krachtefficiëntie, bij mountainbiken ligt hier minder de nadruk op, waardoor je ook voor platformpedalen kunt gaan.
De schoenen en pedalen van een mountainbiker.
- Als wielrenner kun je ook kiezen voor mountainbike pedalen. Voordeel van deze pedalen is dat je erg gemakkelijk in en uit kunt klikken en dat het gebruiksgemak over het algemeen gewoon erg hoog is. Nadeel: het pedaaloppervlak is kleiner, waardoor je sneller last kunt krijgen van tintelingen in je voeten (vooral als je langere afstanden fietst).
Recreatief of werk
Als je alleen maar recreatief fiets of je fiets gebruikt om naar je werk te fietsen, zullen in de meeste gevallen gewone platformpedalen prima zijn. Moet je echt langere afstanden afleggen naar je werk, dan kan het zijn dat je toch voor klikpedalen wilt gaan om zo een meer optimale trap- en krachtefficiëntie te hebben. In dit geval zul je meestal gaan voor een twee-gaten uitvoering van klikpedalen. Maar bedenk wel dat je dan extra schoenen met je mee moet nemen, want een hele dag rondlopen op schoenen met schoenplaatjes is niet aan te raden. Daarnaast kun je er ook nog kiezen om combipedalen aan te schaffen. Zo heb je de keuze om de klikpedaal kant te gebruiken of gewoon platformpedaal kant. Natuurlijk zit je dan nog steeds met het ‘probleem’ dat als je de klikpedaal kant gebruikt je schoenen met schoenplaatjes aan moet, en extra schoenen met je mee moet nemen. Maar alles hangt dus af van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen.
Hoe monteer en demonteer je fietspedalen?
Je pedalen monteren en demonteren is helemaal niet moeilijk, je moet alleen even weten wat je precies moet doen (en natuurlijk het juiste gereedschap aanschaffen). Aan de hand van de onderstaande uitleg moet je het helemaal zelf kunnen! Let er altijd goed op dat je het rechter pedaal en linker pedaal aan de goede kant plaatst, de schroefdraadrichting verschilt namelijk van elkaar. Meestal staat er een L en R op de pedalen aangegeven.
Monteren doe je eenvoudig in vier stappen (met de traprichting mee draaien)
- Pak het juiste gereedschap: platte sleutel, moersleutel of een speciale pedaalsleutel. Voordeel van pedaalsleutels is dat ze een extra lange handgreep hebben, waardoor het losschroeven van pedalen makkelijker is.
- Zet de sleutel op de basis van het pedaal zonder de zwengel te beschadigen.
- Dan ga je draaien. Bij het rechter pedaal draai je met de klok mee. Bij het linker pedaal draai je in de tegengestelde richting van de klok.
- Schroef de pedalen goed vast, maar zonder iets te forceren.
Demonteren (tegen de traprichting in draaien)
- Pak het juiste gereedschap: platte sleutel, moersleutel of een speciale pedaalsleutel. Voordeel van pedaalsleutels is dat ze een extra lange handgreep hebben, waardoor het losschroeven van pedalen makkelijker is.
- Zet de sleutel op de basis van het pedaal zonder de zwengel te beschadigen.
- Dan ga je draaien. Bij het rechter pedaal draai je in de tegengestelde richting van de klok. Bij het linker pedaal draai je met de wijzers van de klok mee.
- Haal beide pedalen eraf.
Het monteren/demonteren van een fietspedaal doe je met een platte sleutel, moersleutel of pedaalsleutel.
Waar moet je op letten bij het kopen van schoenplaatjes?
Als je klikpedalen aanschaft voor je mountainbike of wielrenfiets zitten hier eigenlijk altijd wel schoenplaatjes bij. Maar na een tijdje zullen de schoenplaatjes toch aan vervanging toe zijn. En dan is het wel fijn als je weet welke schoenplaatjes bij jouw pedalen passen. Aan de hand van deze punten zul jij, als het moment daar is, de juiste schoenplaatjes uitkiezen:
- Ten eerste let je erop dat je een twee- of drie gaten design uitkiest. Heb je een twee-gaten pedaal dan heb je ook twee-gaten schoenplaatjes nodig. Hetzelfde geldt bij de drie-gaten designs.
- Vervolgens kies je het juiste merk. Per merk zijn schoenplaatjes namelijk verschillend.
- Tot slot kun je nog kiezen voor schoenplaatjes met of zonder speling. Plaatjes zonder speling zijn vaak efficiënter, plaatjes met speling hoef je minder precies af te stellen omdat je je knieën nog wat kunt draaien. De plaatjes die met je pedalen meegeleverd worden hebben eigenlijk altijd wel speling.
Tip: ga eigenlijk altijd voor schoenplaatjes met speling. Kies alleen voor geen speling als te vrij bewegende knieën juist blessures opleveren.
Bekijk onze schoenplaatjes:
Fietsschoenen
Je kunt natuurlijk gewoon je sneakers aan doen als je op de fiets stapt, maar als je echt wat serieuzer wilt gaan rijden zijn speciale fietsschoenen geen overbodige luxe. Bij het kopen van fietsschoenen is er ook nog een keuze tussen verschillende soorten. De drie meest voorkomende zijn: road schoenen, klikschoenen voor mountainbikes en mountainbike schoenen voor platformpedalen.
Road schoenen
Deze schoenen zijn er voor de echte toegewijde sporters. Ze zijn licht, aerodynamisch en stijf. De schoenen zijn totaal niet geschikt om op te lopen, maar uitermate geschikt om mee te fietsen. Wil je echt snelheid gaan maken met een racefiets met klikpedalen, dan maken deze schoenen het helemaal af.
Klikschoenen voor mountainbikes
Ga je mountainbiken met klikpedalen, dan zijn hier ook speciale schoenen voor die je aan kunt schaffen. De schoenen zijn speciaal ontworpen voor gebruik op platformpedalen. Ondanks de schoenplaatjes aan de onderkant, kun je hier toch redelijk comfortabel op lopen zonder bijvoorbeeld uit te glijden.
Mountainbike schoenen voor platformpedalen
Deze schoenen lijken heel erg op gewone sneakers/skateschoenen. Ze hebben een gripvaste, stijve zool, waardoor ze ideaal zijn om mee te mountainbiken. Ook bij regenachtig weer zul je, ondanks dat je niet vastgeklikt zit aan je pedalen, met deze schoenen niet snel van de pedalen afschuiven.
Alles op een rijtje over fietspedalen
Je hebt hier alle basiskennis kunnen lezen over fietspedalen. Als het goed is weet je nu precies waar je op kunt letten bij het kopen van fietspedalen, schoenplaatjes en fietsschoenen. We vatten de belangrijkste punten nog even kort voor je samen:
- Fietspedalen zijn grofweg onder te verdelen in: klikpedalen, platformpedalen en combipedalen.
- Wielrenners kiezen over het algemeen vooral klikpedalen met een drie-gaten design.
- De meeste mountainbikers gaan voor klikpedalen met een twee-gaten design of normale platformpedalen.
- Als recreatieve of woon-werkverkeer fietsen zul je meestal gaan voor normale platformpedalen. - Fietspedalen monteren en demonteren is helemaal niet moeilijk. Met ons stappenplan is het echt super eenvoudig!
- Nieuwe schoenplaatjes nodig? Let op het twee- of drie gaten design, het merk en de speling.
Wil jij toch nog meer weten over mountainbiken of wielrennen? Lees dan onze pagina 'Alles over mountainbikes' of 'Racefiets kopen: waar let je op?' eens door. En heb je nog vragen over fietspedalen in het algemeen of over een specifiek model/merk? Neem dan contact met ons op via de klantenservice of start een live chat op de website.